avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... M-am mutat într-un bloc unde conducerea asociației ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

M-am mutat într-un bloc unde conducerea asociației de proprietari este exercitată de administrator, care abuzează grosolan de funcție. Primăria nu ia nicio măsură deși a fost sesizată, poliția nu are competență în acest caz, cui mă pot adresa?

Am achizitionat un imobil in sectorul 6 acum jumatate de an. Pana in momentul achizitionarii am locuit intr-un imobil mai mic in sectorul 3 in care asociatia de proprietari functiona in conformitate cu legea 230/2007 reinnoita prin 196/2018 ( din curiozitate, am citit si eu legea deoarece la baza am studii juridice). In noua asociatie din sectorul 6 nu se respecta nicio lege: nu exista Presedinte, Adunari generale, comitet executiv, cenzor, doar Administrator ( de care nu sunt sigura caci nu prezinta CM). Nu se ia nicio decizie tinand cont de proprietari. Adm nu ofera explicatii la nimic din ce afiseaza la avizier. Si-a infiintat firma de constructii si face lucrari in bloc fara acordul nimanui, iar apoi afiseaza facturi care sunt OBLIGATORII de platit. El ( Administratorul) tine loc si de Presedinte. Sotia lui incaseaza, se cearta cu oamenii ( conform legii, membrii familiei nu au voie ). Cui ma pot adresa pentru a obtine o rezolvare? Ma adresez primariei, Politiei dar totul este la nivel de cereri si atat (nimeni nu face nimic) deoarece am sunat la primaria sector 6 si a zis sa ne descurcam si sa-i cerem acte, sa vorbim cu Presedintele (care nu exista). Politia a spus ca nu se baga. Unde trebuie sa merg pentru a rezolva situatia? Acest administrator tine stampila si nu vrea sa spuna cine este presedinte ( in ce AG a fost ales, din cine este format CE, cine este Cenzorul - toti acestia nu exista cred eu, nu exista acte doveditoare). Problema este ca pe lista de intretinere apar calcule care sunt ilegale - i-am solicitat scris copii dupa facturi, acte. Nimic nu ofera, doar intimideaza prin amenintari

In asteptarea raspunsului dvs
Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai sa o luam metodic.

1 Unu. Ati discutat cu vecinii, ce parere au despre situatia din bloc? O accepta, sunt multumiti de serviciile prestate, stau cu capul la perete, inghit in sec si platesc fara sa cracneasca de teama ca vine administratorul cu racketii peste ei? Exista vreun vecin (mai vechi) care sa cunoasca mai multe despre componenta CEx-ului? Cautati o persoana de sex feminin cu varsta peste 65 de ani, asigurati-va ca este pensionara, si luati-o la intrebari. Nu exista niciun club al pensionarelor in bloc?

2 Doi. Politia nu are treaba cu administrarea blocurilor, se baga cand este sesizata pentru delapidare, furturi din apartamente, amenintari, crime si violuri in bloc, si altele asemenea.

3 Trei. Problemele cu primaria nu se discuta la telefon ci prin petitionare, se scrie o petitie, se inregistreaza la primarie in atentia compart. relatii cu asoc de proprietari, sa trimita potera sa verifice asociatia, daca tot spuneti ca ati citit legea asociatiilor de proprietari si cunoasteti atributiile autoritatilor. La telefon oricine poate sa spuna ca locuieste in blocul dvs.,si sa reclame administratorul, presedintele, alt proprietar din bloc pentru ca si-a daramat ilegal toti peretii de rezistenta din casa si a facut living inclusiv cu baia si bucataria (numele il ia din lista afisata la avizier), cine ia in seama sesizarile telefonice? numai politia cand se apeleaza nr de urgenta 22 22 22.
In consecinta, depuneti o sesizare la primarie cu nr de inregistrare, in cazul in care nu primiti raspuns sau sunteti nemultumita de rezultat puteti sesiza instanta de contencios administrativ in baza legii contenciosului administrativ nr. 554/2004.

4 Patru. Tot pentru ca ati citit legea si aveti la baza studii juridice, inseamna ca va cunoasteti drepturile de proprietar din lege, ati contestat vreodata lista de plata in baza legii, ati primit raspuns?

5 Cinci. Mobilizati proprietarii, scoateti-i din letargie, convocati o adunare generala extraordinara, schimabti comitetul, presedintele, administratorul, curatenie generala.
Duceti-va la proprietari si spuneti-le ca pe langa obligatii (de plata) au si drepturi, sa inteleaga ca sunt proprietari, nu ca au mai multe picioare drepte!

6 Sase (poarta-n casa). pentru amenintari recititi pct 2 Doi.
Multumesc pentru raspuns. Este ceea ce aveam nevoie.
Am discutat cu cativa vecini din scara si se manifesta cum ati mentionat dvs la pct 1: "stau cu capul la perete, inghit in sec si platesc fara sa cracneasca de teama ca vine administratorul cu racketii peste ei"

La pct 3: "puteti sesiza instanta de contencios administrativ in baza legii contenciosului administrativ nr. 554/2004". Imi puteti oferi mai multe detalii?

