Eu impreuna cu sotia detin un teren si un apartament. As putea sa fac un contract de intretinere pe imobilele respective cu unul dintre copii chiar fara consimtamantul celorlalti?
Nu.
Conform art.1091 din Codul civil
(4) Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare.
Mai exact: contractul de întreținere este un contract cu titlu oneros (Adică întreținerea presupune niste cheltuieli din partea intretinatorului).
De regula, părinții nu pretind niciodată bani de la copii. De aceea, fata de ceilalti copii, actul este o donație deghizată. Adică sub aparenta unui contract de întreținere, dvs vrei de fapt să îi lăsați casa cadou unuia dintre copii, nepretinzand niciodată de la acesta să cheltuiască cu îngrijirea dvs.
Prin urmare, la încheierea contractului este necesară și prezenta celorlalți copii.
Dar nu in sensul de a va da voie să depuneti de bunul dvs, ci să declare că au luat cunoștință de existenta actului, de caracterul său oneros și de angajamentul asumat de fratele lor.
Dovada se poate face în instanța daca se deschide proces de partea adversă.
Adică nu cel ce face contractul trebuie să dovedească ceva daca nu e dat în judecată.
Sau...nu el trebuie să deschidă proces ca sa dovedească ceva...
Trebuie foarte bine elaborată problema juridic și tehnic sub aspectul apararii ca sa nu aiba probleme de a pierde cu dreptatea in brate...ca si asa se poate intampla...
Trebuie să aibă o apărare beton armat cu avocat care sa il învețe ce are de facut si nimic nu ii va sta in cale în caz de proces.
Acelasi avocat sa il si apere în caz de proces si nu sa schimbe avocatul...din varii motive...ca atunci situatia poate lua alta turnură...
Vorbiți cu ei să-și dea acordul!
Articolul menționat instituie o prezumție legală, deci sarcina probei în caz de proces îi va reveni “donatarului deghizat” (fiului căruia i-ați făcut contractului), trebuind să răstoarne prezumția, ceea ce nu este facil!