avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Caz hepatita angajat ct nedeterminat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Caz hepatita angajat ct nedeterminat

Buna seara. Sora mea a fost diagnosticata cu hepatita tip A. Ea este angajata la o gradinita privata.are temeri cum ca ar putea fii concediata pentru pericolul la care sunt supusi copilasii. Este legal? Care e cadrul legal? Cum ne putem apara in cazul in care va fii indrumata sa semneze demisia ? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:02, 1 Noiembrie 2018
Buna seara,
nu cred ca sunt motive de concediere sau de a o determina sa isi dea demisia. Hepatita A este cea virala, forma cea mai usoara- care necesita repaus si regim alimentar. Sora are dreptul la concediu medical, nu la demisie. Este posibil ca boala sa fie contactata chiar de la locul de munca
1. Potrivit art. 61 lit.c) din Codul Muncii, angajatorul poate dispune concedierea în cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat

2. Pentru a interveni concedierea in baza textului de lege sus mentionat, sunt necesare trei condiții:
- angajatul să devină inapt din punct de vedere fizic și/sau psihic;
- inaptitudinea respectivă să nu-i permită acestui angajat să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu;
- să existe o decizie în acest sens a organelor de expertiză medicale competente.

3. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie.
Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
Cazul trebuie prezentat medicului specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale si lucratorul trebuie supus unei examinari medicale.
Medicul specialist de medicina muncii cu care gradinita privata are incheiat contract de prestari servicii medicale trebuie sa completeze fisa de aptitudine a lucratorului si sa specifice, dupa caz - "apt"/ "apt conditionat" (sa mentioneze conditionarile)/ "inapt" pentru locul de munca .... (in cazul de fata - lucrator/ nu precizati ce fel de lucrator ?! la gradinita privata) dupa examinarea medicala a lucratorului conform prevederilor HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor, anexa nr. 1,
-fisa nr. 136. Personalul sanitar elementar, personalul de îngrijire, personalul care îngrijeşte persoana cu handicap şi asistentul maternal
contraindicatii:
- afecţiuni dermatologice transmisibile, acute sau cronice
- leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive
- boli infectocontagioase în evoluţie
- psihoze
sau
-fisa nr. 137. Personal sanitar superior şi mediu.
contraindicatii:
- afecţiuni dermatologice transmisibile, acute sau cronice
- leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive
- boli infectocontagioase în evoluţie
- psihoze
Medicul specialist de medicina muncii solicita punctul de vedere al medicului specialist care trebuie sa se pronunte in clar asupra pericolului pentru comunitate deoarece pot sa existe suspiciuni legate de bolile infectocontagioase in evolutie.
alex_busu a scris:

... Cum ne putem apara in cazul in care va fii indrumata sa semneze demisia ? Multumesc


Cel mai bine este sa lase initiativa incetarii raportului de munca in sarcina angajatorului, dupa care sa actioneze in consecinta.

In cazul in care va fi obligata sa-si dea demisia, va trebui sa obtina dovezi in acest sens, astfel incat intr-o actiune in instanta sa le poate prezenta.
Ultima modificare: Joi, 1 Noiembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Virus hepatic b si locul de munca sorinelo sorinelo sotia are virus hepatic b care nu este activ si nu este incadrata la nici o boala si nu face tratament in acest sens, viremia este in parametri normali, la ... (vezi toată discuția)
Hepatita c PatricBogdan PatricBogdan Buna seara. As avea rugamintea sa ma ajutati sa aflu un raspuns clar si sigur, la intrebarea: in ce domenii am voie sa lucrez practic, daca sunt purtator de ... (vezi toată discuția)
Ce se întâmpla cu un chirurg dacă este infectat cu virus c ... Virus C Virus C Ce se întâmpla cu un chirurg dacă este infectat cu virus C ? Își poate continua activitatea ? (vezi toată discuția)