avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mama a lăsat, prin testament, apartamentul familiei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mama a lăsat, prin testament, apartamentul familiei care a îngrijit-o. Pot să le cer despăgubiri pentru lipsa folosinței bunului în această perioadă, și ce variante am să intru în posesia rezervei succesorale, evitând calea judecății?

Buna ziua,
Situatia mea este urmatoarea: relatia dintre mine si mama mea s.a deteriorat si ani buni nu ne.am vazut si nici nu am comunicat. Fiind o persoana in varsta si.a gasit o familie sa o ingrijeasca si sa le ramana in schimb apartamentul mamei. Mama a decedat, ei s.au ocupat de inmormantare si dupa aceea au deschis succesiunea la notariat. Am fost chemata si eu in calitate de fiica si pentru ca mama le facuse testament , nu am fost de acord cu el si mi.am solicitat rezerva succesorala. Ei nu au fost de acord sa impartim in jumatate masa succesorala si nici sa mi se elibereze certificat de calitate de mostenitor. I.am chemat la mediator si mi.au propus o suma cu care nu sunt de acord. Acea familie locuieste momentan in acel apartament. Ce varianta am sa intru in posesia rezervei mele succesorale, evitand calea judecatii ? Pot sa le cer despagubiri pentru lipsa folosintei bunului pe aceasta perioada daca nu am acel certificat de calitate de mostenitor?
Ultima modificare: Luni, 29 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
~ Conținut șters la cerere ~
Va multumesc pentru raspuns. Din considerente morale ma gandesc sa renunt.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util


Reta60 a scris:

Va multumesc pentru raspuns. Din considerente morale ma gandesc sa renunt.

Corect si frumos ar fi sa renuntati, oamenii aia au avut o intelegere cu mama dvs si acum dvs vreti sa va bagati cu picioarele peste ea.

Eu nu inteleg d c doamna nu a facut cvc cu uzul fruct viager si asa rezolva problema.
.
14 din 16 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mi se pare normal ca, copilul sa mosteneasca parintele, dar atat timp cat nu v a interesat soarta ei, si stiind ca altcineva a avut grija de ea, nu as mai fi mers la mediator si as fi semnat actele in favoarea celor ce au ingrijit o de la bun inceput, acest lucru fiind si dorinta mamei. Totusi nu cred ca acceptati sa renuntati la apartament, atat timp cat ati specificat ca nu ati fost de acord cu suma primita de la mostenitori si cereti sfatul aici. Pacat ca parintii si copii ajung sa se separe, sa se ajunga la procese pentru un petic de pamant sau un camin. Daca as fi avocat sau judecator...nu ati capata absolut nimic. Indiferent de problemele dintre parinti si copii, indiferent cine greseste, celalalt ar trebui sa ierte nu sa nu si mai vorbeasca cu ani . Ne calcam pe orgoliu si incercam sa remediem situatia, dar in ziua de azi nu mai este asa. Vrem mult si degeaba daca se poate
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Testamentul intr-adevar, poate fi desfiintat, dumneavoastra fiind mostenitor rezervatar, avand o rezerva succesorala, in virtutea legii.

In termen de 3 ani de la deces, va puteti adresa instantei de judecata, in vederea operarii reductiunii liberalitatii excesive .( testamentul reprezinta un act cu titlu gratuit, mortis causa ).

Dumneavoastra aveati indatorirea de a suporta cheltuielile ocazionate de deces, ca unic mostenitor.

De asemenea, aveati indatorirea de a o sprijini emotional pe mama dumneavoastra, precum si obligatia de a-i asigura subzistenta.

Reductiunea poate opera prin echivalent banesc, ori prin atribuirea efectiva a bunului imobil.

Sanctiunea reducţiunii se poate aplica numai după deschiderea moştenirii.


Ca sa poata sa-si exercite dreptul la reductiune, un mostenitor trebuie sa accepte intai succesiunea şi sa nu renunţe la dreptul asupra rezervei după deschiderea moştenirii.

Daca renunta la dreptul asupra rezervei inainte de deschiderea succesiunii, aceasta renuntare ar fi un pact asupra unei moşteniri viitoare, si, in consecinta, nulă de drept.

Copiii sunt datori sa -si intretina parinti, exista obligatia legala de intretinere in sarcina acestora, in virtutea legii.

Ultima modificare: Miercuri, 31 Octombrie 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Testament Marianapetre Marianapetre Buna seara .Suntem 2 copii la parinti ,tatal a decedat cu multi ani in urma si a ramas mama care avea o mostenire de la parintii ei.In anul 2016 a decedat si ... (vezi toată discuția)
Succesiune suspendata,mostenitor rezervatar decedat dupa suspendare ContSters365386 ContSters365386 In urma decesului mamei,fiica \"R\"a solicitat suspendarea succesiunii,in calitate de mostenitor rezervatar,deoarece mama ei lasase toate bunurile ,prin ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)