avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am avut un accident fără victime într-o ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am avut un accident fără victime într-o intersecție semaforizată, dar pentru că aveam asigurarea expirată am refuzat să o dau. Acum sunt citată pentru fuga de la locul accidentului și nedeclarare accident. Ce pot păți?

Buna seara!
Am avut un accident fara victime intr-o intersectie semaforizata. Eu semnalizasem schimbarea directiei de mers la stanga,si dupa asigurare,am virat. Din sens opus,prima masina ,pe banda doi,a semnalizat si ea schimbarea directiei de mers la stanga. Pe prima banda ,a sensului opus nu era nici o masina. La culoarea verde,am pus masina in miscare. Din spatele masini (sens opus) ,de pe banda doi,a tasnit o alta masina,a depasit-o pe aceasta pe banda unu,si fara frane,a intrat direct in mine.
Recunosc,eu aveam expirata asigurarea de 10 zile.
Am coborat amandoua soferitele,iar doamna a inceput sa ma insulte. Stiind ca nu am asigurare,am fost cu gura mica,dar am refuzat sa ii dau asigurarea pe care mi-a cerut-o in prima faza. Masina mea nu a mai putut pleca de pe loc,trebuind transportata cu platforma,masina doamnei,a avut mici zgarieturi.
Doamna ,dupa ce a vorbit cu doi taximetristi,s-a urcat in masina,si a plecat. eu..am ramas sa astept sa pot fi ajutata sa trag masina de pe carosabil,pana a doua zi.
La plecarea doamnei,cand a ajuns in dreptul meu, a coborat geamul,si mi-a spus ca daca altfel nu se poate,ramane asa cum este,ca Dumnezeu este deasupra.( eu intelegand din asta ca fiecare ramane cu pagubele sale)
Dupa 3 saptamani,am fost citata la Politie,pentru fuga de la locul accidentului si nedeclarare accident.
Ce pot pati? Si ce pot face mai departe? Mentionez ca masina mea este tot stricata,Doar am adus-o de la locul accidentului pana in parcare.
Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 5 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: amaria72 , utilizator 19:34, 9 Noiembrie 2018
In cazul accidentelor de circulatie fara victime nu se pune problema fugii de la locul accidentului. Conducatorii auto implicati in accident sunt obligati sa elibereze locul unde s-a produs evenimentul rutier pentru a nu perturba circulatia autovehiculelor. Conducatorii auto au obligatia de a declara la politie accidentul in termen de 24 ore. Pentru stabilirea persoanei vinovate de producerea accidentului agentul de politie, teoretic, trebuie sa constate cu propriilor simturi avariile ambelor autoturisme.. Ambele autoturisme ar trebui prezentate agentului de politie. Asta teoretic. In realitate agentii de politie aplica legea efortului minim completand rubrica din procesul verbal cu avariile declarate de conducatorii auto.
Ma surprinde faptul ca autoturismul dvs. a fost grav avariat nemaifiind in stare de functionare, iar celalalt autoturism a suferit numai niste zgarieturi..
ing. Ioan Ciobanu
talonul si placutele vi se vor inapoia cand veti face dovada asigurarii,iar permisul pe o perioada de 30 de zile pt nedeclararea accidentului,sau 60 de zile pt neacordare de prioritate,depinde cum interpreteaza politistul
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va fi angajata raspunderea contraventionala a dumneavoastra.

Nu ati savarsit nicio infractiune.


Şoferii care au fost implicaţi în accidente de circulaţie soldate doar cu avarii (tamponări) au obligaţia să se prezinte la Poliţie pentru declararea evenimentului, împreună cu maşinile avariate.

Accidentele trebuie declarate în cel mult 24 de ore de la producerea lor, acesta fiind termenul maxim prevăzut de lege.

În caz contrar, şoferilor li se reţin permisele de conducere pentru 30 de zile, chiar dacă nu sunt vinovaţi de producerea accidentului.

Atunci când te prezinţi la Poliţie pentru a declara un accident rutier, trebuie să ai asupra ta actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare al autoturismului şi poliţa de asigurare RCA.


Este important să reţii cât mai multe detalii ale accidentului, cum ar fi: locul exact de producere al accidentului, inclusiv diverse repere, topografia exactă a locului, numărul de înmatriculare a celuilalt autoturism implicat în accident, ora la care s-a produs accidentul sau dauna etc. În urma cercetărilor, poliţiştii stabilesc cine este vinovat de producerea accidentului şi dispun sancţiunile corespunzătoare. În cazul în care eşti găsit vinovat te poţi alege fie cu o amendă, fie cu permisul suspendat, fie cu ambele sancţiuni, în funcţie de gravitatea faptei.



Ultima modificare: Miercuri, 7 Noiembrie 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
pt nedeclararea accidentului in termenul legal suspendare permis 30 de zile si amenda, pentru lipsa RCA, amenda si daca in continuare nu aveti RCA valabil retinerea talonului si a placutelor (parca) si o sa aveti un termen sa faceti RCA ca sa le recuperati, pentru accidentul in sine, depinde cum stabileste vinovatia agentul respectiv si in cazul in care va gaseste vinovata daca dvs. acceptati sau contestati ... daca veti fi gasita vinovata suspendarea va fi mai mare (60 de zile si veti da examen ca sa nu se transforme in 90 iar la promovarea acestui examen se poate reduce la 30 in functie de antecedentele dvs. relativ recente) si reparatia masinilor
Va multumesc pentru explicatiile oferite. La declaratii,politistul mi-a zis ca voi lua amenda pentru lipsa RCA, si imi va fi suspendat permisul pentru 30 zile. La cine e vinovat...???!! vom vedea,caci mi s-a comunicat ca dpdv al conduitei preventive, doamna cealalta este vinovata deoarece conducea cu viteza si nu a avut timp sa franeze. ,dar dpdv legal eu as fi vinovata ca nu am acordat prioritare de dreapta la schimbarea directiei de mers. Nu prea sunt lamurita cum ar fi trebuit sa anticipez ca va veni o masina pe banda doi,din spatele primei masini ,va depasi masina din fata (care vira la stanga),,trecand de pe banda doi pe banda unu,si va intra cu toata forta in mine. . Dar daca asa va hotara domnul politist....ce mai pot face?! :((
Asta e! Greseala mea ca nu am avut RCA valabil!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier in sens giratoriu AnaAdrian AnaAdrian Buna ziua, as avea si eu o intrebare legata de un accident rutier si despre modul in care politistul constator a procedat. Ce s-a intamplat? Am fost ... (vezi toată discuția)
Neadaptarea vitezei la conditiile de drum iordache_teodor iordache_teodor Buna seara,poate ma ajuta cineva va rog cu ceva informatii... Joi dimineata ma deplasam pe un drum judetean cu o autoutilitara in spate la alte doua auto. ... (vezi toată discuția)
Viraj stanga versus depasire coloana pe linie continua. cine este vinovat? r_a_henegar r_a_henegar Va supun spre dezbatere si consiliere urmatoarea speta: Drum national. Zona de actiune a indicatorului \"Depasirea interzisa\". Linie continua (intrerupta ... (vezi toată discuția)