avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Legislatie cu privire la RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Legislatie cu privire la RCA

Buna ziua, in primul rand vreau sa va multumesc pentru activitatea d-voastra de pe forum, este foarte binevenita.
Am tot citit pe acest forum si pe altele forumuri, cat si in diverse articole, despre o sanctiune contraventionala care se aplica in cazul in care nu exista RCA. Nu am reusit sa gasesc textul de lege care reglementeaza existenta acestei sanctiuni.
Am gasit doar despre sanctiunea cu suspendarea certificatului de inmatriculare(in cazul in care se constata ca nu exista RCA), si despre sanctiunea aplicata celor care circula dupa suspnedarea certificatului de inmatriculare.
V-as fi foarte recunoscatoare daca mi-ati putea spune in ce lege/og/oug se reglementeaza aceasta sanctiune. In fapt, ma intereseaza asupra cui se rasfrange sanctiunea : asupra conducatorului auto sau proprietarului masinii atunci cand nu sunt una si aceasi persoana, si desigur, in ce conditii este aplicabila.
Va multumesc anticipat si imi cer scuze daca s-a mai postat undeva si nu m-am descurcat eu sa gasesc.
O zi buna
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 20:29, 12 Noiembrie 2009
In cazul in care pentru autovehiculul detinut nu este incheiata asigurarea obligatorie RCA sau nu este mentinuta in valabilitate in mod continuu, prin plata primelor de asigurare, se savarseste o contraventie si, prin urmare, neasiguratul este pasibil de amenda de la 1000 RON la 2000 RON si retinerea certificatului de inmatriculare, pana la prezentarea documentului privind incheierea asigurarii – contraventie care se constata de catre personalul Politiei.

Din punct de vedere legal, un autovehicul a carui inmatriculare este suspendata nu poate fi utilizat pe drumurile publice, in caz contrar proprietarul acestuia fiind pasibil de o amenda cuprinsa intre 3000 si 5000 RON.

In situatia in care este provocat un accident si nu este detinuta o asigurare RCA valabila, persoana prejudiciata este indreptatita sa solicite despagubiri fie direct de la proprietarul neasigurat (pe cale amiabila sau urmare a unei decizii judecatoresti), fie indirect, incepând din 2005, apeland la “Fondul de Protectie a Victimelor Strazii” (care are dreptul sa recupereze despagubirea platita tertului care a fost pagubit).

Dovedirea faptului ca aveti o asigurare RCA se face cu polita de asigurare si ultimul document de plata (chitanta sau OP vizat de banca), care dovedeste ca au fost achitate primele de asigurare scadente. Aceste documente trebuie sa le aveti in permanenta asupra dumneavoastra pentru ca pot fi solicitate de autoritatile competente. In plus, pentru politele emise cu incepere din acest an, asiguratorul va elibera si o vigneta, care va fi aplicata pe parbrizul autovehicului pe care il detineti si care va indica perioada de valabilitate a asigurarii RCA.

Aceste documente (polita si chitanta/OP) sunt necesare si la inscrierea autovehiculului in circulatie, la schimbarea numarului de inmatriculare a autovehiculului si la inspectia tehnica periodica a autovehiculului.
Dna. Gabriela are dreptate eu vin doar sa completez cu textele legale solicitate de dvs:
L.136/1995
Art. 64. - Incalcarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare prevazute la art. 48 si 56 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000.000 lei la 20.000.000 lei si cu retinerea certificatului de inmatriculare a vehiculului, pana la prezentarea documentului privind incheierea asigurarii.
Constatarea si aplicarea acestora se fac de catre personalul Politiei.
Art. 66. - Pentru sanctiunile contraventionale prevazute la art. 63 si 64, plangerile se depun la instantele judecatoresti competente, potrivit legii.

In privinta persoanei care are obligativitatea incheierii politei din aceeasi lege
Art. 48. - Persoanele fizice sau juridice care au in proprietate vehicule supuse inmatricularii/inregistrarii in Romania, precum si tramvaie au obligatia sa se asigure pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a pagubelor produse prin accidente de vehicule in limitele teritoriale de acoperire si sa mentina valabilitatea contractului de asigurare prin plata primelor de asigurare, precum si sa aplice pe parbrizul vehiculului sau in alt loc vizibil din exterior vigneta.

Deci procesul verbal de contraventie ar trebui incheiat pe numele proprietarului din certificatul de inmatriculare.
Va multumesc foarte mult tuturor.
De aseamenea, multumesc dnl/dna Strati pentru sublinierea art. care ma interesau
O zi buna
iar in legatura cu victimile celor care la data accidentului nu prezinta/au o polita valabila RCA:
Ord CSA nr.20/2008
Art. 35. - Persoana prejudiciata are dreptul sa inainteze cererea de despagubire
catre asiguratorul RCA, in cazul producerii unui risc acoperit prin asigurarea
obligatorie RCA, potrivit prezentelor norme, sau catre asociatia Fondul de
protectie a victimelor strazii
, in cazul producerii unui risc acoperit din acest
fond, potrivit art. 25^1 din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile
ulterioare, ori catre BAAR, in calitatea sa de birou gestionar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda rca ContSters139877 ContSters139877 cui se aplica amenda in cazul lipsei rca ? soferului si/sau detinatorului auto ? (vezi toată discuția)
Plata rca de catre comodatar angheladrian angheladrian Am inteles ca se poate face un contract de comodat intre un proprietar de masina si un utilizator, in care sa se specifice ce taxe trebuiesc sa fie platite de ... (vezi toată discuția)
Asigurare pentru masina inmatriculata in alta tara GABRIELDUMITRIU GABRIELDUMITRIU Buna ziua, cum pot face un rca pt o masina inmatriculata in alta tara? (vezi toată discuția)