Buna ziua.Socrul meu a decedat in data de 14.10.2018.Era divortat de soacra mea din martie 2018 dupa o casatorie de 33 de ani, neavand impreuna copii.Cheltuielile legate de deces le-a suportat soacra mea, dinsul nefiind pensionar, dar cotizand la stat aproape 35 de ani.Mentionez ca avea 62 ani, iar soacra mea este pensionara.Beneficiaza de ajutor de inmormantare si daca da unde trebuiesc depuse documentele, la Casa de Pensii sau la Primarie? Vrea raspuns de la o persoana abilitata in acest sens.Mentionez ca am fost la casa de pensii si a spus ca nu beneficiem de acest ajutor.Multumesc! Can voi primi un raspuns concret?
Poate va ajuta prevederile din legea 263/2010:
"(1) Asiguratul sau pensionarul beneficiază de ajutor de deces în cazul decesului unui
membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.
(2) Se consideră membru de familie, în sensul prezentei legi:
a) soţul;
b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre
creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la
terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncă,
indiferent de vârstă, dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menţionate;
c) părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.
(3) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezintă jumătate din
cuantumul prevăzut la art. 125 alin. (3).
ART. 127
(1) Ajutorul de deces se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat şi se acordă, la
cerere, pe baza certificatului de deces.
(2) Acordarea ajutorului de deces nu este condiţionată de realizarea unui anumit stagiu de
cotizare."
Poate cineva din familie care indeplineste conditiile de mai sus sa depuna cererea la Casa de pensii
Ajutor de deces
unnicusor
pentru o persoana care nu era pensionara se acorda ajutorul de deces..de la casa de pensii.?..decedatul avea o vechime de cel putin 15 ani de munca. in ultimii ... (vezi toată discuția)