avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie de la parintii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie de la parintii

Am primit de la parintii mei casa lor prin donatie acum un an de zile fiind fiica lor. Tata are din prima casatorie un fiu si mama la fel avand un fiu din prima casatorie un alt fiu. Ei pot beneficia la parte din donatia pe care mi au facuto parintii??? Sau pot ataca sau contesta aceasta donatie???
Cel mai recent răspuns: Simonamihai30 , utilizator 15:02, 5 Iunie 2018
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc pentru raspuns. Spuneti-mi ce pot face????Ar trebui facut act prin vanzare-cumparare??
Donatia reprezinta o liberalitate, un act cu titlu gratuit, ce se poate contesta de catre mostenitorii rezervatari, daca le lezeaza rezerva succesorala.

Conform codului civil, numai mostenitorii rezervatari, succesorii acestora si cei care infatiseaza drepturile lor pot solicita reducţiunea liberalităţilor.

Din interpretarea reglementarilor legii civile, rezulta ca pot invoca reductiunea numai urmatoarele persoane:
-) moştenitorii rezervatari, în favoarea cărora au fost instituite prin lege rezerva şi mijlocul ei de apărare. In mod firesc, ca sa poata sa-si exercite dreptul la reductiune, un mostenitor trebuie sa accepte intai succesiunea (pur şi simplu sau sub beneficiu de inventar) şi sa nu renunţe la dreptul asupra rezervei după deschiderea moştenirii. Daca renunta la dreptul asupra rezervei inainte de deschiderea succesiunii, aceasta renuntare ar fi un pact asupra unei moşteniri viitoare, si, in consecinta, nulă de drept.

Cand există mai mulţi moştenitori rezervatari, ei pot exercita dreptul la reducţiune în mod colectiv. Dreptul la reducţiune are insa un caracter individual. Astfel, dacă unul dintre ei, fără sa renunţe la moştenire, renunţă la exercitarea dreptului, pentru a respecta voinţa liberală a defunctului, liberalităţile se vor reduce numai în măsura necesară întregirii rezervei celorlalţi.
Se poate reface acest act de donatie si parintii sa imi faca acum act de vanzare cumparare ca sa fiu sigura ca cei 2 frati nu vor intra la parte din aceasta casa??

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)
Testament eu45ani eu45ani O familie fara copii, ea moare prima si rudele ei renunta la partea lor. El face un testament unui nepot. Apoi revine si anuleaza testamentul, facand altul ... (vezi toată discuția)
Testament Marianapetre Marianapetre Buna seara .Suntem 2 copii la parinti ,tatal a decedat cu multi ani in urma si a ramas mama care avea o mostenire de la parintii ei.In anul 2016 a decedat si ... (vezi toată discuția)