avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Acord vecini constructie acoperis.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Acord vecini constructie acoperis.

Buna ziua.
Locuiesc intr-un apt. la ultimul etaj al unui bloc. Pentru ca avem mari probleme cu infiltratiile de la bloc (imi pare rau ca nu pot atasa poze sa vedeti starea deplorabila), am dorit sa reparam acoperisul blocului. Am facut cerere catre presedintele asociatiei prin care am solicitat sa vina sa constate stricaciunile ai sa ia masurile legale. Din pacate, raspunsul a fost unul negativ, specificandu-se ca nu sunt bani de reparatii pt. ca lumea a refuzat sa dea bani si ca s-a hotarat in A.G. sa nu se mai stranga nici o suma (desi stiu ca legea il obliga sa aiba baniintr-un fond pt astfel de situatii!).
Am dori, daca cu reparatia hidroizolatiei nu se poate (stiu ca este bun comun si ca toti ar trebui sa contribuie, desi presedintele asociatiei ii tot spune ca trebuie sa o fac pe banii mei), sa construim un acoperis tip sarpanta. Ne-am izbit de refuzul categoric al vecinilor de pe acelasi etaj cu noi. Noi am specificat ca totul se va face pe cheltuiala noastra si ca vom merge si la notar sa semnam ca ne asumam toate cheltuielile si toate demersurile vor fi facute de noi. Nici asa nu s-a ajuns la o intelegere, refuzul nevand, de fapt, nici o baza legala sau, cel putin, una logica.
Asadar: cum sa procedez mai departe pt a obtine acordul vecinilor de etaj? Ar trebui sa fac o cerere catre presedintele asociatie de proprietari prin care solicit ca sa se ocupe el de acest demers? Este adevarat ca e datoria dansului sa obtina semnaturile vecinilor? Sau sa chem vecinii in judecata? Nu stiu cum sa procedez in aceasta situatie, dar ce stiu sigur este ca trebuie urgent sa rezolv problema si ca fara semnatura lor eu nu pot incepe constructia acoperisului, constructie care este imperios necesara!
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: anca0704 , utilizator 13:59, 1 August 2020
Legea nu prevede nici o semnatura, este obligatia legala a asociatiei. Acoperisul este parte comuna a tuturor si obligatie comuna de intretinere.
Articolul 32 (1)Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea si modernizarea condominiului, modernizarea echipamentelor, instalatiilor si dotarilor aferente, montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuala, reabilitarea termica in scopul cresterii performantei energetice, precum si reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei condominiului pentru cresterea calitatii arhitectural-ambientale a acestuia, potrivit prevederilor legale, in conditiile mentinerii aspectului armonios si unitar al intregului condominiu, indiferent de natura interventiilor.
Articolul 71 (1)Anul fiscal si exercitiul financiar al asociatiei de proprietari este anul calendaristic. Excedentele anuale rezultate din executia bugetelor de venituri si cheltuieli, ramase neutilizate la finele exercitiului bugetar, se reporteaza in anul urmator cu aceeasi destinatie.
(2)Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au obligatia sa aprobe un fond de reparatii anual, necesar pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune. Comitetul executiv fundamenteaza si prezinta adunarii generale suma anuala necesara pentru constituirea sau completarea fondului de reparatii, care se alimenteaza in avans, in transe lunare egale, prevazute in lista de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari. Fondul de reparatii este utilizat numai pentru consolidarea condominiului, reabilitarea termica, cresterea calitatii ambiental-arhitecturale a constructiilor, precum si pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune.
(3)Sumele incasate pentru constituirea fondului de reparatii se depun, in conformitate cu prevederile prezentei legi, in contul asociatiei de proprietari prevazut la art. 20 alin. (1).
(4)Pentru incasarea fondului de reparatii, administratorul elibereaza chitanta nominala separata. (5)In termen de 5 zile de la incetarea contractului de administrare, administratorul este obligat sa prezinte, in conditiile prevazute la art. 69 alin. (1), presedintelui asociatiei de proprietari si cenzorului/comisiei de cenzori contabilitatea fondului de reparatii, a fondului de rulment si sa o transfere noului administrator.

Articolul 85 Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in/si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; echipamente de echilibrare hidraulica a instalatiilor; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei; salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, ingrijitor, personalul care asigura curatenia etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; cheltuieli cu produse si accesorii pentru curatenie, alte servicii administrative catre proprietatea comuna.

