avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... mandat extradare si rejudecare
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

mandat extradare si rejudecare

Persoana X(cetatenie romana) aflat in Romania a fost judecata timp de 5 ani in lipsa in Italia si condamnat la 3 ani de inchisoare.Primeste mandat european de arestare, este arestat si extradat in Italia unde cere rejudecarea cauzei pentru care a fost judecat si condamnat in lipsa.
Conform legislatiei italiene fapta de care a fost acuzat si judecat in lipsa are un termen de prescriere de 10 ani.
Intrebare:Termenul din care incepe prescrierea faptei se calculeaza din momentul in care a fost infaptuita infractiunea sau odata cu rejudecarea cauzei se va da un nou termen de prescriere de 10 ani care se scurge din momentul inceperii rejudecarii cauzei?
Ultima modificare: Joi, 12 Noiembrie 2009
JParice, utilizator
Cel mai recent răspuns: JParice , utilizator 18:25, 12 Noiembrie 2009
Daca va referiti la prescriptia executarii pedepsei inchisorii termenul incepe sa curga de la ultima solutie, hotarare a instantei.
Spre exemplu, daca s-a declarat recurs, dupa recurs chiar dupa rejudecarea ajunsa in recurs.

avocat Claudiu Lascoschi
Incerc sa fiu mai clar pentru a primi un raspuns exact...
Presupunem ca fapta s-a produs in anul 2002, in anul 2003 faptuitorul se intoarce in Romania.In anul 2008 este arestat, extradat si cere rejudecarea.
Fapta de care este acuzat are termen de prescriptie extinctiva de 10 ani de la data infaptuirii(adica daca procesul dura pana in anul 2012 faptuitorul nu mai putea fi condamnat).
Intrebarea mea era: daca prentru rejudecarea ce incepe in anul 2008 termenul de prescriptie este tot 2012(cand nu mai poate fi condamnat pentru ca intervine prescriptia) sau se calculeaza un nou termen din 2008 + 10 ani=2018(cand faptuitorul poate scapa prin prescriptie)?
Astept raspunsul dvstra...Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 12 Noiembrie 2009
JParice, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Extradare si rejudecare proces penal daniel72 daniel72 Buna ziua, pun aceasta intrebare dupa ce am citit aproape tot ce ezista in materie, dar cum sunt multe fraze de specialitate nu am reusit sa ma ... (vezi toată discuția)
Prescrierea unei fapte de frauda claudiaeli claudiaeli Faptele s-au intamplat in 1999,in anul 2000 in luna ianuarie familia a plecat din tara pana in ziua de astazi,locuind in marea britanie. ... (vezi toată discuția)
Rejudecare dupa extradare nicu_75 nicu_75 Buna ziua! Am fost retinut in baza unui mandat de arestare european in luna iunie 2013, fiind condamnat in 2004 la 10 ani de inchisoare cu executare(sentinta ... (vezi toată discuția)