Bună ziua,
În urma unui proces pierdut ca reclamant, in care pârâtul solicitase cheltuieli de judecată pe cale separata, am fost chemat în judecată de către pârât pentru cheltuielile sale de judecată din dosarul initial, constând în onorariul avocatului și taxa de timbru din dosarul curent (al acestei cereri de chemare în judecată pentru recuperarea cheltuielilor de judecată). Aș vrea să formulez la rândul meu in acest dosar cu cheltuielile lor de judecată o cerere de ajutor public judiciar, pt că nu am venituri în prezent și nu as putea achita aceste cheltuieli. Este posibil? Care este baza legala?
Mulțumesc,
Ghe. Popescu
Nu este posibil ceterea de ajutor o formulati daca erati dvs reclamant sau daca parat formulati o cerere reconventionala avand si dvs pretentii.In speta prezentata nu este cazul.Eventual daca o sa fiti obligat la plata unor sume executorul va consta ca nu aveti bunuri sau venituri care sa fie urmarite,daca chiar nu aveti..
Formele ajutorului public judciar sunt prevazute de art. 6 OUG 51/2008.
Ajutorul public judiciar se poate acorda in urmatoarele forme:
a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentarii, asistentei juridice si, dupa caz, a apararii, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim in justitie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumita in continuare asistenta prin avocat;
b) plata expertului, traducatorului sau interpretului folosit in cursul procesului, cu incuviintarea instantei sau a autoritatii cu atributii jurisdictionale, daca aceasta plata incumba, potrivit legii, celui ce solicita ajutorul public judiciar;
c) plata onorariului executorului judecatoresc;
d) scutiri, reduceri, esalonari sau amanari de la plata taxelor judiciare prevazute de lege, inclusiv a celor datorate in faza de executare silita.
Dupa cum vedeti nu sunt incluse pretentiile in cazul in care pierdeti acest dosar.
Cu siguranta puteti formula intampinare, sanse aveti doar la reducerea onorariului de avocat caci taxa de timbru nu poate fi pusa in discutie.
Temeiul este dat de evaluarea cheltuielilor de judecată, care trebuie să ţină cont de proporţia rezonabilă între suma de bani achitată cu titlu de onorariu de avocat şi munca prestată de către avocat, criteriu expres prevăzut de art. 274 alin. 3 C. proc. civ. (art. 451 alin. 2 NCPC. In practica s au mai luat in calcul si alte criterii (complexitatea dosarului, numarul de termene etc).