avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... semnatura pe un contract
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

semnatura pe un contract

Este valabila o semnatura pe un contract, in situatia in care acea semnatura este scanata/ copiata la xerox odata cu textul contractului?
Speta face referire la noile contracte de furnizare reglementata a gazelor naturale trimise la consumatorii casnici de catre E-on Gaz Romania, in conformitate cu prevederile Ordinului presedintelui ANRE nr. 77/ 2009, in vederea semnarii acestora de catre consumatori. Acveste contracte sunt deja semnate de reprezentantul E-on Gaz Romania, dar semnatura este scanata/ copiata la xerox odata cu rextul contractului.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 15:09, 13 Noiembrie 2009
Din punct de vedere legal acea semnatura este valabila deoarece numarul contactelor fiind de ordinul miilor este foate dificil de semnat fiecare contract in parte. Plus ca punerea in executare a contractului de catre furnizor atesta faptul ca este de acord cu continutul contractului !B-)
Ceva mi se pare totusi neclar...
Daca exista clauza in contract referitoare la acest aspect, respectiv scanarea/copierea semnaturii, nu cred ca sunt probleme.
In caz contrar, s-ar putea invoca de catre oricare parte, in functie de interesul urmarit, neincheierea, in mod valabil, a contractului si de aici o suma intreaga de posibile litigii.
Mihai Grigore> Nu sunt sigur ca argumentul "numarul contactelor fiind de ordinul miilor" poate sa fie invocat in legatura cu semnatura pe un contract.
Puteti argumenta, in acelasi mod, in cazul contractelor individuale de munca, in cazul unei firme cu 4.000 de angajati? Mie teama ca nu!
Cermak Gruianu> Nu exista o clauza referitoare la modul de aplicare a semnaturii din partea furnizorului.
Considerati ca ar trebui sa solicit acest lucru? Sau sa solicit o semnatura "in original"?
Solicitati semnatura autorizata si stampila in original, conform reglementarilor in vigoare cu privire la valabilitatea semnaturii unei persoane juridice pe un contract de prestari servicii.
Daca semnatura este "electronica", solicitati dovezi privind valabilitatea semnaturii.
Nu doresc sa fiu pesimista insa fotocopierea unei semnaturi precum si a stampilei, aplicata pe un act in original, din punct de vedere juridic, ar putea intruni elementele constitutive ale unor infractiuni, de exemplu fals intelectual si uz de fals...este o presupunere insa.:)
Ultima modificare: Vineri, 13 Noiembrie 2009
Iuliana Cermak, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara!!!!am aflat ca sunt client enel pt gaze naturale..contractul ... Paras1 Paras1 Bună seara!!!!Am aflat ca sunt client Enel pt gaze naturale..contractul fiind falsificat...nu am semnat nimic...am cerut originalul de la ei și spun ca nu au ... (vezi toată discuția)
Copia unui contract tine loc de original ca raspundere? sebastian77 sebastian77 Daca este vorba de un contract cu mai multe clauze, cu un obiect etc, semnat si stampilat la final, insa nu in original (ci transmis, spre exemplu, scanat sau ... (vezi toată discuția)
Verificare de scripte liviu2802 liviu2802 Buna ziua! Vin cu rugamintea de a ma lamuri cu privire la procedura de verificare scripte intr-un dosar la care este adusa ca proba copie a unui inscris facuta ... (vezi toată discuția)