Buna ziua! Doresc sa stiu daca pot pleca din chirie mai devreme de termenul stabilit in contract (respectiv, 1 an) pe motivul nemultumirii relatiei cu proprietarul si daca acesta este obligat sa-mi restituie suma de bani data pentru garantie ( respectiv, plata chiriei pe o luna). Mentionez ca, verbal, ( nu este specificat in contract) mi s-a spus ca daca voi pleca mai devreme mi se va opri acea garantie. In contract se specifica doar ca acea garantie va fi restituita chiriasului numai dupa plata tuturor datoriilor acestuia si restituirea imobilului si a bunurilor acestuia, in starea in care se gaseau la momentul inchirierii.
Multumesc!
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Fiind vorba despre un contract cu durata determinata, termenul stabilit trebuie respectat, este si logic si normal si legal sa fie asa. Insa, locatarii au drepturi (locatar = chirias). In cazul dvs dreptul consta in faptul ca, si in situatia data, aveti posibilitatea sa denuntati contractul in mod unilateral prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz de cel puțin 60 de zile. Asta inseamna ca, in fapt, de la data la care l-ati anuntat pe locator, mai platiti inca o luna chirie din buzunar si ultima luna chirie din garantia respectiva, insa, cu conditia, sa aveti achitate la zi utilitatile (pentru ca de fapt garantia ar fi fost pentru utilitati). Ca atare, v-am oferit o varianta in care s-ar respecta termenele legale si nimeni nu ar pierde bani si, cel putin teoretic, toata lumea ar trebui sa fie multumita.
Formulați o notificare scrisă prin care-i aduceți la cunoștință locatorului (proprietarului) că înțelegeți să rupeți relațiile contractuale.
Într-adevăr, abia în 60 de zile va produce efecte, însă va trebui din
păcate să plătiți încă două luni întrucât garanția, așa cum rezultă din însăși denumirea acesteia, are rolul de a garanta plata utilităților, nu i se poate conferi natura juridică de plată a chiriei.
Prin urmare, efectiv nu mai plătiți utilitățile în această perioadă de 2 luni, urmând a le plăti proprietarul și a vă restitui doar diferența dintre suma plătită ca garanție și costul utilităților.
Succes!