avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Codebitor intr-un contract de credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Codebitor intr-un contract de credit

Buna seara. Sunt codebitor intr-un contract de credit persoana fizica ; am o nelamurire si anume - poti fi codebitor fara sa fi semnat pe contractul de imprumut al titularului? Mentionez faptul ca la acordarea creditului s-a depus la banca o adeverinta de salarii si vechime in munca.Multumesc
Cel mai recent răspuns: Nina1 , utilizator 11:45, 31 Martie 2010
Nu am depus personal nici un inscris la banca.Ex sot este titularul contractului si probabil tot dansul a depus actele la dosarul de credit.
De ce nu ati spus asa, de la bun inceput? In mod formal, ati fost trecuta in contractul de credit ca si codebitor. Daca insa nu ati semnat contractul de credit si/sau cel de garantie, practic nu au cum sa va execute silit.
Totusi, in calitate de soti, la data contractarii imprumutului, exista o prezumntie ca acea datorie este comuna, contractata pentru satisfacerea nevoilor obisnuite ale casniciei. Daca vor incepe executarea impotriva dumneavoastra in baza acestei prezumtii de comunitate a datoriei, va trebui sa dovediti, intr-o contestatie la executare, ca exsotul a folosit in interes propriu acea suma de bani. Succes!
Totusi am unele nelamuriri:
1. In situatia data, de ce s-a folosit adeverinta de salariu si vechime in munca?
2.In momentul in care o persoana este implicata intr-un contract de credit - chiar daca nu s-a mentionat numele in contract (in calitate de sot/sotie) nu trebuie sa fie prezenta la banca in momentul in care unul din soti contracteaza un imprumut ?
3. Nu trebuie sa existe si acordul persoanei a carei adeverinta de salariu si vechime in munca s-a depus la dosarul de contractare imprumut?
Ca sotie puteam obtine o adeverinta de salariu si vechime in munca dar pe care sotul sa nu o foloseasca fara ca eu sa fiu prezenta la banca. Nu sunt respectate anumite reguli la acordarea unui credit ? Ce garantie poate avea una din partile implicate-sot sotie- unul ia creditul nu mai achita ratele, se produce ruptura in casnicie si celalalt plateste doar pe motivatia ca a fost la momentul contractarii creditului casatorita cu persoana care este titular de contract?
4. In astfel de situatii nu trebuiesc semnate documente la banca si de catre sotia titularului la momentul contractarii creditului?
Multumesc

Care este temeiul legal (Norme BNR) care trebuiesc respectate la acordarea unui credit bancar?
Cu stima
Ultima modificare: Vineri, 19 Martie 2010
Nina1, utilizator
Nina1 a scris:
"In situatia data, de ce s-a folosit adeverinta de salariu si vechime in munca?In ce scop?Multumesc"


interventie moderator

Nu mai scrieti mesaje consecutive.Daca de la ultimul dvs. mesaj nu a mai postat nimeni, editati-va ultimul mesaj completandu-l cu ceea ce doriti sa postati in continuare.
Ultima modificare: Joi, 4 Martie 2010
Iuliana Cermak, Avocat
Buna ziua,
Am formulat o solicitare catre institutia bancara care a acordat creditul prin care am solicitat anumite documente ce stau la baza acordarii unui credit. Care este termenul legal in care institutia bancara trebuie sa raspunda in scris ? 30 de zile lucratoare sau calendaristice?
In momentul in care o persoana este implicata intr-un contract de credit - chiar daca nu s-a mentionat numele in contract (in calitate de sot/sotie) trebuie sa fie prezenta la banca in momentul in care unul din soti contracteaza un imprumut ?
Trebuie sa existe si acordul persoanei a carei adeverinta de salariu si vechime in munca s-a depus la dosarul de contractare imprumut?
cu stima
Ultima modificare: Vineri, 14 Mai 2010
Nina1, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este frauda bancara? Nina1 Nina1 Buna ziua, La obtinerea unui credit bancar persoana titulara ce a contractat imprumutul a folosit adeverinta de salariu si vechime in munca, adeverinta ce ... (vezi toată discuția)
Acordare credit vs. documente Nina1 Nina1 Buna seara, Ce documente sunt necesare la incheierea unui contract pentru nevoi personale nenominalizate? Cu stima (vezi toată discuția)
Imprumut bancar cu probleme Nina1 Nina1 Buna seara, In 2009 am fost contactata telefonic de o banca pentru plata ratelor restante la un imprumut bancar. Am fost surprinsa de amenintarile celor de la ... (vezi toată discuția)