avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA baza de calcul tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

baza de calcul tva

sunt persoana fizica impozabila inregistrata in scopuri de tva din 2008. Dar eu am vandut imobile si in 2006, 2007 cand nu eram inregistrat ca platitor de tva. Acum statul vrea sa calculeze tva la tranzactiile efectuate in 2006 , 2007 folosind ca baza de de impozitare pretul vanzarii, deci teoretic eu il pot cere de la clienti ( retroactiv) pentru a putea plati statului?
Cel mai recent răspuns: toader_vasile , utilizator 10:42, 23 Noiembrie 2009
ce fel de imobile ati vandut (vechimea lor)? la ce pret? cum le-ati achizitionat? de la cine mai exact?

este foarte ciudat si am sa va spun si de ce...
conform codului fiscal, dvs ca neplatitor TVA trebuia sa depuneti pana pe 25 februarie a anului urmator, o notificare scrisa in care sa precizati suma totala a livrarilor si achizitiilor din anul fiscal precedent.
in acel moment, fiscul trebuia sa se autosesizeze si sa va inregistreze in scopuri TVA. (in cazul in care depaseati plafonul de 35000 euro)

cu toate astea, in calculul acestui plafon nu intra livrarile de active fixe corporale si necorporale

ceva nu se leaga in toate astea, pentru ca daca la momentul respectiv au considerat ca nu intra la calculul cifrei de afaceri pentru plafonul de 35000 euro aceste livrari de imobile, de ce acum va cer sa achitati tva aferenta??!??!
spuneti-mi va rog cum se numeste notificarea despre care vb si pe care ar fi trebuit s-o depun pana la 25 februarie a anului urmator?. si daca nu am depus-o , aceasta disculpa staul care nu s-a autosesizat, la un eventual proces?
art. 156^3, alin 7
Persoanele impozabile neînregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153, a căror cifră de afaceri, astfel cum este prevăzută la art. 152 alin. (2), dar excluzând veniturile obţinute din vânzarea de bilete de transport internaţional rutier de persoane, realizată la finele unui an calendaristic, este între 10.000 şi 35.000 euro, calculată la cursul de schimb valutar din ultima zi lucrătoare a anului, trebuie să comunice, printr-o notificare scrisă organelor fiscale competente, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor, următoarele informaţii:

a) suma totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii către persoane înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153;

b) suma totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii către persoane care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153;

c) suma totală şi taxa aferentă a achiziţiilor de la persoane înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153;

d) suma totală a achiziţiilor de la persoane care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153.
Atentie, este vorba de persoana fizica. Decl nu se depune de persoane fizice (ea este pe cod fiscal).

Finantele va pot cere plata acestui tva in interiorul perioadei de prescriere care este de 5 ani de la data de 1 ian a anului urmator (daca este caz penal in 10 ani de la savirsirea faptei).

De la clientii dvoastra puteti cere acest tva numai daca in contracte este prevazut asa ceva.
art 125^1 cod fiscal
18. persoană impozabilă are înţelesul art. 127 alin. (1) şi reprezintă persoana fizică, grupul de persoane, instituţia publică, persoana juridică, precum şi orice entitate capabilă să desfăşoare o activitate economică;

parerea mea este ca si persoanele fizice trebuie sa depuna aceasta notificare.



Alte discuții în legătură

Formular 392 b carolinav93 carolinav93 pfa-urile neplatitoare de tva care au realezat o cifra de afaceri cuprinsa intre 10.000 si 35.000 euro depun 392? (vezi toată discuția)
Declaratie 392 Anamaria Gutiu Anamaria Gutiu Avocatii trebuie sa depuna declaratia 392?! (vezi toată discuția)
Declaratia 392 curs euro elkecri elkecri Buna ziua, Care este cursul euro la care se calculeaza cifra de afaceri pentru declaratia 392 care trebuia depusa in februarie 2015? (vezi toată discuția)