avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

Buna ziua,

Sunt insarcinata data probabila a nasterii fiind 20 decembrie 2018. Avem o Intreprindere Familiala cu domeniul principal agricultura in care administrator cu cota de participare mai mare este sotul. Firma a fost infiintata in data de 25.01.2018 si platim impozit la norma de venit. Se considera indeplinit stagiul de cotizare de 12 luni luand in considerare data nasterii 20 decembrie 2018? Putem beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului? In mod normal sunt 12 luni in care s-a achitat impozit doar ca in ianuarie sunt doar 6 zile.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:26, 26 Octombrie 2018
Perioada eligibila pentru CCC : ianuarie 2017 - decembrie 2018

Perioada acoperita : ianuarie 2018 - decembrie 2018 (12 luni)

In speta, beneficiati de indemnizatia pentru CCC , intrucat se iau in considerare si fractiunile de luna, in conditiile prevazute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vă rog să mă ajutați 4488 4488 Trebuie sa depun dosarul de indemnizație pentru creșterea copilului dar în ianuarie anul trecut mi am schimbat locul de munca, așadar nu am decât 14 zile ... (vezi toată discuția)
Indemnizația de creștere a copilului oananeacsu oananeacsu Am o întrebare legata de concediul și indemnizația de creștere a copilului..sunt angajata din luna ianuarie 2013 si din păcate nu voi apuca sa împlinesc ... (vezi toată discuția)
Ccc Denysa88 Denysa88 buna seara. in 12 decembrie voi avea 1 an pe cartea de munca. sunt insarcinata si urmeaza sa nasc. daca cumva nasca chiar in 12 voi primii CCC? (vezi toată discuția)