avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reducerea timpului de lucru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reducerea timpului de lucru

Bună seara
Se poate cere reducerea timpului de lucru de la 8 ore la 6 ore in locul cererii de concediul fără plată la care ne obligă conducerea care ne spine că nu mai are bani de salarii la o unitate de învățămînt universitară.
As dori să stiu dacă pe perioada de program redus se scade din vechimea la pensie ca in cazul zilelor de fără plată si se mai scad si contribuțiile la sănătate ?
Vă multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:53, 14 Noiembrie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate solicita asa ceva ...

Art. 106 C.mun.
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.


(2) Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

Astfel, durata timpului de munca nu influenteaza calculul vechimii in munca si nici al stagiului de cotizare la pensie.

1 an lucrat cu c.i.m. cu timp partial = 1 an lucrat cu norma intreaga = 1 an vechime in munca = 1 an stagiu de cotizare la pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in munca daniela-claudia daniela-claudia va rog sa-mi spuneti cum sa calculez vechimea unui salariat care a lucrat, timp de 3 ani 7 luni 20 zile , 2 ore/zi. (vezi toată discuția)
Vechime in munca la program de 6 ore flay flay Buna ziua, Care este vechimea in munca pentru un program de 6 ore? Multumesc (vezi toată discuția)
Vechime in munca contract partial addaad addaad Cum se calculeaza vechimea in munca la contractele cu timp partial? Potrivit prevederilor art. 16 alin. (4) din Legea 53/2003 - Codul muncii, republicata, ... (vezi toată discuția)