avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Litigiu marca inregistrata vs nume comercial
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Litigiu marca inregistrata vs nume comercial

Salutare.

Acum jumatate de an am inregistrat FLX SRL cu obiect de activitate principal CAEN 6202.

Adineauri am primit o scrisoare de la litigations @ inregistrare-marci . ro ca sa sistez utilizarea in mediul online a numelui firmei dat fiind faptul ca exisfa o companie, in Suedia, FLX AB care a inregistrat marca FLX in clasele 6 si 20, ei fabricand cutii postale, ceea ce nu are nicio legatura cu acelasi concept din IT care culmea foloseste acelasi nume. Eu nu m-am gandit o secunda ca ar putea exista o asemenea firma cu acelasi nume dar care ca si model de afacere e complet diferit.

Nu am un site, nu comercializez produse de niciun fel, nu induc pe nimeni in eroare cum ca eu as fi firma respectiva deoarece la propriu activitatea firmelor este complet diferita.

Ce este de facut in acest caz ? Se poate ca eu sa fiu fortat sa nu folosesc un nume comercial intr-o cu totul alta categorie de servicii ? Nu comercializez, nu avem un site de prezentare, am facut firma strict pentru a putea factura clientii cu care deja lucram inainte ca si freelancer web.
Cel mai recent răspuns: eduardjs , utilizator 18:01, 13 Noiembrie 2018
Buna ziua.
Inainte de a depune dosarul in vederea inmatricularii unei firme la registrul comertului se face verificarea si rezervarea denumirii viitoarei firme.
Firma este numele sau, după caz, denumirea sub care un profesionist îşi exercită comerţul şi sub care semnează, iar în vederea rezervării, firma este supusă unor operaţiuni de verificare astfel încât să îndeplinească, cumulativ, condiţiile generale şi speciale de legalitate, de disponibilitate şi de distinctivitate faţă de firmele înregistrate în registrul comerţului sau rezervate în vederea înregistrării.
Firma trebuie să fie scrisă cu caractere latine, în primul rând în limba română, şi să nu producă confuzie cu alte firme sau denumiri înregistrate anterior, iar dreptul de folosinţă exclusivă asupra firmei se dobândeşte doar prin înscrierea acesteia în registrul comerţului.
O firmă este disponibilă, adică susceptibilă de a fi apropriată de un profesionist, atunci când nu aparţine altui profesionist prin înregistrarea ei anterioară în registrul comerţului.
O firmă este distinctivă atunci când constă într-o denumire care nu este necesară, generică sau uzuală şi atunci când nu este identică sau similară cu alte firme înregistrate anterior în registrul comerţului.
Asadar, odata cu inmatricularea societatii in registrul comertului si autorizarea activitatilor pe care le desfasurati, inseamna ca va aflati in legalitate. Am "sincere dubii" legate de faptul ca FLX din Suedia este inmatriculata in registrul comertului de la noi, ca srl :).
Ultima modificare: Marți, 13 Noiembrie 2018
Raluca Iliescu, Avocat
In plus, vi se interzice utilizarea in mediul online a numelui firmei, nicidecum schimbarea numelui firmei. Mai mult decat atat, obiectul dvs de activitate este total diferit. Ideea este sa nu promovati acelasi tip de produse.
Ultima modificare: Marți, 13 Noiembrie 2018
Raluca Iliescu, Avocat
Multumesc pentru info. Astazi le-am dat un raspuns, au confirmat primirea si ma vor contacta din nou.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nume la infiintarea firmei fefe48 fefe48 buna seara....pot sa infiintez un srl avand acelasi nume cu al unei firme radiate in 2010?...multumesc (vezi toată discuția)
Rezervare denumire firma amrita950 amrita950 Buna ziua, 1. La rezervarea denumirii firmei este necesar ca cererea sa fie insotita si de alte documente? Pe cererea standard am observat ca exista o ... (vezi toată discuția)
Denumire firma razvanpopescu87 razvanpopescu87 Buna seara! Sper sa ma puteti ajuta cu o problema legata de alegerea numelui unui SRL. M-ar interesa sa stiu care este algoritmul dupa care se aproba denumirea ... (vezi toată discuția)