avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Certificat de incadrare in grad de handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Certificat de incadrare in grad de handicap

Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap a prelungit cu 12 luni Certificatul de incadrare in grad de handicap al doamnei X. Persoana se incadreaza in gradul de handicap grav - cod de boala nr.18(Deficienta functionala cu asistent personal)
Cand doamna X a anuntat ca si-a schimbat domiciliul a aflat ca nu mai poate beneficia de ajutorul financiar pe motiv ca bugetul primariei orasului de domiciliu nu permite suplimentarea nr. persoanelor cu handicap. La intrebarea daca ulterior bugetul va permite primirea retroactiv a acestui ajutor financiar, raspunsul a fost ca ajutorul se pierde definitiv pentru lunile in care nu poate fi acordat.
Va rog sa-mi spuneti daca este posibil/normal ca o persoana sa piarda acest ajutor financiar doar pentru ca si-a schimbat domiciliul?
Cum se face diferentierea persoanelor care beneficiaza de acest ajutor financiar?
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 18:12, 16 Noiembrie 2009
Legea 448/2006 prevede dreptul persoanelor cu handicap grav de a beneficia fie de asistent personal(salarizat) fie de o indemnizatie in cuantum de aproximativ 500 RON net. Aceste sume se platesc din bugetul local, iar in masura inc are acesta este insuficient, de la bugetul directiei judetene de incluziune sociala. Primaria nu poate motiva ca nu are bani la buget, este obligata sa acorde aceste drepturi; in caz de fonduri insuficiente, vor veni suplimentari de la directia judeteana. Incercati sa va adresati si acestei directii judetene.
Multumesc pentru raspuns! Stiti cumva daca se pot acorda retroactiv aceste sume in cazul in care nu sunt bani la un moment dat.
Nu mi se pare corect corect ca sa se piarda niste bani doar pentru anumite persoane. Cine poate face selectia persoanelor care primesc si care asteapta?
Legea nu prevede vreo selectie, ci doar acordarea drepturilor respective. In mod normal, primariile sunt obligate sa acorde aceste drepturi de la data depunerii cererii (si a tuturor documentelor doveditoare). Interesati-va, totusi, si la Directia Judeteana de Munca si Incluziune Sociala, in ceea ce priveste fondurile alocate primariei in cauza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se obtine indemnizatia de insotitor? rosica rosica BUNA,VA ROG FITI AMABILI SI SPUNETI MI DACA BUNICUL MEU CARE ARE PARKINSON,SI ESTE OPERAT,FACE PE EL,POATE BENEFICIA DE INSOTITOR?ASTEPT RAS.DACA DA CE ACTE ... (vezi toată discuția)
Ce se intelege prin grad de handicap grav, cod handicap 1, cu asistent personal? muncitorul srl muncitorul srl Va rog,ce trebuie sa inteleg prin grad de handicap grav,cod handicap 1,cu asistent personal,cod boala G20,G83,Q66.Ce drepturi decurg din aceasta hotarare,tatal ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de insotitor allevyn allevyn buna seara.sant persoana cu handicap gr. 1 si am ca insotitor pe mama mea,dar fara carte de munca.am luat din decembrie pana acum 610 ron pe luna,dar astazi ni ... (vezi toată discuția)