avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 268 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacere CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacere CIM

Buna ziua,
In cazul in care in timpul petrecut la munca dezvolti o anumita patologie si nu mai poti presta in postul respectiv, institutia te poate concedia sau e obligata sa te repartizeze in alt departament?
(mai concret in cazul meu institutia este publica am functia de referent si raspund de arhiva institutiei. (nu exista post de arhivar ci este numire prin decizie de director, functia de referent fiind in departamentul Juridic, Relatii cu Publicul -adica tot ce tine de public , secretariat, hartogaraie, registratura , centrala tel cu exceptie juristilor evident) In acest timp datorita prafului si a mai stiu eu ce am dezvoltat o dermatita atopica si nu mai imi permite sa continui in acest loc! La ce sa ma astept?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 08:23, 7 Noiembrie 2018
1. Codul Muncii
art.48
Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.

"Modificarea temporara a locului si felului muncii, fara consimtamantul salariatului, ca masura de protectie a acestuia, se intemeiaza de regula pe starea sanatatii salariatului, care de exemplu, care nu mai poate presta munca pe carea o avea datorită unei boli profesionale sau a unui accident de muncă. În aceeaşi situaţie se află şi femeile gravide, cele care au născut recent sau cele care alăptează şi al căror loc de muncă prezintă riscuri." (Alexandru Athanasiu, Luminiţa Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucureşti, 2005, p. 89)

2. Concedierea poate fi dispusă pentru motive care ţin de persoana salariatului sau pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.
Eram aproape lamurit dupa citirea pctlui 1 si m-am nedumerit inapoi dupa pctul 2! Concret daca prezinta riscuri pt sanatatea mea locul de munca poate fii schimbat? obligatie leislativa? sau sunt la cheremul angajatorului care zice ca ma trimite la medicina muncii si acolo imi zice inapt pt locul respectic deci desfacerea CIM implicit?...adica asa este legislatia trebuie sa tac din gura chiar daca ma omoara postul ocupat ca altfel risc sa raman pe drumuri?
Multumesc
1. Angajatorul va poate modifica locul de munca ca masura de protectie a dvs..... legislatia nu prevede nicio procedura in acest sens.

2. Concedierea este putin mai complexa.

3. Intr-adevar, medicina muncii va poate declara inapt pentru locul respectiv si poate recomanda schimbarea locului de munca.
Buna seara. Medicul de medicina muncii, pe langa schimbarea temporara a locului de munca, va mai poate recomanda si un consult de specialitate, luarea* tratamentului prescris de medicul curant, schimbarea au completarea echipamentului individual de protectie, sau orice altceva ce considera necesar in functie de starea dvs. ( adica va poate declara Apt conditionat si la recomandari sa treaca cele de mai sus sau altceva...), nu neaparat Inapt...
Ultima modificare: Luni, 29 Octombrie 2018
Ionut.ion, utilizator
am inteles....dar nu poate sa recomande schimbarea postului nu a locului de munca? aici este clinciul....adica nu sunt sofer pe autobuz si mi-a slabit vederea inat nu mai pot profesa si atunci trebuie schimbat locul de munca....aici e vb de un post de functionar ( care in afara de cei de specialitate (conta, juridic, resurse,etc)) care face orice face alt functionar din toata tara asta minunata....multumesc (adica legea poate permite in cazul declararii inapt de catre ssm (si daca nu esti bine "protejat") sa ajungi in strada facand loc astfel unui copilas sarman dintr-o familie cu indelungata "vechime si traditie de bugetari din tata in fiu"...

Alte discuții în legătură

Recomandare medicala schimbare loc munca auguracraciun auguracraciun buna ziua,va rog daca ma puteti ajuta: - un angajat primeste de la medic o recomandare pentru schimbarea locului de munca - nu certificat medical - ... (vezi toată discuția)
"inapt temporar" Danaioana Danaioana Un angajat din cadrul unei institutii publice prezinta angajatorului fisa de aptitudine de la medicul de medicina muncii din care rezulta faptul ca ... (vezi toată discuția)
Examen medicina muncii-rezultat negativ luizaioana_luizaioana luizaioana_luizaioana Buna ziua. Am si eu o intrebare referitoare la examenul de medicina muncii. Ce se intampla cand in urma examenului anual medicul spune despre un angajat ca nu ... (vezi toată discuția)