avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Extradare si rejudecare proces penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Extradare si rejudecare proces penal

Buna ziua,
pun aceasta intrebare dupa ce am citit aproape tot ce ezista in materie, dar cum sunt multe fraze de specialitate nu am reusit sa ma clarific.
Cazul:
Am fost arestat in urma unui mandat MAE. S-a cerut extradarea din Italia pentru o pedeapsa cu privare de libertate ramasa definitiva in 2008. (3 ani)
Fapta a fost comisa in 1999.
Am inteles din ceea ce am citit, ca in urma extradarii am dreptul la rejudecarea cauzei.
Acum vin dubiile mele:
In cazul rejudecarii ( eu nu am stiut de acel proces, a facut totul avocatul care a fost angajat de mama mea), de fapt fapta ar intra in prescriptie. Deci eu voi putea beneficia de aceasta prescriptie a faptei??
In acest caz trebuie sa iau legatura cu acel avocat inainte de a fi extradat sau dupa ce voi ajunge in Romania?
puteti lua legatura oricind dupa finalizarea extradarii deoarece aceasta va confera dreptul la o noua rejudecare. apoi avocatul dvs poate depune o cerere in baza art 522 ind1 CPP.
Trebuie studiat cu mare atentie daca ati avea dreptul la rejudecare dupa extradare.
Foarte multe cereri de acest fel nu ajung sa se judece efectiv deoarece nu sunt intrunite conditiile cerute de lege, chiar daca statul roman garanteaza rejudecarea dupa extradare.

Rejudecarea dupa extradare este supusa strict legii romane si daca nu va incadrati in acele conditii cererea se va respinge fara o judecata efectiva.
sub nici o forma sa nu va bazati pe prescriptie .
daca ati fost reprezentat de avocat ales nu vad ce sanse de izbanda ati avea.
pe ce motiv ati putea cere rejudecarea ?
daca plecati si nu aveati aparator ales sa zicem ca poate nu ati avut cunostinta de dosar insa in situatia data ?
parerea mea e ca nu subt sanse de micsorare a pedepsei. de pus pe rol se va pune cererea de revizuire insa ......
Este greu de spus daca nu ar beneficia de dreptul la rejudecare daca a avut avocat.
Insa...am vazut si practica judiciara in acest sens...
Un mic detaliu poate schimba solutia...
nu are legatura cu avocatul, in mod sigur. in toate procesele exista un avocat, cel putin avocatul din oficiu. deci nu la asta se refera art 522 cpp, ci la lipsa inculpatului.

Alte discuții în legătură

Rejudecarea cauzei a persoanei care a lipsit la judecata dar care nu a fost extradata, ci s-a prezentat singura in tara CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Rejudecarea cauzei a persoanei care a lipsit la judecata dar care nu a fost extradata, ci s-a prezentat singura in tara, nu este prevazuta de prevederile art. ... (vezi toată discuția)
Se poate beneficia de disp. art. 320/1 cpp in cazul admiterii in principiu a cererii de rejudecare in caz de extradare - art. 522/1 cpp ??? uttzza uttzza In cazul admiterii in principiu a unei cereri de rejudecare in baza art. 522/1 CPP, la termenul fixat de catre instanta se pot invoca prevederile art. 320/1 ... (vezi toată discuția)
Extradare,sfat admisibilitate dacodrakon dacodrakon Buna ziua, am si eu o intrebare cu privire la extradare europeeana,in cazul in care persoana condamnata in romania la 3 ani, pt violare de domiciliu al2,iar ... (vezi toată discuția)