avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am primit recent o amendă pe motiv că am claxonat ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am primit recent o amendă pe motiv că am claxonat abuziv/fără justificare, deși am făcut-o pentru prevenirea unui accident, și vreau s-o contest însă nu știu cum să întocmesc plângerea contravențională. Mă puteți ajuta?

Buna! Am primit recent o amenda pe motiv ca am claxonat abuziv, fara justificare. Eu consider ca nu este asa. Mai exact, ma deplasam pe banda de langa axul drumului si la un moment dat, pe banda de langa marginea drumului era un politist care oprea masini, blocand acea banda. Un autoturism mi-a intrat in fata, fara sa semnalizeze iar eu i-am atras atentia printr-un claxon. Apoi mi-am continuat drumul. Dupa circa 400 de metri am fost oprit de acel politist, care a venit dupa mine si amendat cu 580 lei pe motiv ca am folosit claxonul fara motiv. I-am cerut sa scrie la mentiuni ca „am claxonat alt participant la trafic pentru prevenirea unui accident.”
Mai mentionez ca nu eram singur in masina, alaturi de mine aflandu-se inca o persoana.
Doresc sa depun o contestatie insa nu stiu cum sa intocmesc procesul verbal. Am vazut ca sunt multe modele pe internet insa... ma depasesc aceste lucruri. De aceea apelez la dumneavoastra.
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 29 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:45, 18 Aprilie 2019
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
catalinbanita a scris:

Am rasfoit tot codul si nu am mai gasit un alt articol care sa specifice care sunt acele conditii prevazute de regulament. (...) O sa le mai caut dar, daca stiti, nu ezitati sa-mi dati de veste.

Nu ati rasfoit ce trebuie.

Regulamentul nu este in codul rutier, cunoscut sub numele de OUG 195/2002.

Va dam de veste, regulamentul se afla in HG 1391/2006!

[ link extern ]

Articolul 113
(1) Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanţă de cel puţin 25 m faţă de cei cărora li se adresează, pe o durata de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să îi determine pe aceştia la manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei.
(2) Semnalizarea cu mijloacele de avertizare sonoră nu poate fi folosită în zonele de acţiune a indicatorului "Claxonarea interzisă".
(3) Se exceptează de la prevederile alin. (2):
a) conducătorii autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară când se deplasează în acţiuni de intervenţii sau în misiuni care au caracter de urgenţă;
b) conducătorii autovehiculelor care folosesc acest semnal pentru evitarea unui pericol imediat.
Se poate invoca in plingere art.112 :
Conducătorii de vehicule semnalizează cu mijloacele de avertizare luminoasă, sonoră sau cu braţul, după caz, înaintea efectuării oricărei manevre sau pentru evitarea unui pericol imediat.
Exista si martor care poate confirma acest lucru.
Sau se poate invoca 113/3/b. Nu cred ca distanta are vreo relevanta cind se foloseste semnalul pentru evitarea unui pericol. Alin (1) introduce niste reguli acolo unde nu e valabil alin (2), asta e sensul legii si de aceea 3b cred ca poate fi invocat.

Ultima modificare: Miercuri, 31 Octombrie 2018
latka, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna,
E frustrant cand esti sanctionat "pe nedrept" .
Am urmarit multe discutii pe acest forum si in multe "spete rutiere" am observat ca a comentat si utilizatorul cu pseudonimul "latka". Toate comentariile mi s-au parut pertinente si bine documentate, cu trimiteri exacte la articole de lege!
In ceea ce priveste speta dvs. eu va zic un singur lucru: au fost multi care au murit cu dreptatea in mana iar altii au facut puscarie nevinovati! Acum faceti cum credeti dvs., insa nu merita platit un avocat doar pt. a face o plangere impotriva unui PV de contraventie, eu cred ca fiecare e in stare sa faca acest lucru insa trebuie sa stie ca exista niste costuri aferente si trebuie sa va inarmati cu multa rabdare si sa va asteptati la orice solutie buna sau rea data de judecator. Sfatul meu este sa platiti jumatate de amenda in cele 15 zile prevazute de lege cat mai repede si dupa aceea sa stati putin si sa reflectati daca merita cheltuiala de bani si timp ca sa va cautati dreptatea in "justitie" care de cele mai multe ori este"oarba" de-a dreptul!Amenda pt. o contraventie "nu se merita".
Ultima modificare: Miercuri, 31 Octombrie 2018
hhs, utilizator
Multumesc pentru raspusuri. Decizia luata: am intocmit o contestatie si urmeaza sa fie depusa. Nu se va apela la avocat pentru ca valoarea amenzii nu este asa mare sa merite ajutorul unui avocat.
Din ce am inteles de pe acest forum nu va fi de plata decat 20 lei. Iar despre platit jumatate de amenda la fel am inteles ca se poate plati dupa raspunsul definitiv al judecatorului, tot jumatate in termen de 15 zile. Oricum, va voi tine la curent.
Din pacate ati inteles gresit,platiti acum jumatate din minimul amenzii, daca veti cistiga procesul va recuperati banii. Cereti anularea PV de contraventie.

Alte discuții în legătură

Amenda abuziva...cred cristinatomniuc cristinatomniuc Buna seara! Am luat o amenda in valoare de 360 ron din pricina ca circulam pe o strada aglomerata din iasi si la putina neatentie m-am incadrat pe banda care ... (vezi toată discuția)
Am avut un accident cu trenul la trecerea la nivel cu calea ferată, semnalizată doar cu crucea sf. andrei. mi-a fost suspendat permisul pe trei luni fără drept de conducere, este corect? oana8989 oana8989 Bună ziua.La trecerea la nivel cu calea ferata semnalizata cu semnul Sf Andrei am avut un accident cu trenul din cauza vizibilității reduse.Mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Filmare radar neprezentata danielmedias danielmedias Am fost sancționat, pt viteza, și nu mi s a prezentat înregistrarea doar dacă fac plângere la judecătorie. Ce drepturi am, și ce pot face? (vezi toată discuția)