avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie proprietari

Locuiesc (proprietar) la ultimul etaj al unui bloc si Asociatia de proprietari refuza sistematic de mai bine de 2 ani sa repare terasa blocului de unde sunt infiltratii la mine in apartament pe motiv ca nu este in interesul tuturor proprietarilor. In schimb se retin aproape lunar 60-80 lei pentru diverse reparatii care se executa la preturi de cartea recordurilor- reparatii yala intrare imobil 600 lei, reparatii usa secundara imobil la 800 lei, schimbati robinet subsol 700 lei, etc.....La mine in apartament dupa fiecare ploaie mai serioasa se infiltreaza apa pluviala si sunt nevoit sa repar zugraveala tavanului si a uni perete sistematic- am reparat tavanul de 6 ori in ultimii 2 ani. Am dus factura de reparatii la administratie si au refuzat sa o plateasca. Ce se poate facea?
Cel mai recent răspuns: Nevrie , utilizator 20:27, 27 Octombrie 2018
In primul rand va recomand sa cititi L 196/2018 ca sa stiti ce drepturi aveti si ce obligatii are asociatia. E mai bine sa cititi cu ochii dvs.
Eu va dau doar cateva extrase.

Articolul 35
(1) În cazul clădirilor cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație și în cazul clădirilor multietajate constituie părți comune din condominiu, dacă actele de proprietate nu prevăd altfel, următoarele:
a) terenul pe care se află clădirea, [...]structura de rezistență; fațadele; acoperișul; terasele;

Articolul 2
În sensul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
d) asociație de proprietari - formă de asociere autonomă și fără scop lucrativ a proprietarilor dintr-un condominiu, având ca scop administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea , reabilitarea și modernizarea proprietății comune, menținerea în stare bună a imobilului, respectarea drepturilor și asumarea obligațiilor de către toți proprietarii;

Articolul 55
(1) Comitetul executiv are următoarele atribuții:
f) stabilește condițiile privind folosirea, întreținerea, repararea, înlocuirea și modificarea părților proprietății comune, conform prevederilor legale;

Articolul 58
(2) Pentru neîndeplinirea atribuțiilor ce le revin sau pentru depășirea atribuțiilor legale și statutare, președintele asociației de proprietari, membrii comitetului executiv, respectiv membrii comisiei de cenzori ori, după caz, cenzorul răspund personal sau solidar pentru daunele și prejudiciile cauzate proprietarilor sau terților, după caz.

Articolul 63
(1) Administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și/sau modernizarea, după caz, a proprietății comune aferente condominiului sunt în sarcina asociației de proprietari, iar cheltuielile legate de aceste activități reprezintă cheltuieli comune.

Articolul 102(1) Următoarele fapte constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să constituie, potrivit legii penale, infracțiuni:
c) neluarea de către asociația de proprietari, de președinte sau de către comitetul executiv al asociației de proprietari a tuturor măsurilor necesare pentru repararea, reabilitarea și menținerea în stare de siguranță și funcționare a condominiului [...]


Si mai sunt si altele.

Ce puteti face:
1. Mai notificati inca o data, in scris, presedintel asociatiei cu privire la infiltratii, luati numar de inregistrare;
2. Presedintele e obligat sa va raspunda in scris in 10 zile conform:

Articolul 57 Președintele asociației de proprietari are următoarele atribuții:
e) răspunde în scris la sesizările și contestațiile scrise ale proprietarilor din condominiu în termen de maximum 10 zile de la primirea acestora;


Reveniti cu raspunsul daca acesta nu va satisface.
Daca presedintele nu raspunde, adresati-va compartimentului specializat din primaria de care apartineti.


Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Octombrie 2018
CipM, utilizator
Reprezentantul legal al asociatieid e proprietari este presedintele de asociatie care detine autoritatea si competenta sa dispua masuri pentru a asigura buna functionare a partii comune de constructii si instalatii din imobil
Terasa este parte comuna si repratia acesteia intra in responsabilitatea exclusiva a asociatiei de proprietari
Notificati oficial presedintele de asociatie cu obligatia asigurarii bunii functionari a partii comune de condominiu-sib sanctiunea obligarii la plata a cheltuielilor aferente solutonarii in instanta
Conform dispozitii in vigoare proprietarul are obligatia sa intretina bunul imobil pe propriea cheltuiala
Multumesc pentru informatii- sper sa ma ajute in instanta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 196 /2018 din 20 iulie RazvanBond RazvanBond Bună ziua, am tot citit noua lege si nu reusesc sa gasesc exact art. In care asociatia este de datoria iei sa repare acoperisul blocului in care locuiesc. Am ... (vezi toată discuția)
Acord vecini constructie acoperis. anca0704 anca0704 Buna ziua. Locuiesc intr-un apt. la ultimul etaj al unui bloc. Pentru ca avem mari probleme cu infiltratiile de la bloc (imi pare rau ca nu pot atasa poze sa ... (vezi toată discuția)
cataleia cataleia Am si eu o problema, de 2 ani terasa blocului ma inunda. Am sesizat aceasta problema asociatiei de propietatri (presedintelui de bloc ) dar nu se ia nici o ... (vezi toată discuția)