Am lucrat ca și lucrător comercial din august 2017 pana în octombrie 2018. Eu pe anul 2017 nu am avut nici o zi de concediu, iar pe anul 2018 am avut 12 zile. Vreau și eu sa știu ce se întâmplă cu zilele care nu le-am luat anul trecut, se mai plătesc sau nu. Este vreo lege în acest sens.
Art. 145. - (1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective de muncă aplicabile.
....
Art. 146. - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual. (3) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
....
Art. 148. - (1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
Pentru CO neefectuat in anul2017 , angajatorul este obligat să vi-l acorde pana la 01.07.2019.
Pentru CO neefectuat in anul 2018 , angajatorul este obligat să vi-l acorde pana la 01.07.2020.
Incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, potrivit caruia angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
De asemenea, puteti sesiza Inspectia Muncii sau ITM-ul, intrucat aceste institutii au atributii de control in ceea ce priveste stabilirea si acordarea drepturilor salariale, precum si a celorlalte drepturi decurgand din munca prestata.
Contract de munca
lyly64
Buna seara, va rog am 25 de zile de concediu de odihna neefectuat din anul 2017, trebuie sa il efectuez pana in data de 30 iunie 2018 si cele 25 de zile de ... (vezi toată discuția)