avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cacul concediu risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cacul concediu risc maternal

Buna ziua,
As dori sa stiu exact cum se caculeaza concediul medical de risc maternal.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:15, 24 Octombrie 2018
Din cate stiu eu, cuantumul concediului de risc maternal reprezinta 75% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni. Se obtine un venit brut pe zi adunand veniturile brute din ultimele 6 luni si impartind la nr. de zile lucratoare. Acest venit brut pe zi se inmulteste cu 75% si se obtine venitul pe zi. Nelamurirea mea este daca aceasta suma se impoziteaza.
Va multumesc frumos!
Cuantumul indemnizației de risc maternal reprezintă 75% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția asiguratorie pentru muncă.

Calculul și plata indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate
(art.59 si urm din Normele de aplicare aoUG 158/2005)
[ link extern ]

Indemnizatia de risc maternal nu se impoziteaza (art.62 lit.c) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal).
Ultima modificare: Marți, 23 Octombrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna seara,
In art. 62 lit.c a Legii 227/2015 se mentioneaza faptul ca, concediului de risc maternal nu i se aplica impozitul pe venit. As dori sa stiu daca se aplica procentul de 25% reprezentand CASS.
Multumesc!,
Pentru indemnizatia de risc maternal se va aplica procentul de 25% pentru CAS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal elena iasi elena iasi Buna ziua!Sunt nelamurita privind cele 126 de zile de concediu prenatal.Se pot lua si dupa nastere cele care raman?Eu ar trebui sa nasc la sf lunii decembrie ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal alexandra_geanta alexandra_geanta Buna ziua. As dori daca as putea fi ajutata cu calculul pentru un concediu de risc maternal , daca salariul meu din sept 2009 este brut de 3000 lei. (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie concediu de risc maternal ContSters243704 ContSters243704 cred ca au claculat gresit banii p co d risc d luna asta eu am un salar brut d 492 euro * 4.5059(euro din 30 noiembrie)=2216.90 lei/ brut * 75%( din brut pt ... (vezi toată discuția)