avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Primăria a trimis poprirea și la firmă, și la ...
Discuție deschisă în Executare silită

Primăria a trimis poprirea și la firmă, și la bancă iar eu am fost executat silit din două părți. Mă puteți sfătui ce să fac?

Am avut o amenda pe RATB acum 4 ani. In luna octombrie a ajuns la firma poprirea de la Consiliul Local in valoare de 220 lei. Ok. Mi-a oprit firma banii. La 2 saptamani, am primit de ziua mea pe card 200 lei de la o matusa. Banca mi-a luat banii spunand ca au primit aceeasi hartie de la Consiliul Local cu poprirea. Am facut reclamatie, am cerut restituirea banilor si inchiderea contului. Mi-au inchis contul dar banii nu i-am vazut. Mentionez ca eu personal nu am primit si nu am vazut acea hartie, nici de la firma nici de la banca. Ce sa fac? Nu stiu care este institutia in fata careia raspund bancile pentru abuzuri. Ma puteti sfatui ce sa fac? Multumesc frumos
Ultima modificare: Miercuri, 21 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mitroi , Manager de securitate 11:29, 8 Iulie 2020
Buna ziua. Care ar fi abuzul?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Are voie banca sa-mi opreasca banii pe data de 15.11.2018, in conditiile in care acestia au fost opriti pe 30.10.2018 de catre firma? In data de 09.11.2018, eu am adus la cunostinta bancii acest fapt (ca banii deja s-au platit) . Deci, cei de la banca stiau ca datoria s-a platit de catre firma, oprindu-mi din salariu si totusi mi-au oprit si ei si mi-au inchis contul in 3 zile.
Deci, are sau nu are banca vreo vina? Ca daca nu are ... asta e! Ma resemnez si renunt si la bani...asta e Romania! Va multumesc frumos
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Banca este un tert poprit si nu ia nicio decizie de capul ei. ci actioneaza doar in baza unui ordin al unui executor judecatoresc (Bej, cum se abreviaza) si in baza obligatiilor impuse de lege. Altfel, daca nu se conformeaza, banca va plati din buzunarul ei sumele pe care le datorati dvs. (bine asta nu se va intampla niciodata si buzunarul ei este oricum mare). Ideea este ca Bej-ul infiinteaza poprirea si tot Bej-ul o ridica.
Bun, dvs spuneti ca "eu am adus la cunostinta bancii acest fapt". Cum ati adus la cunostinta bancii? Ati dus o hartie de la Angajator, de la Bej, sau cum mai precis? Pentru ca daca ati facut-o doar verbal, nu are efect. Corect ar fi fost sa duceti bancii o hartie de la Bej (sau, si mai corect, acesta sa trimita bancii hartia de ridicare poprire). Nu stiu daca ati facut asa ceva.
Cat priveste inchiderea contului, acesta v-a fost inchis pentru ca asa ati cerut (eu nu as fi solicitat inchiderea contului, decat dupa ce rezolvam problema, si nu inainte. eu zic ca v-ati grabit).
In final, ce vreau sa va spun, este faptul ca banca nu are nicio vina (ca raspuns la intrebarea dvs, daca banca are sa nu vreo vina in toata povestea asta). Vina o are sistemul de executare silita asa cum a fost creat si asa cum este pus in practica. Adica, asa cum functioneaza sistemul acum, daca ati fi avut conturi la 10 banci, vi s-ar fi oprit 10 x 220 lei, plus 220 lei de catre Angajator. Dvs acum ar trebui sa mergeti la Bej sau la creditor (consiliul local sau cine ati spus ca este) si sa solicitati restituirea sumei oprite in plus (bineinteles, timpul pierdut, nervii si alte cheltuieli, nu vi le deconteaza nimeni). V-am scris mai mult ca sa intelegeti cum sta treaba.
Va multumesc frumos. Am inteles despre ce este vorba. Si da, am adus la cunostinta bancii, printr-un inscris. La momentul cand am solicitat si inchiderea contului, am depus si reclamatia vis a vis de faptul ca mi-au luat banii, cu toate ca acestia fusesera platiti de firma unde lucrez, cu 10 zile inainte. Ma gandeam ca poate tin si ei cont de asta. si ca totusi un inscris de mana are totusi o valoare juridica. Nu stiu ce sa zic. Nu ma pricep si deci nu mai spun nimic. Ideea este cum recuperez banii. Sau mai bine nu. Am obosit si nu se merita pentru 220 lei sa-mi rup ficatul, fierea, etc. Va multumesc mult de tot!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca vorbiti despre un "inscris de mana" facut de dvs., da, are valoare juridica (hai sa-i spunem limitata), insa banca nu va tine cont de el (decat tot intr-o masura limitata). De ce?
Pentru ca banca a operat poprirea in baza ordinului emis de Bej si, conform unor norme de procedura (dar si unor principii de drept), va ridica masura popririi, tot in baza unei dispozitii emise de Bej (si nu in baza declaratiei pe proprie raspundere a debitorului).
Sunt insa cazuri (mai rar), in care banca nu a mai poprit suma, in baza unei hartii eliberata de Angajator, cum ca acesta a facut deja retinerea din salariul cuvenit debitorului.

Cum recuperati banii, v-am scris mai sus (in principiu le luati urma si mergeti dupa ei). Nu trebuia sa inchideti contul, pentru ca acolo v-ar fi fost returnati (dar acum, asta este ...).

Alte discuții în legătură

Poprire salariu nevirata de angajator in contul bej mihaiclaudiugabriel mihaiclaudiugabriel Pe data de 05,01,2016 mi s-a infiintat o poprire pe o treime din salariu pe suma de 4697,43 RON . pe data de 04.02.2016 mi s-a infiintat o alta poprire de 1536 ... (vezi toată discuția)
Poprire salariala arabolu arabolu Buna ziua. M-a fost adus la cunostinta ca in urma cererii unui creditor, un executor judecatoresc a pus poprire pe salariu,situatie pe care o accept ca fiind ... (vezi toată discuția)
Executare silita, executor cu comportament dubios georalu1979 georalu1979 in luna marie 2014 a survenit o executare silita din partea unui BEJ pentru o banca,angajatorul a acceptat conform legii poprirea pe salariu ,actele au sosit ... (vezi toată discuția)