Buna ziua,
In urma cu 2 luni, tatal meu care locuia in Cluj in apartamentul unde are drept viager, a fost dus la urgente unde i s-a amputat un picior. Perioada de recuperare a facut-o la un azil special, platit de catre sora mea vitrega (2500 RON pt 2 luni).
In timpul in care el a fost internat, sora mea i-a furat 3 luni de pensie de pe card (aprox 13000 RON), economii, bani de pe conturi online (paypal, ebay, etc.).
I-a furat lucrurile din casa - ACTELE (certificat de nastere, divort, acte de la proprietati) ,TV, medicamente, multe alte valori, etc.
I-a aruncat hainele, si tot ce-i apartine ca sa poata da in chirie locuinta, sa obtina atat pensia cat si banii de chirie.
Am aflat intre timp de faptul ca tata este tinut la azil impotriva vointei lui (nu prea mi-a fost tata, avand in vedere ca parintii mei au divortat si el a ramas sa-mi creasca si sa-mi ingrijeasca sora vitrega), dar nu am putut sa-l las acolo. Cei de la azil m-au intampinat agresiv, cu amenintari, si nu m-au lasat sa-l scot. Mi-au spus ca doar sora mea are dreptul sa-l scoata. Am sunat la 112 si au trimis un echipaj care l-a intrebat pe tata daca vrea sa ramana sau sa vina cu mine. Tata plangand a spus ca vrea sa locuiasca cu mine. Am dat o declaratie ca il scot pe proprie raspundere, si intr-un final am reusit sa-l iau de acolo.
Singurul act pe care a reusit sa-l ascunda a fost buletinul propriu, care i-a fost confiscat de catre fiica lui si nasa ei, dar a reusit sa-l ascunda dupa ce au trimis un notar sa ii dea imputernicire nasei pentru a face o cerere pentru scaunul de invalizi.
Aceasta i-a confiscat cheile de la apartament. Ca sa intram in apartament, a trebuit sa sparg geamul la indemnul tatalui meu (inainte sa plecam la munte la o cabana, unde locuim momentan), pentru a-i recupera lucrurile, dar nu am gasit nimic important (atunci am aflat abia ca locuinta i-a fost golita).
Am primit apoi mesaje pe facebook de la surioara care nu doar a recunoscut tot, ci ne-a si santajat ca daca nu ii trimite 7000 RON si o treime din pensie lunar, nu ii da lucrurile inapoi si ne baga pe amandoi la inchisoare (bineinteles pe nicio baza, cum noi nu am facut nimic ilegal).
In urma cu 2 saptamani, am depus o plangere locala (aici la politia din sat), dar politistul a notat doar furtul. Santajul, sechestrarea tatalui meu, si amenintarile au fost ignorate. Am primit un numar de inregistrare, care din cate mi s-a comunicat a fost facut intr-un alt oras (Turda), apoi redirectionat spre Cluj. Nu ne-a contactat nimeni de la politie pana in prezent.
Tata are nevoie de certificatul de nastere si divort, pentru a face cerere de pensie de handicap - si sa ma angajeze pe mine ca si ajutor, pentru niste bani in plus care ne-ar putea ajuta sa supravietuim iarna asta la munte - intr-o cabana neterminata.
Am pierdut deja peste 2 luni, in care nu am reusit sa facem aceasta cerere.
Am sunat la 112 si am cerut sa mi se faca legatura cu politia din Cluj - sectia 1, de unde apartine cazul nostru. Tatal meu nu este transportabil, iar eu trebuie sa fiu 24/24 langa el – el fiind purtator de sonda, cazut la pat.
Sunt singurul care il poate hrani si avea grija de el - prin urmare nu pot sa ma deplasez la Cluj ca sa depun o plangere in numele lui.
Mi s-a spus ca nu se poate face nimic de la distanta, ca trebuie sa ajung eu cu procura de imputernicit, sa dau declaratia in numele lui.
Cum as putea proceda pentru a depune plangere pentru furt, santaj, calomnie si amenintari si sechestru de aici?
Inca nu avem acces la apartamentul lui, tata imi poarta hainele, traim din datorii dupa costurile pe care le-am avut cu transportul, analizele (care-i trebuiau facute din nou, neavand actele), etc.
Vrem sa o si dam in judecata.
Pentru asta trebuie sa avem plangerea depusa? Sau putem angaja un avocat care sa se ocupe de toate demersurile?
Va multumesc anticipat pentru orice ajutor.
Se recomandă formularea sesizărilor în scris şi depunerea lor la registratură parchetului local (de pe lângă judecătorie) din rază teritorială în care a fost săvârşită infracţiunea sesizată sau a parchetului judeţean (de pe lângă tribunal). Sesizarea scrisă poate fi trimisă şi prin poştă, de preferat cu confirmare de primire.