As dori o lamurire in legatura cu contractul de colaboare.
De saptamana viitoare voi incepe sa predau niste cursuri la firma X cu contract de colaboare. Nu mi-e clar insa cum voi plati eu impozitul de 16%, atata vreme cat suma primita lunar nu va fi aceeasi, va fluctua in functie de numarul de ore si de numarul de cursanti (nu vor veni de fiecare data toti cursanti sau se vor face cateva ore extra sau in minus, etc). Deci pe contract nu va fi trecuta o anumita suma fixa, ci un tarif pe ora/pe cursant.
La finele fiecarei luni trimit eu un bill report in care inregistrez numarul de ore si numarul de cursanti si in functie de acest bill report se efectueaza plata.
Plata impozitului se face lunar sau la sfarsitul anului?
Deocamdata acestea sunt intrebarile mele, daca stiti ca ar trebui sa cunosc si alte date, va rog sa mi le impartasiti.
De asemenea un model de contract de colaboare mi ar fi de un real folos.
Va multumesc in avans pentru timpul acordat.
incheiati un contract de servicii care se inregistreaza la finante si din care beneficiarul va retine si vireaza direct impozitul:D
dvs negociati plata bruta cu ora; se aduna un nr de ore lunar X tariful/ora -10%impozit (se regularizeaza anul urmator cu declaratia pe venit) si rezulta cat primiti in mana (netul)
Din brut , in afara de impozit , se scade si 10.5 % CAS (pensii).
Atentie , trebuie sa platiti la caseria Casei de Asigurari de Sanatate , pe CNP-ul dvs , fondul de sanatate .
Conform contractului incheiat cu beneficiarul stabiliti lunar suma bruta. Tot de comun acord cu acesta stabiliti si cota de impozitare (in Codul Fiscal e stabilit 10%, restul de 6% urmand a fi regularizat la sfarsitul anului prin declaratia de venit 200, dar se poate retine si vira si tot impozitul de 16%). Se intocmeste un stat pe care-l semnati pentru suma ramasa atunci cand o incasati.
ATENTIE! In Legea 95/2006 privind asigurarile sociale de sanatate avem:
ART. 257
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu
exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - d), dar nu
mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
f) veniturilor realizate din pensii.
Daca in afara banilor obtinuti de la aceste cursuri nu mai ai si macar unul din veniturile definite la punctele a) - d) atunci datorezi si 5,5% CASS.
Daca in afara banilor obtinuti de la aceste cursuri mai ai si macar unul din veniturile definite la punctele a) - d) atunci nu datorezi si 5,5% CASS, dar sa ai grija ca in declaratia 200 sa bifezi "Venituri din drepturi de proprietate intelectuala" ca sa te incadrezi la punctul e).
Multumesc utilizatorilor care mi-au raspuns, in special domnului Manea.
Sunt angajata cu contract de munca partial la o firma unde mi se platesc contributiile sociale si cele de somaj. Deci ramane sa platesc doar impozitul pe venit, acela de 16%.
Problema este ca suma bruta primita lunar nu este fixa, ea fluctueaza in functie de numarul cursantilor prezenti. Prin urmare voi intocmi un borderou la sfarsitul lunii cu numele cursantilor si nr de sedinte la care au participat si in functie de acest borderou mi se vireaza mie banii in cont.
Deci cum procedez? Intocmesc acea declaratie 200 la sfarstiul anului si virez impozitul aferent tuturor veniturilor? E ok asa?
Unde este inregistrata aceasta conventie civila? la ITM sau la Administratia Financiara? Eu fac acest lucru sau beneficiarul?
In primul rind trebuie incheiat contractul care nu se inregistreaza nicaieri.
Beneficiarul va retine 10% din impozit (minim obligatoriu) si-l vireaza la stat pina in 25 luna urmatoare platii banilor catre prestator (adica dvoastra).
Pina in 25 febr anul urmator completeaza si depune declaratia 205 iar dvoastra va emite o adeverinta din care sa rezulte sumele platite si impozitul retinut.
Dvoastra completati decl 200 pina in 15 mai anul urmator anexind aceasta adeverinta si platiti diferenta ce mai ramine dupa ce primiti acasa decizia de impunere.