avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Oprire caldura asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Oprire caldura asociatie proprietari

Imi spuneti, va rog, care este temeiui legal in baza caruia este interzisa oprirea caldurii furnizate de CET, de catre locatarii blocului?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: CipM , utilizator 19:02, 25 Octombrie 2018
Cine v-a servit chestia asta?
Nu exista asa ceva.
Furnizorul de energie termica arte tot interesul sa-si vanda marfa, da?
Undeva langa bloc, acesta are o cutie prevazuta cu robinetii de separare si gigacalorimetrul. Furnizorul a deschis acei robineti, practic, "blocul" (proprietarii), pot deschide la randul lor robinetii de pe TUR si RETUR de pe instalatia de incalzire.
Ei, aici este problema: unii proprietari doresc incalzire (batranii, proprietarii de la pater, prop. cu copii mici), iar altii nu vor din diverse motive, de obicei economice sau cei plecati in strainatate).
La noi, in mai multi ani am avut probleme pe aceasta tema, astfel ca am fost nevoiti sa intocmim tabele cu optiunile acestora. Majoritatea decide. Cred ca si la dvs. este aceeasi treaba.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

CipM a scris:

Cine v-a servit chestia asta?
Nu exista asa ceva.

Chiar asa ? Legea 196/2018 art 29 .1 :
În cazurile în care unul dintre proprietari împiedică, cu rea-credință și sub orice formă, folosirea normală a condominiului, sau a unor părți componente, potrivit destinației acestora, și creează prejudicii celorlalți proprietari, proprietarii prejudiciați sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său se poate adresa[..bla,bla]
Instalatia de incalzire are destinatia de a incalzi. Nu aveti dreptul sa impiedicati alti proprietari sa o foloseasca. Si daca mai cautam ,mai gasim ceva articole prin Constitutie, Codul civil etc..
Ultima modificare: Joi, 25 Octombrie 2018
ausfahrt, utilizator
ausfahrt a scris:


Nu aveti dreptul sa impiedicati alti proprietari sa o foloseasca.

Eu cred ca unul dintre noi sau amandoi am inteles gresit intrebarea.

Prin sintagma intiatorului "locatarii blocului" inteleg totalitatea locatarilor blocului. Asa a inteles si Adam Grecu mai sus. Caz in care ce sustineti dvs nu e valabil. Asociatia/scara poate sa hotarasca inchiderea caldurii daca nu au nevoie. Ar fi chiar culmea sa stau cu 30 de grade in casa cand afara sunt +25 de grade si furnizorul de caldura continua sa pompeze caldura ca in toiul iernii (se intampla frecvent primava).

Dvs ati inteles ca ar fi vorba de o parte a locatarilor blocului - caz in care exprimarea initiatorului ar fi trebuit sa fie cel putin de forma "locatari ai blocului". Adica numai o parte dintre ei au de gand sa opreasca caldura, caz in care se aplica articolul pe care l-ati citat. Dar oricum nu functioneaza pt ca nu cred ca oricine din bloc are cheile de la subsol sau de unde se poate opri caldura.

Pe de alta parte, locatari inseamna chiriasi, asta e definitia si in L196 si in DEX (nu proprietari inclusiv familiile lor) sau asimilati chiriasilor. Tehnic vorbind ar fi trebuit sa citesc "chiriasii blocului". Adica totalitatea chiriasilor blocului care ar fi putut reprezenta o parte a celor ce locuiesc in bloc sau totalitatea locuitorilor blocului, depinde daca toate apartamentele sunt inchiriate sau e vorba chiar de o asociatie de locatari, nu de o asociatie de proprietari.


Ultima modificare: Joi, 25 Octombrie 2018
CipM, utilizator
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Numai furnizorul de utilitati are competenta sa dispuna restrictionarea furnizarii utilitatilor pentru cazuri justificate=avarii
Asociatia de proprietari poate solicita restrictionarea furnizarii utilitatilor pentru rau platnici instantei de judecata

Alte discuții în legătură

unde reclam administratorul? alissha alissha In data de 12.10.2015 am fost la administratia blocului sa ii solicit administratorului de bloc sa ne de-a drumul la caldura. Acesta ne-a comunicat ca umplerea ... (vezi toată discuția)
Debransare rau-platnici de la utilitati te055 te055 Locuiesc intr-un imobil cu contorizare separata pentru fiecare apartament a apei calde, apei reci si incalzirii. Imobilul are centrala proprie. Sunt multi ... (vezi toată discuția)
Probleme: facturi foarte incarcate! lilacarata lilacarata stam intr-un bloc cu o singura scara, ultimul pe coloana de caldura. Anul trecut ne-am pus repartitoare toti locatarii deoarece factura la caldura era ... (vezi toată discuția)