avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cum platesc impozit pentru contract de colaborare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cum platesc impozit pentru contract de colaborare

As dori o lamurire in legatura cu contractul de colaboare.
De saptamana viitoare voi incepe sa predau niste cursuri la firma X cu contract de colaboare. Nu mi-e clar insa cum voi plati eu impozitul de 16%, atata vreme cat suma primita lunar nu va fi aceeasi, va fluctua in functie de numarul de ore si de numarul de cursanti (nu vor veni de fiecare data toti cursanti sau se vor face cateva ore extra sau in minus, etc). Deci pe contract nu va fi trecuta o anumita suma fixa, ci un tarif pe ora/pe cursant.
La finele fiecarei luni trimit eu un bill report in care inregistrez numarul de ore si numarul de cursanti si in functie de acest bill report se efectueaza plata.
Plata impozitului se face lunar sau la sfarsitul anului?

Deocamdata acestea sunt intrebarile mele, daca stiti ca ar trebui sa cunosc si alte date, va rog sa mi le impartasiti.

De asemenea un model de contract de colaboare mi ar fi de un real folos.
Va multumesc in avans pentru timpul acordat.

Cu bine.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 19:30, 13 Noiembrie 2009
Super. Multumiri Simonei.

O ultima intrebare... Se poate incheia pe durata nedeterminata?

Numai bine!
sonrisa a scris:

Super. Multumiri Simonei.

O ultima intrebare... Se poate incheia pe durata nedeterminata?

Numai bine!



da =D>
Atentie marita la contractele civile. In momentul in care aceasta prestatie se repeta pe o perioada mai lunga, exista riscul ca acest contract sa fie interpretat drept contract de munca cu timp partial. De aici, curg toate obligatiile fiscale datorate in cazul unui contract de munca.
Urmareste in arhiva Avocat net, ca a mai fost abordat acest subiect.
In mod normal un astfel de contract nu trebuie asimilat unui contract individual de munca avand in vedere ca nu e vorba de munca salariata ci de o colaborare.

In cazul muncii salariate angajatul primeste salariul chiar daca nu face nimic (in cazul nostru, daca ar fi munca salariata, chiar daca n-ar fi cursanti profesorul trebuie sa-si primeasca salariul).

Avand in vedere ca cei care fac controale legate de munca interpreteaza legislatia de multe ori abuziv, intr-un caz ca acesta as recomanda un contract de asociere in participatie; una din parti (societatea comerciala) pune la dispozitie spatiul si logistica necesara (un salariat care face inscrierile, reclama la cursuri, etc.) iar cealalta (profesorul) pune la dispozitie cunostintele sale profesionale si de comun acord stabilesc sa imparta intr-o anumita proportie incasarile sau profitul.
Ultima modificare: Vineri, 13 Noiembrie 2009
Iulian MANEA, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventie civila sau cim ? caniculesei caniculesei Inca odata va rog sa ma lamuriti! Am un cabinet medical si as vrea sa colaborez (cam 2 ore pe zi) cu inca 2 persoane (medici), din care o persoana este ... (vezi toată discuția)
Contract/conventii civile loremakkai loremakkai La veniturile realizate prin contracte/conventii civile se datoreaza contributie la sanatate? Daca da ,atunic cine datoreaza aceasta contributie: angajtorul ... (vezi toată discuția)
Obligatii declarative plata dividende catre pf Lizuca12 Lizuca12 Buna ziua, Persoana fizica care incaseaza dividende mai trebuie sa depuna vreo declaratie gen 220 daca compania a depus 100 si depune pana in februarie 205? ... (vezi toată discuția)