avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

Buna seara! Sunt angajata de 3 luni la o firma unde intampin urmatoarea problema . Am semnat contractul individual de munca la angajare, precum si un proces verbal de primire pentru masina companiei, deoarece activez in functia de Agent vanzari . Dupa 2 luni mi s-a schimbat masina, aici nu am mai primit niciun act pe care sa-l semnez, iar zilele trecute s-au sesizat ca masina ar avea un consum prea mare de combustibil neexplicabil, desi in perioada in care am folosit-o a avut unele probleme tehnice care au dus la acest rezultat. Acum, au cerut probe video dupa toate camerele de supraveghere din toate statiile Peco in care am alimentat sa verifice daca bonurile de combustibil aduse la firma coincid cu fiecare trecere cu cardul pe care am avut-o pe masina firmei. Desi sunt intr-un stres continuu si suport o presiune foarte mare in cadrul firmei, am ales sa imi depun demisia, iar ei nu vor sa mi-o aprobe pana nu se solutioneaza aceasta "ancheta" . Mentionez ca nu am semnat niciun document cu privire la acest incident neplacut si nu inteleg rolul acestei asa zise" anchete". Eu am dus de fiecare data la firma bonurile de combustibil aferente platii efectuate cu cardul in cadrul statiilor Peco. Ce este de facut in aceasta situatie in care ei nu vor sa-mi aprobe cererea de demisie? Multumesc
Cel mai recent răspuns: RoxanaRus1992 , utilizator 18:21, 7 Noiembrie 2018
Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.

Prin urmare. demisia dvs a fost inregistrata ?
In aceasta seara i-am comunicat ca doresc incetarea contractului de munca, si mi-a spus ca pana nu se finalizeaza" ancheta", nu imi aproba absolut nimic. Si nu stiu ce este de facut . Ma gandeam sa o trimit maine prin posta/curierat cu confirmare de primire.
Trimiteti demisia prin posta/curierat cu confirmare de primire.

Angajatorul este obligat să înregistreze demisia, nerespectarea acestei obligaţii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei de catre ITM.

În situaţia în care angajatorul refuză înregistrarea demisiei, salariatul are dreptul de a face dovada acesteia prin orice mijloc de probă.
Buna ziua! Eu intre timp am gasit un alt job la alta companie, unde ar trebui sa incep pe 12.10.2018, insa ei mi-au cerut fisa de lichidare si acea adeverinta pe care ar trebui sa mi le elibereze actualul angajator. In aceasta situatie mi le vor mai elibera ? Si va rog sa-mi spuneti daca acest tip de demisie trebuie trimis :
"Subsemnata........., angajata in functia de Agent Vanzari, in cadrul societatii.........., prin prezenta va aduc la cunostinta ca doresc incetarea contractului meu de munca, nr......., din data......., in baza art 79, din Codul Muncii , Legea 53/2003,modificata si completata prin demisie. "
Si inca o problema la care nu stiu cum ar trebui sa actionez, nu mi s-a dat nici protectia muncii sa o semnez. Pe unde am mai lucrat pana acum, in momentul angajarii mi-au dat si protectia muncii sa o semnez. Va rog daca se poate, sa imi spuneti ce demersuri ar trebui sa fac . Va multumesc .
In loc de art.79 mentionati art.81.

Potrivit art.7 alin.6 din H.G. nr.905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, respectiv “La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia un extras din registru, datat şi certificat pentru conformitate, sau o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registru şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării”.

Conform art.34 alin.5 din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii, republicata, modificata si completata, la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

In situatia in care acesta refuza, aveti posibilitatea sa va adresati cu o sesizare la inspectoratul teritorial de munca, in a carui raza teritoriala angajatorul isi are sediul social, atasand documente justificative in acest sens.

Alte discuții în legătură

Demisie fara invocare lege? cataradu cataradu este important ca in cererea de demisie sa fie specificat vreun articol din Codul Muncii sau poate fi trecut doar motivul acesteia. Initial pe 1.04.2011, seful ... (vezi toată discuția)
Nu primesc raspuns la o reclamatie ContSters205948 ContSters205948 AM facut o sesizare prin E-MAIL in luna mai pe data de 15-05-2011 la DNA am scris niste nereguli ale fostului angajator ca:pe timpul angajarii orele ... (vezi toată discuția)
Preaviz alina_zna alina_zna V arog sa ma ajutati intr-o problema, a-si dori sa plec de la firma la acre lucrez, angajatorul persoana publica in lumea mondena, care are un comportament ... (vezi toată discuția)