avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Rejudecarea cauzei a persoanei care a lipsit la ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Rejudecarea cauzei a persoanei care a lipsit la judecata dar care nu a fost extradata, ci s-a prezentat singura in tara

Rejudecarea cauzei a persoanei care a lipsit la judecata dar care nu a fost extradata, ci s-a prezentat singura in tara, nu este prevazuta de prevederile art. 522 indice 1 C. pr. pen.
In conditiile in care persoana nu a fost prezenta nici in faza de urmarire penala in tara si nu a dat nicio declaratie in cadrul procesului penal aceasta ar trebui sa aiba dreptul la rejudecare chiar si in ipoteza in care aceasta nu a fost extradata.
In aceasta situatie, pot aparea instante care sa ridice aceasta problema si sa respinga cererea de rejudecare a cauzei pentru motivul ca persoana nu a fost extradata.
Dupa parerea mea ar fi o grava incalcare a drepturilor si libertatilor fundamentale, o inechitate in privinta dreptului la un proces echitabil prin incalcarea dreptului la aparare, dar este o ipoteza posibila in sistemul juridic romanesc.

Cunoaste cineva o speta concreta in care instanta a dat o solutie pro sau contra celor sustinute de mine?
Eu am intalnit una care din cate imi amintesc sustinea punctul meu de vedere dar, in acest moment nu o gasesc.

Pentru o analiza mai usoara a textelor de lege voi reproduce prevederile art. 522 indice 1 C. pr. pen.

Rejudecarea celor judecaţi în lipsă în caz de extrădare

Potrivit art. 522 indice 1 alin. 1 C. pr. pen., in cazul în care se cere extrădarea sau predarea în baza unui mandat european de arestare a unei persoane judecate şi condamnate în lipsă, cauza va putea fi rejudecată de către instanţa care a judecat în primă instanţă, la cererea condamnatului.

Dispoziţiile art. 404–408 se aplică în mod corespunzător ( art. 522 indice 1 alin. 2 C. pr. pen. )
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 15:52, 13 Iunie 2011
In opinia mea, nu prea are baza legala... Daca era in imposibilitate sa formuleze cale de atac, mai bine cere o repunere in termenul de apel, cf. art 364 CPP. Sau daca a lipsit la tot procesul un apel peste termen, cf art. 365 CPP.

Daca s-a sustras stiind ca este condamnata, hotararea de a se intoarce in tara semnifica dorinta de a-si executa condamnarea. Oricum, nici in toate cazurile cu extradare nu se aproba cererea de rejudecare.

Ultima modificare: Duminică, 6 Februarie 2011
eumarian, utilizator
daca nu a stiut de proces si a aflat de sentinta tocmai la inceperea executarii pedepsei atunci are la indemina apelul peste termen cf art 365.

prevederile referitoare la extadare sunt de stricta interpretare, referindu-se la o anumita situatie. ptr celelalte situatii avem apelul peste termen care ofera ocazia rejudecarii dosarului sau chiar a trimiterii spre rejudecare.

poti incerca pe calea prevazuta de procedura extradarii dar incearca si o exceptie de neconstitutionalitate altfel nici o instanta nu iti va aplica legea prin asimilare - suntem in dreptul penal si principiul nu functioneaza.
Cred ca ar fi ineficace exceptia de neconstitutionalitate, nu se pot declara neconstitutionale doar 16 cuvinte din articol (conditia limitativa a extradarii) si CCR nu poate legifera pozitiv. Tot ce poate face e sa declare intregul articol neconstitutional

In al doilea rand, va trebui probat faptul ca era in strainatate. Altfel toti cei dati in UG pe teritoriul Romaniei au automat dreptul la cererea de rejudecare si asta e greu de crezut.
Am impresia ca ar merge rejudecare si daca nu a fost extradata si parca am o hotarare in acest sens dar nu am avut in vedere faptul ca ar putea exista probleme...

Deocamdata instanta a cerut relati la organe...
Se poate sa se fi cerut extradarea dar sa se fi respins cererea statului roman.

Dovezi exista ca nu s-a aflat in tara nici macar cand s-au autosesizat organele.
Fapta nu s-a comis in Romania.
Nu se poate cere rejudecarea cauzei sunt pretextul aparitiei unor noi probe la dosar? Avand in vedere ca insusi "declaratia" acuzatului constitue proba?

Alte discuții în legătură

Rejudecare dupa extradare.majorarea pedepsei in caz de rejudecare. CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Nu am intalnit nicio speta in care, in ipoteza rejudecarii cauzei dupa extradare in conditiile art. 522 indice 1 C. pr. pen., unui condamnat sa ii fie majorata ... (vezi toată discuția)
Am o nelamurire. ajutatima cu un raspuns! elvira,cristina elvira,cristina As dori sa stiu ce insemna 522/ art 393/394 nu stiu daca l-am scris bine. Dar ajutati-ma cu un raspuns. Va multumesc mult de raspunsu. (vezi toată discuția)
Vreau sa scot un prieten din puscarie bebesan bebesan Povestea sta cam in felul urmator : in 2006 prietenul meu a fost in padure si a taiat 5 lemne (era lemn de foc , fag ) , a fost prins si judecat . in vara lui ... (vezi toată discuția)