Am de gand sa pun in aplicare pas cu pas ceea ce mi-ati mentionat. Prea multe amenintari, viclenie, cearta, liste umflate fara sa prezinte dovezi (facturi).
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Incepeti demersurile prin depunerea unei petitii la primarie in care descrieti situatia si atasati si corespondenta cu asociatia de proprietari, ar fi bine sa aveti nr de inregistrare pe solicitarea facuta asociatiei pentru a demonstra ca ati cerut documentele si clarificarea modalitatii repartizarii cheltuielilor de plata potrivit legii asoc. de proprietari.

Asteptati 30 de zile cat este termenul in care primaria este obligata sa va comunice un raspuns la petitie.

In cazul in care nu primiti raspunsul atunci puteti intenta o actiune in instanta de contencios administrativ.

Daca tot ati citit legea asoc de proprietari 196/2018
[ link extern ]
apucati-va sa cititi

si OG nr. 27/2002 privind reglementarea activității de solutionare a petitiilor
Articolul 1
(1) Prezenta ordonanță are ca obiect reglementarea modului de exercitare de către cetățeni a dreptului de a adresa autorităților și instituțiilor publice petitii formulate în nume propriu, precum și modul de solutionare a acestora.
(2) Dreptul de petitionare este recunoscut și organizațiilor legal constituite, acestea putand formula petitii în numele colectivelor pe care le reprezinta.
[ link extern ]

si Legea contenciosului administrativ nr. 544/2004

Articolul 1
(1) Orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluționarea în termenul legal a unei cereri, se poate adresa instanței de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoașterea dreptului pretins sau a interesului legitim și repararea pagubei ce i-a fost cauzată. Interesul legitim poate fi atât privat, cât și public.
(2) Se poate adresa instanței de contencios administrativ și persoana vătămată într-un drept al său sau într-un interes legitim printr-un act administrativ cu caracter individual, adresat altui subiect de drept.

[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 16 Noiembrie 2018
cyan, moderator


lorelena1306 a scris:

... In noua asociatie din sectorul 6 nu se respecta nicio lege: nu exista Presedinte, Adunari generale, comitet executiv, cenzor, doar Administrator ( de care nu sunt sigura caci nu prezinta CM). Nu se ia nicio decizie tinand cont de proprietari. Adm nu ofera explicatii la nimic din ce afiseaza la avizier....

Mie unul nu-mi este clar din afirmațiile dumneavoastră dacă chiar există o "Asociație de Proprietari", constituită legal, sau numai "o persoană" ce administrează la mica înțelegere cheltuielile apartamentelor respective?
6 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimabilul @cyan v-a dat toate indicatiile necesare.
Ceea ce dvs nu aveti este exact carismul necesar punerii in aplicare!!!
EX.: va citez "Problema este ca pe lista de intretinere apar calcule care sunt ilegale" ori cum puteti afirma asa ceva acolo unde in aceeas fraza afirmati, va citez: "i-am solicitat scris copii dupa facturi, acte. Nimic nu ofera, doar intimideaza prin amenintari".
Cum puteti afirma ca, va citez: "nu exista Presedinte, Adunari generale, comitet executiv, cenzor, " acolo unde mai pe urma afirmati, va citez: "El ( Administratorul) tine loc si de Presedinte. Sotia lui incaseaza,".
Afirmati ca aveti la baza studii juridice, aceasta baza ar trebui sa va ajute sa va structurati afirmatiile, sa va organizati mintal, sa va propuneti o lista de prioritati, sa incepeti sa strangeti probe materiale, sa va faceti un planing si sa actionati legal impotriva abuzurilor (care din cele pe care le declarati sunt manifeste).
Concluzie: nu incepeti prin reclamatii fara cap si fara coada (tendinta generala atunci cand indivizii sunt furiosi pt ca se simt lezati), acestea nu vor face decat sa va afecteze credibilitatea in fata instantelor.
Fiti calma si ganditi la rece, in spiritul unui avocat bun, bisturiul logicii este scula principala, biblioteca este o anexa pe care acesta o va umple pe tot timpul vietii (ca orice fiinta umana demna de acest nume).

Alte discuții în legătură

Reclamatie la primarie facuta de un membru al asociatiei de proprietari ivanvintilica ivanvintilica Un locatar nemultumit,fara sa ceara lamuriri din partea conducerii asociatiei, se adreseaza direct compartimentului din primarie,care solicita documente ... (vezi toată discuția)
Semnatura lista de intretinere catali123456 catali123456 Daca presedintele unei asociatiei de proprietari nu e prezent fizic, poate semna lista de intretinere si alte documente ale asociatiei? Inteleg ca ar fi ... (vezi toată discuția)
Este normal pentru o garsoniera sa platesc 48 lei salariu adm ... cristianpitica cristianpitica Este normal pentru o garsoniera sa platesc 48 lei salariu adm + 19.08 taxe juridice + 25 curatenie un total de 90 de lei cum este posibil sa platesc mai mult ... (vezi toată discuția)