avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Buna seara .Suntem 2 copii la parinti ,tatal a decedat cu multi ani in urma si a ramas mama care avea o mostenire de la parintii ei.In anul 2016 a decedat si mama dar a lasat cu testament toata averea surori mele .As dori sa va intreb daca este corect si ce ma sfatuiti sa fac ,eu nici nu sunt pomenita in acel testament nici ca am dreptul dar nici ca nu am .Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Marianapetre , utilizator 21:43, 17 Iulie 2019
sunteti mostenitor rezervatar si conform legii il puteti ataca si aveti sanse de castig.
Puteti solicita reductiunea testamentului la un sfert.
Asta înseamnă fie ca veti primi o parte din bunuri, fie echivalentul in bani.
Adresati-va unui avocat care sa va indrume si sa formuleze actiune in instanta prin care sa solicite reductiunea testamentului. Trebuie sa va grabiti pentru ca exista un termen de prescriptie de trei ani in care va puteti adresa instantei de judecata.
Potrivit legii, aveti dreptul la o parte din mostenirea parintilor, numita rezerva succesorala, insa in situatia dvs., avand in vedere faptul ca mama dvs. a facut un testament in favoarea surorii dvs., trebuie sa va adresati unei instante de judecata pentru a va fi recunosute drepturile.


Singura soluție este o acțiune în instanță astfel cum s-a precizat anterior.Este o acțiune cu sanse reale de castig dar destul de complexă ,în mod cert o sa aveti nevoie de avocat.
Cereti reductiunea testamentului, la 1/4 .

Aveti calitatea de mostenitor rezervatar.

Ca sa poata sa-si exercite dreptul la reductiune, un mostenitor trebuie sa accepte intai succesiunea şi sa nu renunţe la dreptul asupra rezervei după deschiderea moştenirii.

Daca renunta la dreptul asupra rezervei inainte de deschiderea succesiunii, aceasta renuntare ar fi un pact asupra unei moşteniri viitoare, si, in consecinta, nulă de drept.

Cand există mai mulţi moştenitori rezervatari, ei pot exercita dreptul la reducţiune în mod colectiv.


Dreptul la reducţiune are insa un caracter individual.


Astfel, dacă unul dintre ei, fără sa renunţe la moştenire, renunţă la exercitarea dreptului, pentru a respecta voinţa liberală a defunctului, liberalităţile se vor reduce numai în măsura necesară întregirii rezervei celorlalţi.

Alte discuții în legătură

Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)
Donatie de la parintii Simonamihai30 Simonamihai30 Am primit de la parintii mei casa lor prin donatie acum un an de zile fiind fiica lor. Tata are din prima casatorie un fiu si mama la fel avand un fiu din ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,intrebarea mea este despre contractul de donatie cu scutire de raport. Mario_123 Mario_123 Anul trecut socrii mei au donat mie si sotiei casa+tot terenul care il aveau.Sotia mea mai are doua surori care au fost de acord verbal fara nici un act semnat ... (vezi toată discuția)