avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociația a plătit reparația scurgerii de ape ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociația a plătit reparația scurgerii de ape menajere de la subsol și a pus factura în contul celor două apartamente de la parter. Am refuzat plata pentru că nu mi se pare corect ce au făcut, dar s-au adunat penalități foarte mari. Cum se poate rezolva?

Buna ziua.
Va rog daca aveti timp sa ma lamuriti cu privire la urmatoarea problema.
Acum vreo 5-6 ani s-a spart scurgerea de ape menejere de la subsol. Apartamentul e la parter si am inteles ca vechiul proprietar impreuna cu vecinul din perete si-a facut scurgerea separat. Asociatia a intervenit ptr repararea respectivei scurgeri, iar factura a venit in contul celor doua apartamente. Apartamentul respectiv era locuit la acea vreme de o ruda. Va rog sa ma lamuriti, daca puteti asupra urmatoarelor:
- este corect ca factura sa fie impartita doar de doua persoane? Deoarece stiu ca atunci cand au fost probleme cu izolatia blocului la ultimulnetaj, factura a fist impartita de toata lumea.
- este corect ca respectiva lucrarea sa se faca fara sa fiu instiintat? Pur su simplu m-am trezit la sfarsitul lunii cu factura respectiva. Adica daca tot sunt eu responsabil ptr scurgerea respectiva, nu as avea dreptul sa lucrez cu cn vreau eu, sau poate sa o repar eu singur?
- am refuzat sa platesc acea factura. Acum ea e trecuta la intretinere si as dori sa stiu daca este corect sa adauge penalizari si penalizari la penalizari. Acum de la o factura de 250 de lei s-a ajuns la 1000 si penalizarea este de 36 de lei pe luna. Cum as putea opri aceasta avalansa de penalizari?
Va rog daca puteti sa ma si indrumati catre aventuale parghii legale pe care le-as avea, deoarece reprezentantii acestei asociatii au o problema personala si nu pot obtine lamuriri altfel.
Ultima modificare: Vineri, 26 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: valeriu77 , utilizator 22:49, 26 Octombrie 2018
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asociatia de proprietari a reparat instalatia de preluare si deversare apa menajera care reprezinta parte comuna
Dispozitia in vigoare prevede ca intretinerea si repararea partii comune de imobil se repartizeaza tuturor proprietarilor functie de cota indiviza
Fiind parte comuna de instalatii este temeinic si legal ca asociatia de proprietari sa desfasoare masurile necesare pentru buna functionare a partii comune
Care este justificarea pentru care invocati
este corect ca respectiva lucrarea sa se faca fara sa fiu instiintat?

Interesul dv nu este sa nu aveti prejudicii la proprietate si bunurile din aceasta,?
Daca erati instiintat despre lucrare care era atitudinea dv?
Pentru a va informa corect si complet asupra drepturi si obligatii proprietari in imobil de locuit in comun,lecturati disp L nr 196/2018
Legea in vigoare prevede fara exceptie la art 77 dreptul asociatiei de proprietari
de a stabili sistem propriu de penalitati pentru orice suma cu titlu de restanta,afisata pe lista de plata

Trebuie responsabil verificata situatia deoarec dv afirmati
de la o factura de 250 de lei s-a ajuns la 1000 si penalizarea este de 36 de lei pe luna
,in timp ce legiuitorul a dispus ca suma penalitatilor sa nu depaseasca suma la care s-au aplicat
Din ce a spus domnul rezulta ca e suparat ca doar dumnealui trebuie sa plateasca acea reparatie precum si apartamenul vecin...
Cum spunea si doamna mai sus, si pe vechea lege dar si pe noua lege a asociatiilor, cheltuielile cu intretinerea, repararea partilor comune se impart la toti locatarii, indiferent de nivelul, etajul, unde locuiesc... ( cum ati platit si dvs. izolatia la ultimul etaj.
In speta va puteti adresa primariei, compartimentul ce se ocupa de asociatiile de locatarii..sau instantei, dupa ce vb. cu acest compartiment...
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
In momentul in care v-ati trezit cu factura, trebuia sa faceti contestatie la respectiva repartizare.
Sigur acum este destul de tarziu de contestat, insa nu este imposibil de rezolvat.
Asa cum au afirmat si alti colegi, cheltuiala respectiva trebuia repartizata la toti proprietarii, proprortional cu suprafata utila a fiecarei locuinte (sau pe c.p.i. - ca este acelasi lucru).
.......................
Acum, daca dvs. aveti o nelemurire, am si eu una:
Daca apartamentul dvs. si al vecinului au scurgere separata - pentru a fi protejate in caz de infundare, facuta inaintea mutarii dvs. in apartament (asa am inteles), conform Legii, dvs. tot trebuie sa participati la cheltuielile comune privind reparatia de la subsol, desi dvs. aveti instalatie separata.
Cum explica "asociatia" repartizare cheltuielilor doar dvs.? Adica trebuie sa fie o explicatie, nu?
Multumesc pentru raspunsurile pertinente. Sunt total de acord ca partea care imi revine din factura sa o platesc. La vremea aceea am facut contestatie si mi s-a raspuns ca trb sa platesc ptr ca este doar scurgerea noastra, cu toate ca problema afecta intregul codomeniu. De asemenea multumesc ptr lamurirea cu privire la faptul ca suma penalitatilor nu poate depasi suma restanta.
De asemenea as fi platit chiar si factura de unul singur daca nu as fi fost suspicios cu privire la transparenta cheltuielilor efectuate. De asta as fi crezut ca ar fi fost normal sa fiu instiintat astfel incat sa pot repara respectiva scurgere sau cel putin sa fiu de fata la negocierea contractului respectiv.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Octombrie 2018
ttn.marius, utilizator
9 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca dvs aveti scurgere separata,ati intervenit asupra partii comune.....'' Apartamentul e la parter si am inteles ca vechiul proprietar impreuna cu vecinul din perete si-a facut scurgerea separat..''
Daca aceasta este scurgerea defecta,dvs si vecinul o platiti.Ceilalti nu au de ce sa plateasca...daca ramaneati pe scurgerea blocului,atunci da,toti plateau.

Alte discuții în legătură

Problema cu asociatia de proprietari ttnmarius ttnmarius Buna ziua. Am cumparat un apt situat la parter si acum vreo 3 luni s-a spart o teava de scurgere. Asociatia a realizat reparatia si a afisat suma de platit ... (vezi toată discuția)
Este legal să achit individual, reparații la subsolul blocului!?mi ... CiobanuDorina CiobanuDorina Este legal să achit individual, reparații la subsolul blocului!?Mi se spune că este țeava ce aparține departamentului meu. (vezi toată discuția)
Administratorul asociatiei refuza reparatie coloana ciresel ciresel buna dimineata! o intrebare,va rog. Din cauza apei firbinti,teava de la scurgere din bucatarie,s a indoit,s a scurtat si apoi a iesit din imbinare ,fix de ... (vezi toată discuția)