avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Ref echipamente de protectie
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Ref echipamente de protectie

Bună ziua. Unui Salvator montan sau in general unui lucrător, li se poate percepe garanție din salariu pe echipamente de protecție?
Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: GabsStoica , utilizator 11:19, 30 Octombrie 2018
Reformulez și se dă următoarea situație:
Angajat Salvator Montan. In Legea Salvatorului Montan are în dotare trusa de prim ajutor, trusă care are o valoarea destul de mare, între 3000-4000 lei, depinde de unde se achiziioneaza.
Acestuia i s -a intocmit un contract de gestiune pentru a i se opri garantie pana la valoarea trusei.
Ce părerea aveți? Eu consider că nu este normal, etci, in condițiile in care acea trusa este pentru salvarea unor vieti, de prim ajutor, Ei nu o folosesc daca nu este nevoie.
Nu stiu, ajutati-mă cu o părere.
Mulțumesc!

GabsStoica a scris:

Bună ziua. Unui Salvator montan sau in general unui lucrător, li se poate percepe garanție din salariu pe echipamente de protecție?
Mulțumesc

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
NU este legal sa se perceapa garantii pentru EIP.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 7 (6) Măsurile privind securitatea, sănătatea şi igiena în muncă nu trebuie să comporte, în nici o situaţie, obligaţii financiare pentru lucrători.
-art. 13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
r) să asigure echipamente individuale de protecţie;
s) să acorde obligatoriu echipament individual de protecţie nou, în cazul degradării sau al pierderii calităţilor de protecţie.
HG nr. 1048 din 9 august 2006 Cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea
de catre lucratori a echipamentelor individuale de protectie la locul de munca precizeaza:
-art. 10 (1) Echipamentul individual de protectie se distribuie gratuit de angajator, care
asigura buna sa functionare si o stare de igiena satisfacatoare prin intermediul intretinerii,
repararii si inlocuirilor necesare.
(2) Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei poate stabili dispozitii pe baza carora sa
se impuna ca lucratorul sa contribuie la costul unui anumit echipament individual de protectie, in situatiile in care utilizarea echipamentului nu este exclusiv pentru locul de munca.
Trusa de care amintiti nu este EIP.
Vă mulțumesc! Să înțeleg că nu e legal să li se oprească, chiar dacă acesta nu e EIP dar este pentru locul de muncă? De asemenea se vorbea să le oprească și pentru targă, targă care nu este EIP dar se folosește de asemenea la locul de muncă, în timpul patrulării sau la solicitarea 112...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trusa medicala si targa fac parte din dotarile echipei de interventie pentru a-si putea desfasura activitatea. Nu sunt sortimente de echipament individual de protectie (nu sunt nominalizate in anexele la HG nr. 1048/ 2006). Legislatia in domeniul ssm se refera la gratuitate numai pentru sortimentele de echipament care asigura protectia individuala a lucratorului.
In Regulamentul de ordine interioara si in Contractul colectiv de munca incheiat la nivelul firmei se pot face referiri la gratuitate/ cota parte sau garantie pentru sortimentele de echipamente tehnice din dotarea echipei de salvatori.
Vă mulțumesc mult pentru răspunsuri. Una din discuțiile avute a fost că: dacă pe ambulanțe care in conformitate cu legea trebuie sa fie dotate cu defribilatoare, truse medicale, li se ia garanție pe ele? Adică ce ar fi dacă nu ar avea, ele sunt folosite pentru scopul de a salva vieți, așa cum este și la salvatorii montani. bineînțeles că se va lua în discuție că pentru fiecare material folosit se va justifica și la nevoie se vor completa trusa.
Mulțumesc incă o dată.
Ultima modificare: Marți, 30 Octombrie 2018
GabsStoica, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare echipament de protectie dorintabirta dorintabirta Bună ziua, Legislația SSM stipulează undeva concret obligativitatea prin care angajatul trebuie să semneze personal Fișa de evidență a materialelor ... (vezi toată discuția)
Echipament de protectie Adrian a Adrian a Buna ziua Care este echipamentul de protecție pentru un stivuitorist care lucrează singur in depozit,mă refer este obligatoriu sa poarte casca de ... (vezi toată discuția)