avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... In ce conditii se poate vinde un teren agricol ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

In ce conditii se poate vinde un teren agricol extravilan dat in arenda si pentru care exista uzufruct viager?

In ce conditii se poate vinde un teren agricol extravilan pentru care exista uzufruct viager ?

Terenul este dat in arenda si se intentiioneaza vanzarea catre arendas.

Este necesar acordul scris al uzufructuarului care beneficiaza de arenda pentru instrainare sau la notariat este obligatorie prezenta uzufructuarului?

Terenul a fost dobandit prin donatie de la uzufructuar si nu exista restrictii in contractul de donatie cu privure la instrainarea lui.

Uzufructuarul are dreptul si se poate opune instrainarii terenului?

Dupa vanzare uzufructuarul va mai beneficia de arenda din partea cumparatoruluu arendas?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 20:49, 28 Octombrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate vinde terenul agricol extravilan catre arendas (acesta avand si un drept de preemptiune in sensul legii 17 din 2014) fara acordul uzufructuarului atata vreme cat nu exista clauze in acest sens in actul prin care s-a dobandit nuda proprietate. Cel putin teoretic, uzufructuarul nu se poate opune instrainarii terenului, practic obiectul instrainarii fiind doar nuda proprietate.
Dupa vanzare, da, uzufructuarul trebuie sa beneficieze de arenda din partea arendasului.
Nu este exclusa nici varianta in care un notar mai zelos sa va solicite prezenta sau acordul uzufructuarului (adica, au fost si cazuri de acest gen).
Atata timp cat primeste un onorariu iar prezenta uzufructuarului nu este obligatorie se poate gasi un notar mai putin zelos, ! :)
Multumesc pentru informatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de preemptiune al proprietarilor vecini zbye zbye [b]vecinii mai au drept de preemptiune la terenul extravilan categoria padure, sau doar arendasii ????[/b] (vezi toată discuția)
Vanzare teren agricol AdrianaBal AdrianaBal Doresc sa vand 2 ha teren agricol aflat sub contract in arenda...Arendasul nu este de acord si nu semneaza notificarea si nu vrea sa cumpere terenul la pretul ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren manolachesilviu manolachesilviu Buna ziua Vreau sa vand 1hectar teren arabil pe care sunt propietar dar este inca in contract de arenda. Arendasul spune ca nu pot sa il instrainez pana la ... (vezi toată discuția)