buna ziua, imi cer scuze daca nu am postat corect unde ar trebui dar va rog sa ma ajuta-ti si pe mine
acum am aflat, de la departamentul resurse umane, ca as fi primit un avertisment de sanctiune cu 15% din salr pe noiembrie, dat de director, pe motiv ca am plecat acasa la 17:25 minute dupa amiaza, in conditiile in care eu termin programul la ora 17 dupa amiaza (9-17programul).
si vreau sa stiu:
1.este corect sa se de-a avertisment ca am plecat de la serviciu dupa orele de program, cik nu mi-am cerut voie sa plek?
2.este corect sa se de-a avertisment fara ca eu sa stiu lucrul acesta, am aflat acum si avertismentul a fost dat de 2 zile?
3.nu trebuia sa semnez si eu acel avertisment si un exemplar sa ramana la mine?
4.mi s-a spus ca trebuie sa dau nota explicativa , si eu nu am stiut nimik pana acum, dar cele de la resurse umane vor nota explicativa, ce trebuie scris in aceasta nota?
5.ma afecteaza in vre-un fel, se trece in contract, carte de munca,mai stiu eu ce.
va rog raspundeti-mi deoarce trebuie sa stiu cum sa procedez.
multumesc anticipat!
Din mesajul dvs inteleg ca ati fost sanctionat cu penalizare de 15% din salariu pe o luna.
Problema de legalitate ridicata de aceasta sanctiune este urmatoarea:
1. nici o sanctiune, nici macar avertismentul scris, cu atat mai mult sanctionarea cu reducerea saalriului, nu poate fi facuta fara o cercetare disciplinara prealabila. Aceasta inseamna ca angajatorul decide crearea unei comisii de cercetare a faptelor dvs, sunteti convocat intr-o anumita data si la o anumita ora sa va intalniti cu comisia, vi se prezinta faptele ptr care ati fost convocat iar dvs formulati si sustineti toate apararile in favoarea dvs. La sfarsitul sedinte se intocmeste un proces-verbal pe care trebuie sa-l semnati si dvs (semnatura inseamna ca suntweti de acord cu ce scrie in el) iar comisia face o propunere de sanctionare, sau nu, a salariatului.
Trebuie sa primiti o decizie de sanctionare care sa cuprinde anumite elemente obligatorii prevazute d elege. Decizia isi produce efecte de la comunicarea ei. Si tot de la comunicare curg cele 30 zile pe care le aveti ptr contestarea ei in justitie.
2. Faptul ca vi se cere acum o nota explicativa nu inseamna decat ca angajatorul incearca sa se acopere, cat de cat, cu niste hartii.
Dvs. trebuie sa solicitati, in scris, motivul ptr care se cere acea nota explicativa.
Si, daca, eventual, o intocmiti, sa treceti data la care ati intocmit-o nu cea pe care o doresc cei de la resurse. Mai mult, sa specificati in nota explicativa ca aceasta v-a fost ceruita dupa aplicarea sanctiunii de reducere a salariului.
3. Nu am inteles de ce s-a aplicat procentul de 15%. Codul muncii prevede clar ca reducerea salariului ca urmare a unei sanctiuni este de 5-10%. Deci, de ce 15%?
4. Evident ca aceasta sanctiune va afecteaza. In primul rand material, ptr ca veti primi mai putini bani. Apoi, reprezinta o motivatie prt o eventuala concediere.
S-au facut tot felul de greseli de cei de la societate. Chiar flagrante. Mare grija la ce semnati.
Exista regulament de ordine interioara in cadrul unitatii ? Referatul directorului prin care erati acuzata de faptul ca ati plecat practic dupa finalizarea programului ? Incercati sa va folositi de drepturile pe care le aveti prin Codul muncii , presupun ca este o firma privata tinand cont de conjunctura si modul de aplicare a legii .
Raspunsuri:
1. nu pare corect.
2. nu este legal.
3. ba da
4. NU dati note explicative acum, dupa ce ati fost sanctionati! Cereti sa vi se dea in scris pentru ce sunteti acuzat, si spuneti-le ca dupa aia mai vedeti.
Mai intrebat si ce se intampla daca nu dati nota explicativa?
5. Avertismentul nu se trece in cartea de munca. Penalizarea la salar se va vedea in flutirasii se salariu si in contributii, si, evident, veti lua bani mai putini (in mod ilegal, dupa parerea mea.)
Comentarii suplimentare:
1. Pentru o singura abatere disciplinara, se aplica o sanctiune (nu mai multe).
Sactiunile disciplinare sunt, pe scurt: avertisemnt, suspendare contract maxi 10 zile, reducere salar 1-3 luni cu 5-10%, retorgradarea maxim 3 luni, concedierea.
Daca vi s-a aplicat si avertisment, si reducere salar, pentru o singura fapta, una din sanctiuni (sau amandoua) este nelegala.
2. Nu se poate retine disciplinar 15% din salar, ci maxim 10%.
3. Nici o sanctiune disciplinara (nici macar avertisement) nu se poate aplica fara respectarea unei proceduri stricte de cercetare disciplinara prealabila, in cadrul careia:
- conducerea unitatii numea o comisie sau o persoana care sa va creceteze disciplinar
- trebui sa fiti invitat, in scris, sub semnatura, la o intalnire, cu 5 zile lucratoare inainte. La acea intalnire ar fi trebuit sa fiti audita, sa vi se prezinte "acuzatia", sa vi se respecte dreptul la aparare.
- la sedinta trebuia sa puteti depune orice dovezi in apararea dvs.
- dupa sedinta trebuia intocmit un proces-vrebal (de catre comisie)
- in baza p-v, conducerea emite o decizie motivata de sanctionare, care vi se comunica in 5 zile de la emitere
Toate aceste etape trebuie sa se intample in 30 de zile de la data cand conducerea a aflat de abaterea dvs. disciplinara.
Decizia de sanctionare se poate contesta in 30 de zile de la comunicare, la Tribunalul de la domiciliul dvs.
3. Sub nici o forma NU dati acum vreo nota explicativa!!!! firma a comis o serie de ilegalitati pe care inceraca acum sa le acopere... Nota explicativa trebuiau sa o ceara la acea sedinta, inainte de a lua o decizie, nu dupa!
Cereti sa vi se comunice decizia de sanctionare sau actul prin care sunteti acuzat - cand/daca semnati de primire, sa scrieti si data la care ati semnat.
Conflict munca
carmenstan
am fost plecata in strainatate in timpul concediului de odihna ,nu am reusit sa-mi rezolv poblemele familiale si am sunat la serviciu , la intelegere cu seful ... (vezi toată discuția)
Ajutor
Liviu Popescu
Anul trecut in luna noiembrie am fost concediat pentru faptul ca am acumulat trei avertisemente in decursul unui an de zile pentru o fapta prev. in r.o.i. sub ... (vezi toată discuția)