avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... care este formula de calcul a caldurii la partile ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

care este formula de calcul a caldurii la partile comune intr-un bloc ?

Avem contract separat cu RADET-ul pentru plata energiei termice, insa administratorul nu stie cat / cum sa calculeze suma ce ne revine de plata la incalzirea partilor comune.
Va rog, daca este vreo formula de calcul sau/ si ce lege reglementeaza aceasta situatie .

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: anyme , utilizator 17:24, 14 Noiembrie 2009
Nu va suparati pe mine, dar pana se mai rodeaza viitoarea Dv. administratora, mai tineti-o pe cea veche.:sorry:

Caldura la partile comune este alcatuita din 10% pentru subsol, casa scarii, uscatorii, holuri.... si 15% pentru infrastructura de tevi verticale care va trec prin apartamente, inclusiv celor cu CT.

Deci din factura se scade 25%.

1. Restul facturii (dupa ce s-au scazut cele 25%) se imparte pe cota-parte indiviza numai la apartamentele care se incalzesc de la sistemul centralizat. Atentie! suma suprafetelor apartamentelor este numai de la cele cu caldura de la RADET. Se obtine val. caldurii / mp pentru apartamentele de la sistemul centralizat..

2. Cei 25% se impart la totalul suprafetelor apartamentelor (inclusiv cei cu CT) si se obtine val. caldurii / mp. Aceasta valoare se inmulteste apoi la fiecare apartament cu suprafata lui (fara balcon).

La apartamentele de la sistemul RADET se aduna la caldura calculata la pct.1. caldura calculata la pct.2.

La apartamentele cu CT se trece numai caldura calculata la pct.2 (ca fiind valoarea caldurii la comun)

:offtopic:
Va rog sa va editati mesajele o data scrise, sa nu mai scrieti mesaje consecutive, daca dupa Dv. nu a mai postat nimeni.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Noiembrie 2009
elga50, moderator
elga50 a scris:

Din factura RADET pentru incalzire scade 25% (10%pentru holuri, subsol, uscatorii si 15% pentru tevile verticale care trec prin apartamente).
Acest 25% imparte la suma totala a suprafetelor apartamentelor de pe scara si se obtine caldura la comun /m2.
Aceasta valoare o inmulteste cu suprafata apartamentului in care se afla firma si rezulta caldura la comun pentru acel apartament.

Radetul in SET(suprafata echivalenta termic)nu a luat niciodata in calcul tevile din apartamente,numai firmele care calculeaza repartitoarele iau in calcul tevile.
Si ca sa nu fiu combatuta,am sa va spun si de unde stiu.
Am centrala de apartament si am avut aceste discutii (adica sa platesc caldura emanata de tevile care trec prin apart.meu) cu cei din asociatie.Am mers in audienta la dl. Ramba,cand inca era director la Radet si acesta mi-a spus ca tevile din apartamente nu sunt si nu au fost luate niciodata in calcul la stabilirea SET.Ca atare, administratori sau firmele care calculeaza caldura emanata de tevile in discutie, din punctul meu de vedere,fac o ilegalitate si cei care se simt "jumuliti" de sumele percepute pot sa ceara Radet-ului in scris aceasta lamurire, dupa care pot actiona in justitie administratorul sau firma.
Inclusiv pe ANRSC...intrucat este metodologia lor.

Am mai spus si o mai repet, daca e cazul.
RADET nu are nicio treaba cu caldura la comun intrucat ei factureaza caldura intrata in scara, deci cea pe care o livreaza en-gros pe scara blocului. De la acest contor de bransament ea se distribuie in sistemul de tevi verticale si orizontale din cladire si ajunge in calorifere.

RADET putea fi intrebat (inainte de "marea" contorizare) despre suprafata echivalent termica ceea ce este cu totul altceva si tine de inventarierea tipurilor si marimii initiale a caloriferelor atunci cand blocul s-a dat in folosinta, caldura pe care o factura RADET inainte de contorizarea blocurilor cu gigacalorimetre.

In prezent RADET a ramas pe factura cu suprafata echivalent termica, dar ea nu mai este introdusa in facturare pentru ca aceasta se face prin citirea contoarelor de bransament.

Impartirea caldurii de la gigacalometru inlauntrul blocurilor este reglementata de ANRSC, evidentiindu-se caldura la comun si caldura individuala.
Cred ca sunt multi nebuni la Radet daca si inspectorul care a venit pe teren pentru recalculare SET(deoarece nu avem caldura pe spatiile comune si am solicitat recalcularea) a spus la fel ca dl Ramba.Tevile din apartamente nu sunt luate in calcul. A explicat cum se face acel calcul, dar trebuia sa fiu cel putin inginer ca sa inteleg ceva. Intr-un final am inteles ca se face o combinatie intre citirea contorului si SET.Mai multe amanunte pentru cei interesati,pot afla direct de la sursa,adica de la Radet si asa se vor incheia toate discutiile in contradictoriu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre noul?/vechi sistem de calcul al caldurii. ndan57 ndan57 Buna ziua, doresc sa ve explic despre ce este vorba la mine in bloc si daca se poate sa discutam... Blocul are 4 nivele cate 10 apartamente pe scara si 5 ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri agent termic migota migota Locuiesc intr-un imobil racordat la sistem centralizat caldura RADET - fara contorizare, adica fara repartitoare de caladura. In bloc sunt 6apartamente ... (vezi toată discuția)
Subsolul e de vina? ContSters189595 ContSters189595 buna ziua suntem o asociatie formata din mai multe blocuri unan dintre scari avand repartioare. as dori sa stiu cum se imparte factura radet .ce ... (vezi toată discuția)