avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... urgent
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

urgent

Lucrez din anul 2003 la firma Comvi-exim srl,tot in 2003 in luna iunie am constatat ca firma nu mi-a inregistrat contractul de muca la itm si i-am actionat in judecata deoarece eram insarcinata in luna a3a. Am o hotarire in care am cistigat toate drepturile cm. c.prenatale si indemnizatia de crestere copil. In anul 2006 luna decembrie am terminat indemnizatia deoarece copilul are handicap . Am continuat cu concediu medical iar intre timp am aflat ca sint insarcinata cu cel de al doilea copil am continuat cu medical am trecut prin comisia de expertiza deoarece sarcina a evoluat cu probleme,dupa care am fost in concediu prenatal si posnatal iar apoi in indemnizatie de crestere copil 2 ani. Pina in prezent nu am primit nici un ban pe aceste concedii medicale de la firma. Acum copilul a implinit 2 ai in septembrie iar angajatorul nu vrea sa-mi de preaviz sa pot intra in somaj dar nici nu vor sa-mi primeasca co.medicale.Co.medicale le-am dus la angajator si nu le-a primit apoi le-am trimis prin posta cu confirmare de primire si mi sau intors inapoi .Ce pot face in aceasta situatie,cu pot beneficia de ajutorul de somaj . Va rog sa-mi raspundeti si sa-mi spuneti care sun pasii pe care pot sa-i parcurg ,cum imi pot recupera banii pe care nu iam primit si ce pot face daca medicalele nu le mi le primesc. VA MULTUMESC.
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 15:28, 12 Noiembrie 2009
Primul pas este sesizare la CAS pentru refuzul la plata a certificatelor medicale si apoi la ITM.Daca epuizati si aceste demersuri si nu rezolvati nimic,tot instanta este cea care va poate ajuta.

OUG 158/2005
CAP. 8
Contraventii

ART. 47
(1) Constituie contraventii faptele savarsite prin incalcarea dispozitiilor art. 6 alin. (3) si (4).
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligatiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor;
b) calculul si plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale in vigoare.
ART. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei si constituie venituri la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.
ART. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele de control ale CNAS si ale caselor de asigurari de sanatate.


CAP. 9
Control si jurisdictie

ART. 51
(1) Controlul modului de acordare a concediilor medicale si de eliberare a certificatelor de concediu medical se realizeaza de catre echipe formate din personal din cadrul serviciilor specializate din structura CNAS, respectiv a caselor de asigurari de sanatate. In cazuri justificate, CNAS, respectiv casele de asigurari de sanatate, coopteaza reprezentanti ai Ministerului Sanatatii Publice sau ai directiilor de sanatate publica si ai directiilor medicale ori ai structurilor similare din ministerele si institutiile din administratia publica centrala cu retea sanitara proprie.
(2) Controlul se realizeaza ca urmare a sesizarii casei de asigurari de sanatate de catre platitori, precum si prin sondaj, la initiativa autoritatilor abilitate sa realizeze controlul.

Ordinul /MS/CNAS nr. 60/32/2006
ART. 82
Indemnizatiile pot fi solicitate, pe baza actelor justificative, in termenul de prescriptie de 3 ani, calculat de la data la care beneficiarul era in drept sa le solicite. Cuantumul indemnizatiilor astfel solicitate se achita la nivelul cuvenit in perioada prevazuta in certificatul medical.
Ultima modificare: Joi, 12 Noiembrie 2009
Crissa C, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuzarea platii concediului medical danieladragutza danieladragutza Buna ziua,sunt insarcinata in luna a-8-a,angajata la un magazin,in momentul de fata sunt in c.prenatal,am beneficiat de cm in perioada 21-31 martie.Angajatorul ... (vezi toată discuția)
Angajatorul refuza plata concediilor medicale elena balan elena balan in anul 2011 am revenit la munca dupa ce am stat in concediu de ingrijire copil, dupa 2 luni am ramas insarcinata din nou si am intrat in concediu de risc de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical acordat fara ca pers. sa fie bolnava b1anca b1anca Buna ziua Este legal ca o persoana care initial a cerut concediu de odihna 4 zile si inca 2 zile libere platite ,pentru nunta fiului, cele 4 nu i s-au ... (vezi toată discuția)