avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1133 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de întreținere: care e cota corectă când ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de întreținere: care e cota corectă când părintele nerezident mai are un copil din căsătoria actuală?

Buna ziua. Va rog sa ma ajutați cu o speță. Tatăl are 2 copii, unul din prima căsătorie, major, la facultate, 20 ani, si o minora din a doua căsătorie. Fetiță locuiește cu el si sotia nr 2. Băiatul locuiește cu sotia nr 1. Băiatul il da in judecată pe tată pentru mărirea pensiei alimentare, pt ca nu se poate întreține la facultate din 200 lei de la tata. Care e cota ce ii revine din veniturile tatălui? 1/4 sau 1/6? Stiu ca, in aparentă, legea ar spune 1/6. Dar e corect? Nu ar trebui sa fie 1/6 doar in condițiile in care si fetei i s-ar plati pensie alimentară? Tatăl nu plătește pensie decât unui copil, nu e logic ca cota sa fie de 1/4? Rog opinii argumentate.
Ultima modificare: Marți, 20 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:42, 26 Noiembrie 2018
Inca odata, NU sunt parintele niciunui copil!!! Am nevoie pur si simplu sa stiu daca AVOCATII s-au intalnit in practica cu interpretari diferite ale textului de lege indicat, atat. Eu inteleg ca toata lumea purcede la o interpretare logica in opinia lor a textului de lege, fara a sta mult pe ganduri, insa, textul de lege nu indica nicaieri ca tatal DATOREAZA pensie de intretinere copilului care sta la el, ceea ce pe mine ma face sa cred ca legiuitorul a reglementat strict cazul in care copiii carora li se DATOREAZA intretinere nu locuiesc cu parintele respectiv. Per a contrario, si in cazul in care toti copiii locuiesc cu parintele, acesta le DATOREAZA intretinere in cotele prevazute de lege? Pare absurd. Nu vreau sa par lipsita de respect, dar insist sa primesc raspunsuri de la avocati care inteleg dilema mea si care stiu ca legea nu este niciodata atat de clara pe cat pare.

Cred ca nu v-ati gandit prea mult pana sa scoateti asta..
textul de lege nu indica nicaieri ca tatal DATOREAZA pensie de intretinere copilului care sta la el, ceea ce pe mine ma face sa cred ca legiuitorul a reglementat strict cazul in care copiii carora li se DATOREAZA intretinere nu locuiesc cu
parintele respectiv.

pe copilul care sta cu parintele, cine il intretine.. astia nu mananca, nu se imbraca, nu merg la scoala, nu consuma apa si curent ? Nu li se da bani in mana, dar sunt intretinuti in natura, parintele contribuind cu o parte din leafa la intretinerea sa. Cu restul , mai plateste si altele.
Pe scurt, nu poate fi obligat sa contribuie cu mai mult de 1/3 din venit pt 2 copii. ca acesti stau cu el sau separat, nu conteaza. Daca vrea sa aloce o suma mai mare, e iar, treaba parintelui.
Nu conteaza daca aveti copii sau nu pentru discutie, nu conteaza nici daca sunteti sotia nr 2 sau copilul nr 1,
Eu inteleg ca dvs interpretati textul in sensul ca tatal ar datora in bani intretinere copiilor care nu stau cu el.. iar daca mai raman bani si pt ala de acasa sau nu, e treaba lui, Daca nu ajung, sa il trimita pe ala la cersit.
Nu o sa interpreteze nimeni altcineva in veci, asa cum interpretati dvs textul de lege .
Mie imi pare rau ca nu vreti sa intelegeti ce e evident.. intr-o familie sa zicem ca exista si mama si tata si 2 copii ambii pun din leafa bani pt cheltuielile zilnice pt rate, pt mancarea tuturor, haine, rechizite etc. E adevarat ca nu stai sa te opresti cu cheltuiala pt copii la 1/3, poate dai mai mult luna asta, poate mai putin in alta luna.
Apoi, mama si tata divorteaza.. un copil ramane la tata si altul la mama ( sa zicem|), iar ambii vor fi obligati sa plateasca intretinere 1/3 din leafa pt 2 copii, ca si despartiti, au in continuare 2 copii, nu au doar unul, ca un copil nu moare, doar ca nu mai sta cu ambii parinti. In acest caz, al divortului, legea stabileste o suma , cat are de dat parintele functie de salariu si functie de nevoile copilului care nu sta cu respectivul parinte. Mama are de dat 1/6 copilului care nu sta cu ea ( ca 1/6 aloca pt copilul de acasa), iar tatal da 1/6 copilului care nu sta cu el, astfel ca ambii copiii vor beneficia de aceeasi intretinere ca pe vremea cand locuiau impreuna.
Asta teoretic, practic.. poti da 1/6 celui cu care nu locuiesti ca la atat ai fost obligat si pt cel de acasa, poti sa iti iei de la gura, nu te mai imbraci si ii dai mai mult celui de acasa.. nu te impiedica nimeni.

Poate un avocat va explica mai bine ceea ce nu vreti sa acceptati ca evident.


Eu inteleg tot ce imi spuneti, dar vin si eu cu intrebarea, poate prosteasca:" Daca legiuitorul nu distinge, in functie de cum copilul locuieste sau nu cu parintele, inseamna ca textul de lege poate viza si ipoteza in care toti copiii locuiesc cu parintele care datoreaza intretinere?"
exact!! numai ca de regula stand impreuna cu copiii, parintii contribuie de bunavoie si nu se apeleaza la instanta ca aceasta sa stabileasca cat are parintele de plata, dar sunt situatii cand stau impreuna parinti cu copii si unul din ei foloseste banii numai in interesul lui, atunci celalalt parinte se poate adresa judecatoriei pt a cere ca parintele sa fie obligat si cat anume.
tot referitor la obigatia de intretinere, exista obligatia de intretinere intre soti, sotii isi datoreaza intretinere unul altuia.. dupa interpretarea dvs, ar fi obligati sa stea separat ca sa se intample
asta. nu, sotii isi datoreaza intretinere oriunde s-ar afl.a, stand separat sau impreuna asa si intre copii si parinti sau viceversa, dupa caz

[ link extern ]

Art. 499

Obligaţia de întreţinere

(1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.

(2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.

(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.

(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.


Detalii: [ link extern ]

Dupa cum vedeti legal,obligatia exista si doar in caz de neintelegere, apelezi la instanta.

Ultima modificare: Luni, 26 Noiembrie 2018
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate obține pensie de întreținere când plătitorul nu are venituri declarate? Mihamyky Mihamyky Buna seara! Am o nepoțica de 3 ani care de la vârsta de 8 luni tatăl acesteia nu vrea sa mai audă de ea și nu vrea sa plătească pensie alimentară. A ... (vezi toată discuția)
Lamurire procente pensie alimentara mai multi copii-jurisprudenta romana sky2015 sky2015 Situatia este urmatoarea: Se plateste pensie intretinere unui copil minor care locuieste cu mama sa in cuantum legal de 1/4(25%) din venit.Din o casatorie ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara se plateste din salariul romanesc, sau din salariul nemtesc? MarriNAaa MarriNAaa Buna seara! Am o cunostinta care are doi copii minori si el lucreaza cu contract nemtesc in Germania. Daca sotia lui baga divort in Romania, tatal copiilor va ... (vezi toată discuția)