Dacă pe procesul verbal de contravenție cu suspendarea permisului de conducere pe 30 de zile scrie :"fără dovada înlocuitoare " poate un alt polițist sa vina și sa spună ca poate el sa treacă ca ai avut dovada cu drept de conducere ca legea ii permite deși nu a fost eliberata nici o dovada.?
La retinerea permisului de conducere agentul de politie trebuia sa va elibereze o dovada cu sau fara drept de conducere. In principiu, procesele verbale de contraventie nu se modifica. Orice greseala din procesul verbal de contraventie o puteti valorifica in favoarea dvs.
Va mulțumesc! Mai am o nelămurire intrucat procesul verbal de contravenție a fost făcut în Caraș iar eu sunt din Timiș. Într-adevăr ca pe procesul verbal scrie ca fără dovada înlocuitoare dar la predarea permisului în Timișoara polițistul de aici susține ca poate el sa pună cu dovada, ca legea ii permite! Se poate asa ceva?
Eliberarea dovezii cu sau fara drept de circulatie nu este optiunea agentului constatator sau a altuia, eliberarea se face potrivit regulamentului de aplicare a OUG 195/2002.
Ce fapta ati savarsit si in ce articol din OUG 195/2002 a fost incadrata de agentul care a intocmit pv?
Va mulțumesc din nou! Lucrez ca șofer pe blindata la o banca și am fost oprit de către politie în Caraș unde mi s-a cerut sa deschid geamul, apoi ușile sa fiu verificat. Erau 2 polițiști unul de grăniceri și altul de la politia romana. Au început sa tragă de uși ca să deschid. Nu am deschis ușile întrucât normele băncii făcute cu politia nu-mi permit sa deschid oriunde și oricând decât la sediul băncii sau politie, Am cerut sa fiu escortat la secția de politie dar polițistul a refuzat. Agentul de paza care ma însoțea i-a arătat ecusonul dar nici asa nu am fost luați în seama. Polițistul a continuat sa tragă de uși cerând sa deschid. În cele din urma am fost lăsat sa plec. După 3 luni am primit 2 procese verbale cu 2 amenzi și cu suspendarea permisului pe 30 de zile. Am fost încadrat în primul și pedepsit pe legea 61 ca nu am prezentat actele și nu am deschis ușile iar pe al doilea identic doar au mai adăugat părăsirea locului fără încuviințare, dar nu este adevărat, martori fiind tot echipajul :. Faptele au fost încadrate pe art. 31, lit a dinOUG195/2002 și sancționat pe art. 100/3/lit.f din OUG 195/2002. Procesul al doilea a fost făcut de aceeași persoana ca și primul dar cu stampila politiei rutiere. Am făcut o plângere contravențională în luna aprilie și nici acum nu s-a judecat.
Ati contestat ambele procese verbale sau numai unul?
Legea 61/1991, ce articol, 2, pct. 31?
Trebuia sa contestati ambele procese verbale.
Sau procesele verbale au fost intocmite unul de politia de frontiera si unul de politia rutiera?
Avand in vedere ca erati in trafic, sanctionarea pe L61/1991 pentru neprezentarea actelor nu este temeinica.
De unde stiti ca nu s-a judecat? Ati primit citatie, intampinarea comunicata de politie?
Urmariti procesul pe portalul instatelor de judecata? Cunoasteti nr de dosar?
Este posibil sa fi fost citat la alta adresa decat cea la care locuiti in mod curent.
Mai aveti dovada fara drept de circulatie? ce articol din HG 1391/2006 este inscris in ea?
Potrivit art, 111/OUG 195 dovada inlocuitoare se elibereaza cu drept de circulatie pentru sanctiunea aplicata conf. art. 100/3/f.
Articolul 111-OUG195/2002 (1) Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reține în următoarele cazuri:
a) la cumularea a cel puțin 15 puncte de penalizare;
b) când titularul acestuia a săvârșit una dintre infracțiunile prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1) și la art. 339 alin. (2), (3) și (4) din Codul penal; c) la săvârșirea uneia dintre contravențiile prevăzute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) și în situația prevăzută la art. 115 alin. (1);
d) când titularul acestuia a fost declarat inapt pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie;
e) când prezintă modificări, ștersături sau adăugări ori este deteriorat;
f) când se află în mod nejustificat asupra altei persoane;
g) când perioada de valabilitate a expirat.
(2) La reținerea permisului de conducere, în cazurile prevăzute la alin. (1), titularului acestuia i se eliberează o dovadă înlocuitoare cu sau fără drept de circulație.
(3) În situațiile prevăzute la alin. (1) lit. a) și d), la art. 102 alin. (3) lit. a) și c) din prezenta ordonanță de urgență, precum și în cele menționate la art. 334 alin. (2) și (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2), (3) și (4) din Codul penal, dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează fără drept de circulație.
(4) Permisul de conducere al conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, implicat într-un accident de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, se reține de către poliția rutieră dacă acesta a încălcat o regulă de circulație, eliberându-se dovada înlocuitoare fără drept de circulație, în situația în care regula de circulație încălcată este una dintre cele prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. a) și c), sau dovada înlocuitoare cu drept de circulație pentru o perioadă de 15 zile, în celelalte cazuri.
(5) În situațiile prevăzute la alin. (1) lit. e) și g) și la alin. (3) lit. b) și e) din prezenta ordonanță de urgență, la art. 100 alin. (3), la art. 101 alin. (3), precum și la art. 334 alin. (1) și (3) din Codul penal, dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează cu drept de circulație pentru o perioadă de 15 zile.
Articolul 100-OUG195/2002 (3) Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:
a) depășirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată;
b) neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului;
c) neacordarea priorității de trecere vehiculelor care au acest drept;
d) nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului;
e) nerespectarea regulilor privind depășirea; f) nerespectarea semnalelor, indicațiilor și dispozițiilor polițistului rutier aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu;
g) neprezentarea la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, cu excepția cazurilor prevăzute la art. 79 alin. (2).
Permis suspendat
MariusCosmin
Buna, in data de 02.07.2013 am fost oprit in Cluj Napoca de politia rutiera pentru neacordarea prioritatii unui pieton, iar permisul mi-a fost suspendat. Nu ... (vezi toată discuția)