avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 312 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Modalitatile legale de a scoate bani din firma
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Modalitatile legale de a scoate bani din firma

Buna ziua
Va rog sa imi spuneti unde sa ma uit mai exact in legislatie pentru a gasi modalitatile legale de a scoate bani din firma. Pentru mine acest aspect este inca neclar. Sunt administrator si asociat al unei intreprinderi micro de prestari servicii, banii care ne intra in firma sunt rezultatul direct al muncii depuse de catre mine si asociatul meu. Nu suntem angajatii firmei. Am citi despre cei 2% sub forma de protocol, dar limita aceasta nu este si pentru societatile micro ( aici avem o limita anume, si unde gasesc articolul?), totodata stiu ca putem retrage sub forma de imprumut (limita 5000 euro), dividende ( nu avem patrimoniu de impartit pentru a le calcula). Impozitul platit de catre noi este pe venit 3% si nu pe profit. Putem retrage banuti si in urma unei hotarari AGA? Va rog sa ma lamuriti.
Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 31 Octombrie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: CristinaFComan , utilizator 13:38, 31 Octombrie 2018
Din acest srl microintreprindere platitoare de impozit pe venit microintreprindere 3% puteti scoate acum profitul inregistrat in bilantul depus pentru anul precedent si ramas nerepartizat (conform hotararii adunarii generale a asociatilor de atunci) doar sub forma de dividende, fiecare asociat proportional cu partea din capitalul social detinut si in urma hotarari adunarii generale a asociatilor de repartizare a profitului ramas nerepartizat din anii precedenti.
Pentru aceste venituri platite de firma ca dividende se va retine si plati la stat impozit pe venit din dividende 5% si se va depune declaratia 100 in care se declara acest impozit pana la 25 a lunii urmatoare celeia in care s-a facut plata catre asociati. Tot pana la acel termen este si data de plata a impozitului la finante. Apoi anul urmator mai depuneti pana la sfarsitul lui februarie si declaratia 205 cu acest impozit pe venitul din dividende platit pentru fiecare asociat in anul precedent, cu numele si cnp-ul fiecaruia.
Mai este o posibilitate de repatizare a profitului catre asociații făcută și trimestrial, în timpul exercițiului financiar, în limita profitului contabil net realizat trimestrial. Deci aici e vorba de profitul realizat in timpul anului, nu cel din anul precedent, ca in prima parte a comentariului. Dar si in acest caz, mai intai se depune bilant la finante semnat de catre un contabil autorizat. Deci discutati cu acesta.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Octombrie 2018
george-neagu, moderator
Va multumesc pentru raspuns. O zi placuta in continuare!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dividente emin3m_ emin3m_ Bună ziua. Am firma S. R. L și lucrez în Belgia ca prestări servicii de sudura. Nu am nici un asociat și plătesc impozit trimestrial 3% din venit. Sunt ... (vezi toată discuția)
Dividende - distribuite doar o data pe an? Alin Ionescu Popescu Alin Ionescu Popescu Buna ziua, Am o intrebare legata de distribuirea dividentelor: se poate scoate suma de pana la 24.960 lei (cu un impozit de 5%) o singura data pe an? Sau ... (vezi toată discuția)
Repartizare dividende trifarm trifarm Repartizarea dividendelor din cont 117 -profit nerepartizat din anii anterior poate fi efectuata in cursul anului fara bilant intermediar? Mentionez ca nu ... (vezi toată discuția)