avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... situatie ipotetica
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

situatie ipotetica

As dori sa va intreb ce se intampla cu angajatii in cazul nefericit in care 3 sau 5 angajati ar avrea gripa porcina si ar trebui sa inchidem intreaga firma pentru o perioada ?
Nu va speriati, este ipotetica deocamdata problema :)

As vrea sa stiu unde se incardreaza aceasta situatie in lege ? Cum sunt platiti angajatii care nu sunt bolnavi ? Se considera a fi in concediu medical ?!

Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Isa Radov , Consultant resurse umane 16:20, 12 Noiembrie 2009
Angajatii sanatosi nu pot fi considerati in concediu medical ptr ca ei nu prezinta nici un concediu medcial care sa intre in plata.

Daca chiar trebuie sa inchideti firma ptr o perioada de timp aveti cateva variante:
- fie ii trimiteti in concedii de odihna ptr o saptamana (presupun ca nu trebuie sa inchideti ptr o perioada mai mare!);
- fie ii trimiteti in somaj tehnic cu plata a 75% din veniturile brute
- fie ii trimiteti in concediu fara plata dar numai in masura in care salariatii sunt de acord cu aceasta varianta si isi semenaza singurei cererile de CFS.

Dar repet, chiar este necesara inchiderea fimei?
In vecinatatea noastra s-a inchis o scoala pentru ca 3 elevi aveau gripa porcina.
In acest context, sefii (din afara tarii) m-au intrebat ce se intampla daca ni se va impune si noua ca si companie acest lucru.
Eu ma gandeam si eu la somaj tehnic insa am creut ca nu se incadreaza aici si eram curioasa ce alte solutii mai sunt.

Deci, este ipotetica situatia insa sefii vor sa stie oricum sa fie pregatiti. Poate nu s-ar impune asta insa in alte locuri am vauzut ca s-a impus inchiderea.
Multumesc.
Parerea mea este ca isteria privind gripa porcina se rezuma la scoli, gradinite, spitale. Nu am auzit pana acum ca firmele sa-si inchida portile din cauza unei gripe porcine care, in esenta, asa cum este ea tratata medical, prevede sa stai acasa si sa iei antivirale!!!! =D> :P
Sfatul meu este (daca nu aveti prevazut in CIM ale angajatilor la punctul "alte clauze" si un subpunct dedicat "cazului fortuit si fortei majore" sau nu vreti sa apelati la acesta): sa-i lasati in concediu medical pe cei bolnavi si in concediu de odihna pe cei sanatosi (avind in vedere tocmai perioada scurta de timp). Daca insa situatia s-ar impune pentru o perioada mai mare de timp, cu o dispozitie a Autoritatilor sanitare de a inchide unitatea, indicat este somajul tehnic (platiti cei 75% din salariu, dar nu mai platiti darile la stat). Oricum, subiectul, desi ipotetic (si va urez sa ramana asa :D ) este unul bun si veridic in situatia actuala.
In cadrul general legal (facind abstractie de pagubele produse unei firme de un asemenea eveniment), ar trebui discutate (in parlament desigur, unde unii dintre noi nu suntem...inca =D> ) atat posibilitati si chiar propuneri legislative de asigurare a angajatorilor in asemenea situatii, dincolo de prevederile legale generale referitoare la exonerarea de raspundere contractuala in cazurile fortuite (neprevazute) si in caz de forta majora.
Va doresc...sanatate!:thumbup:
Ar mai fi si suspendarea de drept a CIM conform art.50, lit.c) din Codul muncii (carantina). Pentru asta este nevoie de interventia institutiilor sanitare ale statului pentru declararea carantinei.
Ultima modificare: Joi, 12 Noiembrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic corina.trandafir corina.trandafir Buna ziua!Am 5 salariati.As vrea sa bag insa doar 4 angajati in somaj tehnic ptr 3 luni .Se poate? Sau trebuie sa-i bag pe toti?Ms (vezi toată discuția)
Inchid un punct de lucru, ce fac cu o gravida? ella_1313 ella_1313 din motive financiare, trebuie sa inchid un punct de lucru, unde am 2 gravide. Ce trebuie sa fac cu ele. Nu am unde sa le transfer? Le dau in somaj? Daca da ... (vezi toată discuția)
Gripa porcina, intre interese financiare si soriciul obrazului... alex9ys alex9ys Doamnelor si Domnilor, prezenti pe acest forum... Cu plecaciune va rog de iertare pentru indrazneala de a posta o intrebare, care a capatat o consistenta ... (vezi toată discuția)