avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1016 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Prescriere amenzi circulație
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Prescriere amenzi circulație

doresc sa stiu cind se prescriu amenzile de circulatie
multumesc
Cel mai recent răspuns: metulica , utilizator 11:16, 30 Octombrie 2018
Codul de Procedură Fiscală
ART. 215:
(1) Dreptul organului de executare silită de a cere executarea silită a creanțelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere acest drept.
(2) Termenul de prescripție prevăzut la alin. (1) se aplică și creanțelor provenind din amenzi contravenționale.

Or, amenzile de circulație fiind amenzi contravenționale, ele se prescriu la împlinirea termenului de 5 ani, de la data de 1 ianuarie a anului următor datei la care ai primit amenda.
De exemplu, dacă ai primit amenda la data de 2 august 2013, ea se va prescrie la data de 1 ianuarie 2019.

Dar, atenţie! Dacă între timp eşti notificat în scris, o dată sau de mai multe ori, să plăteşti amenda, atunci termenul de prescripţie de 5 ani se calculează de la data ultimei notificări, şi nu de la data aplicării amenzii. Deci, prin notificări repetate, termenul de prescripţie poate fi, practic, prelungit la infinit. Pe de altă parte, dacă organul fiscal constată împlinirea termenului de prescripţie, acesta este obligat să înceteze procedura de emitere a titlului de creanţă fiscală.
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 26 Octombrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
va multumesc f mult stimate domn un raspuns cu adevarat competent as dori daca se poate sa mi spuneti daca este legal ca un politist local sa i cera printre altele unui posibil contravenient PERMISUL DE CONDUCERE
MULTUMESC
Este.
Legea 155/2019Art. 20
(1) In exercitarea atributiilor ce ii revin, potrivit legii, politistul local are urmatoarele drepturi principale:
a) sa efectueze control preventiv asupra persoanei si/sau bagajului acesteia in urmatoarele situatii: exista indicii clare ca s-a savarsit, se savarseste sau se pregateste savarsirea unei infractiuni sau persoana participa la manifestari publice organizate in locuri in care este interzis accesul cu arme, produse ori substante periculoase;
b) sa invite la sediul politiei locale persoanele a caror prezenta este necesara pentru indeplinirea atributiilor, prin aducerea la cunostinta, in scris, a scopului si a motivului invitatiei;
c) sa solicite sprijinul cetatenilor pentru identificarea, urmarirea si prinderea persoanelor care au comis fapte de natura penala sau contraventionala;
d) sa poarte si sa foloseasca, in conditiile prezentei legi si numai in timpul serviciului, armamentul, munitia si celelalte mijloace de aparare si interventie din dotare;
e) sa circule gratuit, pe baza legitimatiei de serviciu, in timpul serviciului, in zona de competenta, cu mijloacele de transport in comun locale, pentru executarea unor misiuni care nu pot fi indeplinite altfel;
f) sa foloseasca forta, in conditiile legii, proportional cu starea de fapt care justifica utilizarea acesteia, in cazul nerespectarii dispozitiilor pe care le-a dat in exercitarea atributiilor de serviciu;
g) sa legitimeze si sa stabileasca identitatea persoanelor care incalca dispozitiile legale ori sunt indicii ca acestea pregatesc sau au comis o fapta ilegala;
h) sa conduca la sediul politiei locale sau al unitatilor/ structurilor teritoriale ale Politiei Romane pe cei care prin actiunile lor pericliteaza integritatea corporala, sanatatea sau viata persoanelor, ordinea publica ori alte valori sociale, precum si persoanele suspecte de savarsirea unor fapte ilegale, a caror identitate nu a putut fi stabilita in conditiile legii. Verificarea situatiei acestor categorii de persoane si luarea masurilor legale, dupa caz, se realizeaza in cel mult 12 ore din momentul depistarii, ca masura administrativa.
Ultima modificare: Luni, 29 Octombrie 2018
latka, utilizator
MULTUMESC deci doresc sa mi spuneti cetateanul respectiv s a legitimat cu c. i. mai era cazul sa ceara pol local si permisul de conducere cetateanul nu i a dat si permisul insa pe pv de contrv a aparut trecut sus in dreapta formularului si seria si nr permis consider ca pol legal a accesat ilegal baza de date dvs ce spuneti
Ultima modificare: Luni, 29 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Nu v-am dat eu toate articolele din lege, politia locala are acces la baza de date MAI.

Alte discuții în legătură

Solicit un răspuns referitor la competențele polițiștilor locali metulica metulica va rog sa mi raspunda cineva clar si precis la urmatoarele intrebari 1 pot cere politistii locali unui conducator auto pt al sanctiona permisul de conducere ... (vezi toată discuția)
Am fost amendat de politia locala! metulica metulica am fost amendat de pol locala pt oprire interzisa am contestat in instanta si am pierdut din cite stiu pol locala nu are competenta de a amenda pe oug 195/2002 ... (vezi toată discuția)
Cine are dreptul sa ne opreasca in trafic, politia locala ... sau rutiera romana icoman icoman Am gasit un comentariu interesant: [quot] Intrebare : cei de la control trafic (RAR) mai fac semne sa opresti (fara politiie rutiera cu ei) ce faci opresti ... (vezi toată discuția)