avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Conventie civila sau CIM ?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Conventie civila sau CIM ?

Inca odata va rog sa ma lamuriti! Am un cabinet medical si as vrea sa colaborez (cam 2 ore pe zi) cu inca 2 persoane (medici), din care o persoana este pensionara si cealalta are contractul de baza la alta unitate. Exista o alta modalitate de colaborare in afara de incheierea unui contract individual de munca? Tot aud vorbindu-se de conventii civile, care stiu ca au existat candva.
Va rog din suflet sa imi raspundeti!
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 00:02, 10 Octombrie 2009
Conventiile civile exista si sunt legiferate de codul civil. Se plateste numai 16% pe venitul obtinut ca urmare a prestatiei serviciului de catre prestator si nu trebuie declarate la administratia financiara. Dvs ..ca si cabinet veti depune o declaratie privind virararea impozitului retinut din venituri, altele decat salariile.
bioenergeta a scris:

Conventiile civile exista si sunt legiferate de codul civil. Se plateste numai 16% pe venitul obtinut ca urmare a prestatiei serviciului de catre prestator si nu trebuie declarate la administratia financiara. Dvs ..ca si cabinet veti depune o declaratie privind virararea impozitului retinut din venituri, altele decat salariile.

Codul fiscal prevede obligativitatea retinerii si platii numai a 10% impozit. Prin intelegerea intre parti (clauza la contract) se poate retine 16%.
Se declara in decl 100 la rindul 12. Pina in 28 febr anul viitor se depune decl 205.
Se elibereaza o adeverinta catre PF din care rezulta suma bruta si impozitul retinut, pe baza careia aceasta completeaza pina la 15 mai anul viitor declaratia pe venit global (200). Daca s-a retinut 10% aceasta mai are de plata diferenta, daca s-a retinut 16% nu mai are, in principiu, nimic de platit.
De verificat daca PF nu trebuie sa plateasca si 5.5% cass pt aceste venituri.

Daca cabinetul medical are contract, sau intentioneaza sa incheie contract cu casa de sanatate, de verificat acolo daca nu trebuie sa aveti personal angajat cu carte de munca.
caniculesei a scris:

Inca odata va rog sa ma lamuriti! Am un cabinet medical si as vrea sa colaborez (cam 2 ore pe zi) cu inca 2 persoane (medici), din care o persoana este pensionara si cealalta are contractul de baza la alta unitate. Exista o alta modalitate de colaborare in afara de incheierea unui contract individual de munca? Tot aud vorbindu-se de conventii civile, care stiu ca au existat candva.
Va rog din suflet sa imi raspundeti!

Medicii cu care colaborezi, presupun asta pentru ca asa e practica, ii platesti in functie de incasarile realizate, dandu-le un procent din acestea. Daca-i asa, cel mai indicat este un contract de asociere in participatie.

Pentru mai multe detalii este important sa-mi spui forma de organizare a cabinetului: CMI sau SC. Iti cer asta pentru ca abordarea din punct de vedere fiscal este putin diferita in cele doua cazuri, pentru ca se retine la sursa alta cota.

Dincolo de asta, pasii sunt urmatorii:
(1) se incheie contractul si se stabilesc cotele ce se cuvin partilor;
(2) lunar se intocmeste un decont al asocierii, se retine impozitul si se plateste suma ramasa;
(3) trimestrial impozitul retinut se declara in declaratia 100 si se vireaza pana la 25 ale lunii urmatoare incheierii trimestrului;
(4) anual se depune declaratia 205 pana la 28 februarie pentru anul precedent;
(5) anual se elibereaza persoanei fizice o adeverinta cu veniturile realizate si impozitul retinut pentru anul precedent pe care aceasta o consemneaza in declaratia 200 privind veniturile realizate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit conventie civila dgaitan dgaitan O societate comerciala , fara nici un angajat , a incheiat o conventie civila de prestario servicii cu un consultant. In acest caz, societatea trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Contractele civile huana huana sunt angajata la un club sportiv municipal, unde se vor incheia contracte civile de prestari servicii, am 2 intrebari: 1. cu cat se va impozita venitul? cu 16 ... (vezi toată discuția)
Despre declaratia 205 ContSters138151 ContSters138151 O firma cu obiect de activitate \"comert cu amanuntul\"care a desfasurat activitate doar 3 luni in anul 2009 dupa care si-a incetat activitatea a primit o ... (vezi toată discuția)