avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Neplata CASS si CAS de catre angajator pe perioada ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Neplata CASS si CAS de catre angajator pe perioada concediului medical

Buna ziua,

Imi cer scuze daca intrebarea mea se repeta dar nu am reusit sa gasesc o intrebare asemanatoare aici pe forum.

Sunt angajata la o institutie publica, pe un proiect cu fonduri europene pe care il are institutia in derulare. Angajarea mea cu contract de munca pe acest proiect a inceput in luna iunie a anului 2017, eu fiind si student doctorand.

In luna decembrie a anului 2017, dorind sa fac niste analize de rutina anuale m-am prezentat la medicul de familie pentru un bilet de trimitere, moment in care am constatat ca sunt neasigurata. Am vorbit la Hr-ul institutiei, care m-a informat ca salariile si toate asigurarile (sanatate, pensii) se platesc doar in momentul in care vin banii de la Bucuresti pentru acest proiect european. La semnarea contractului mi s-a spus ca este posibil sa nu primesc salarul chiar lunar pentru ca depindem de bani de la Bucuresti, institutia nepermitandu-si sa ne suporte plata salariilor din fonduri proprii. Contractul e semnat intre mine si institutie si are mentionat faptul ca salariile se vor plati in functie de fondurile existente(acest lucru a dus si la faptul ca pentru munca depusa in februarie 2018, pe care o pot dovedi cu rapoarte si fise de pontaj nu am fost remunerata).

Am depus o cerere la conducerea institutiei la care lucrez sa imi fie platite lunar contributiile ( CASS si CAS ), chiar le-am propus sa le dau eu banii in fiecare luna doar sa fiu asigurata la pensii si sanatate, daca situatia financiara nu permitea sa se rezolve altfel, urmand ca atunci cand intra salarul ( o data la 3-4 luni sa nu mi se mai retina aceste contributii si sa imi fie virate ). Pentru ca era luna decembrie si conducerea institutiei urma sa plece in concediu de odihna, cererea mea a ramas nesolutionata dar cu promisiunea ca din ianuarie se vor plati aceste contributii. Am fost de asemenea la casa de asigurari de sanatate, de teama sa nu raman neasigurata pe perioada sarbatorilor, le-am explicat situatia, mi-au facut asigurarea de student doctorand si mi-au zis ca atunci cand firma va incepe sa plateasca voi trece automat pe asigurare de salariat.

In luna iunie a acestui an mi s-a prelungit contractul de munca, iar in luna August am avut un accident nefericit in urma caruia am avut nevoie de concediu medical prelungit, fiind o problema de sanatate grava. Institutia mi-a eliberat inca din luna August adeverinte cum ca am dreptul la concediul medical pe care le-am dus de fiecare data la medic atunci cand am primit concediul medical. In data de 30 octombrie cand am fost pentru prelungirea concediului medical sistemul a returnat ca sunt neasigurata. Am fost la casa de sanatate, care dupa ce au avut o conversatie cu cei de la institutia unde lucrez mi-au zis ca acum sunt asigurata, dar ca probabil institutia nu imi va plati concediul medical, urmand sa fiu contactata de cineva de la HR.

Eu stiam ca atata timp cat sunt in concediu medical nu am voie sa imi pierd asigurarea, angajatorul neavand optiunea sa imi suspende contractul de munca ( asa am inteles ca se facea se suspenda contractul si se reactiva in luna in care intrau banii ). Daca va rog ma puteti ajuta cu un sfat? E legal asa ceva? Pot sa nu ma plateasca desi sunt in concediu medical? Mentionez ca salariile le primeam din an in pasti, eu am ales sa lucrez chiar si in conditii de salarii rare pentru ca ma pasiona domeniul proiectului, dar ce s-a intamplat acum intrece orice. Ce contra argument ma sfatuiti sa folosesc atunci cand voi fi contactata de cei de la HR? Nu e infractiune cumva ca nu mi se platesc macar asigurarile lunar, din moment ce eu lucrez lunar si pot dovedi acest lucru cu fise de pontaj si rapoarte?

Alte discuții în legătură

Asigurat sanatate in declaratia 112 mmanuela mmanuela Un salariat are concediu medical toata luna in continuare. In declaratia 112 ANEXA 2 in sectiunea date de identificare a asiguratului in caseta ... (vezi toată discuția)
Plata concediului de maternitate sir28 sir28 buna ziua, lamuriti-ma, va rog, cu urmatoarea problema: sunt insarcinata si incepand de maine 1. 03 conform calculului facut de dr intru in concediu de ... (vezi toată discuția)
Cass datorat de femeile insarcinate SCosmina SCosmina Buna ziua, Conform Art 154 Alin 1 litera g) din Codul fiscal, eu inteleg ca femeile insarcinate (indiferent de luna de sarcina) ar trebui: -sa fie exceptate ... (vezi toată discuția)