Cred ca nu v-ati gandit prea mult pana sa scoateti asta..
textul de lege nu indica nicaieri ca tatal DATOREAZA pensie de intretinere copilului care sta la el, ceea ce pe mine ma face sa cred ca legiuitorul a reglementat strict cazul in care copiii carora li se DATOREAZA intretinere nu locuiesc cu
parintele respectiv.
pe copilul care sta cu parintele, cine il intretine.. astia nu mananca, nu se imbraca, nu merg la scoala, nu consuma apa si curent ? Nu li se da bani in mana, dar sunt intretinuti in natura, parintele contribuind cu o parte din leafa la intretinerea sa. Cu restul , mai plateste si altele.
Pe scurt, nu poate fi obligat sa contribuie cu mai mult de 1/3 din venit pt 2 copii. ca acesti stau cu el sau separat, nu conteaza. Daca vrea sa aloce o suma mai mare, e iar, treaba parintelui.
Nu conteaza daca aveti copii sau nu pentru discutie, nu conteaza nici daca sunteti sotia nr 2 sau copilul nr 1,
Eu inteleg ca dvs interpretati textul in sensul ca tatal ar datora in bani intretinere copiilor care nu stau cu el.. iar daca mai raman bani si pt ala de acasa sau nu, e treaba lui, Daca nu ajung, sa il trimita pe ala la cersit.
Nu o sa interpreteze nimeni altcineva in veci, asa cum interpretati dvs textul de lege .
Mie imi pare rau ca nu vreti sa intelegeti ce e evident.. intr-o familie sa zicem ca exista si mama si tata si 2 copii ambii pun din leafa bani pt cheltuielile zilnice pt rate, pt mancarea tuturor, haine, rechizite etc. E adevarat ca nu stai sa te opresti cu cheltuiala pt copii la 1/3, poate dai mai mult luna asta, poate mai putin in alta luna.
Apoi, mama si tata divorteaza.. un copil ramane la tata si altul la mama ( sa zicem|), iar ambii vor fi obligati sa plateasca intretinere 1/3 din leafa pt 2 copii, ca si despartiti, au in continuare 2 copii, nu au doar unul, ca un copil nu moare, doar ca nu mai sta cu ambii parinti. In acest caz, al divortului, legea stabileste o suma , cat are de dat parintele functie de salariu si functie de nevoile copilului care nu sta cu respectivul parinte. Mama are de dat 1/6 copilului care nu sta cu ea ( ca 1/6 aloca pt copilul de acasa), iar tatal da 1/6 copilului care nu sta cu el, astfel ca ambii copiii vor beneficia de aceeasi intretinere ca pe vremea cand locuiau impreuna.
Asta teoretic, practic.. poti da 1/6 celui cu care nu locuiesti ca la atat ai fost obligat si pt cel de acasa, poti sa iti iei de la gura, nu te mai imbraci si ii dai mai mult celui de acasa.. nu te impiedica nimeni.
Poate un avocat va explica mai bine ceea ce nu vreti sa acceptati ca evident.