Daca nu se vrea stringerea anuala a unui fond de reparatii, comitetul executiv se va ocupa de gestionarea acestei situatii:
-obtinerea unor oferte pentru lucrare, deviz estimativ
-modalitatile de stringere in rate, anticipat, lunar, de la fiecare proprietar, conform CPI, a sumei totale
-executia lucrarii


Ultima modificare: Vineri, 31 Iulie 2020
latka, utilizator
Va multumesc pentru raspuns.
Cum pot sa "oblig" comitetul executiv sa gestioneze situatia, daca raspunsul lor e negativ pt ca nu au fondurile necesare si au spus ca tot ce fac e pe banii si raspunderea mea? Asta in cazul unei hidroizolatii.
Eu as dori sa fac acoperisul tip sarpanta, dar am nevoie de semnaturile celorlalti vecini de pe etaj pentru autorizatie de constructie (fara aceste semnaturi nu ma pot apuca nici macar de proiect), acord pe care vecinii refuza sa mi-l semneze. Intrebarea e daca e datoria mea sa "umblu" dupa semnaturi sau e in competenta presedintelui de asociatie? Daca trebuie sa ma ocup eu, cum as putea sa il conving pe vecin sa isi dea, totusi acordul, daca de cel putin un an refuza categoric?
Nu imi doresc deloc sa pierd timp si bani pe la avocati si tribunale, dar daca nu ma pot intelege omeneste cu nimeni, ce alta solutie as avea? :(
1. Hidroizolatia- puteti face pe banii si raspunderea dvs. , dar asociatia trebuie sa-si dea acordul in scris, apoi sa treaca sumele care rezulta la impartirea pe CPI, in litsta de cheltuieli lunare, urmind ca asociatia sa va returneze restul de bani (suma totala minus partea care va revine)
Puteti obliga CEx prin reclamatii la primarie, conform art. 102 din legea 196/2018. Depinde cit de interesata e primaria de o astfel de situatie.
Articolul 102 (1)Urmatoarele fapte constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa constituie, potrivit legii penale, infractiuni:
...............
c)neluarea de catre asociatia de proprietari, de presedinte sau de catre comitetul executiv al asociatiei de proprietari a tuturor masurilor necesare pentru repararea, reabilitarea si mentinerea in stare de siguranta si functionare a condominiului si a instalatiilor comune aferente pe toata durata existentei acestora, conform prevederilor legale in vigoare;
...............
e)nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum si neindeplinirea sau depasirea atributiilor de catre presedinte, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de catre administrator;
..................................
(2)Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
....................................................
b)faptele prevazute la alin. (1) lit. a), b), c), r) si s), cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei;
c)faptele prevazute la alin. (1) lit. e) si j), cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...............................
[ link extern ] .
2. Sarpanta- Asociatia nu e obligata sa execute o astfel de lucrare. Daca nu ajungeti la o intelegere in acest sens, chiar pe banii dvs., nu aveti ce face. Doar daca ar exista o AG in care se aproba o astfel de modernizare cu acordul a minmin 2/3 din numarul proprietarilor.
Sarpanta nici nu doresc sa o faca asociatia. O voi face eu, fara nicio pretentie din partea nimanui. Asta a fost si ideea cand am vazut ca presedintele nu doreste sa ajute nici macar cu strangerea de semnaturi. Doar ca nu doresc vecinii de pe etaj sa isi dea acordul. Si daca nu primesc semnatura de la ei, raman cu casa distrusa, nu?
Cat despre hidroizolatie, raspunsul oficial al presedintelui a fost ca in cadrul AG nu a fost nimeni de acord cu fondul de reparatii. daca art 71 te obliga sa il ai, inseamna ca se incalca legea, nu?
Daca ajung sa dau in judecata asociatia, cam care ar fi sansele de castig si recuperare banilor?
Va multumes si imi cer scuze pentru insistenta, dar nu stiu pe ce cale sa merg ca sa imi rezolv aceasta problema! NU doresc scandal si cearta si inteleg ca asta inseamna viata la bloc, dar nu pot sta nici cu mainile in san pt ca "mila mi-e de tine, dar de mine mi se rupe inima.
Sarpanta nu înseamnă doar acordul vecinilor, ci autorizație de construire și tot procesul tehnic ce deriva de aici. Veți răspunde toată viața pentru orice se întâmplă asociat la acea construcție. Nu cred ca v-ați dori sa ajungeți în instanta ca inculpat, pentru daune (eventual victime) produse de bucăți desprinse din sarpanta. Asa ca nu e o simpla problema de a va judeca cu asociația.

Alte discuții în legătură

Probleme hidroizolatie bloc. NeedSomeHelp NeedSomeHelp Salutare. Locuiesc la etajul 4 intr-un bloc cu 4 etaje. De cand sunt aici am reparat de mai multe ori hidroizolatia pe banii mei, vecinii nu au vrut niciodata ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis bloc Corina Muresan Corina Muresan Doresc sa stiu ce prevede legea in cazul in care terasa blocului este degradata si la etajul 4 ploua in casa. Sunt obligati toti vecinii sa participe la ... (vezi toată discuția)