avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rezerva succesoralã
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rezerva succesoralã

Ce este rezerva succesorală ? ,și ,Cât reprezintă din valoarea unui apartament vândut prin contract de vânzare -cumpărare cu drept de abitație(vezi dezmoștenire ,pag.3)

Cu stimă
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 10:54, 23 Noiembrie 2009
buna ziua!
rezerva succesorala=parte din patrimoniu la care mostenitorii au dreptul in virtutea legii, impotriva manifestarilor de vointa facute de defunct in timpul vietii sau pt cauza de moarte.
Dacă am înțeles bine,rezerva succesorala reprezinta 30% din bunul vândut de către părinti.Din rezerva succesorala pot beneficia doar de 50%,adică 15% din valoarea bunului.și de restul vândut nu pot beneficia.În concluzie actul respectiv nu poate fi anulat.

Mulțumesc
buna ziua
nu este asa, cota de rezerva difera in functie de mostenitorii rezervatari care intra in concurs.
nu stiu de unde v-a venit ideea ca un apartament vândut prin contract de vânzare -cumpărare cu drept de abitație este o liberalitate!
sunt considerate liberalitati donatiile si testamentele .
contractul de v-c cu clauza de abitatie nu este o liberalitate .
Dupa decesul tatalui ,mama pote cere anularea contractului de vanzare -cumparare cu dreptul de abitatie al apartamentului parintilor,vandut sorei mele.

Alte discuții în legătură

Dezmoºtenire Dorian Negoitescu Dorian Negoitescu Părinții mei au vândut sorii mele ,fără ştinţa mea,acum 6 ani,apartamentul proprietate personală a acestora,printr-un act de vânzare -cumpărare ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)
Testament in favoarea unei persoane din afara familiei pvstefanes pvstefanes Doresc sa fac un testament in favoarea unei persoane care nu are nici o legatura cu mostenitorii mei legali. Cum trebuie sa procedez pentru a fi sigur ca nu va ... (vezi toată discuția)