avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj succesoral in instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj succesoral in instanta

Buna ziua,
Numele meu este Badea Viorel si ma confrunt cu urmatoarea problema: eu si sora mea (impreuna cu ceilalti mostenitori - frati ai tatalui nostru care este de asemenea decedat) am fost citati intr-un proces de partaj succesoral de catre un unchi in urma decesului bunicii din partea tatălui.
Speta este urmatoarea: bunicul, decedat inaintea bunicii, a mai fost casatorit o data, avand o fata din acea casatorie.Dupa moartea primei sotii el s-a recasatorit, avand cu a doua soție 6 copii, printre care si tatal nostru.In urma decesului bunicului s-a împărțit mostenirea intre cei 7 copii ai sai (6+1) printr-o sentinta civila, revenindu-i fiecaruia o anumita parte.Bunica a decedat in 01.05.2009, iar tatal meu a decedat in 02.09.2010.Eu si sora mea am dezbatut succesiunea la notar obtinand certificatul de mostenitor in octombrie 2010.Ceea ce noi am mostenit este partea tatalui nostru care i s-a cuvenit in urma decesului bunicului (tatal lui) si care face parte din sentinta civila amintita mai sus.
Problema este ca unchiul nostru are pretentie la tot ce este mentionat in sentinta civila, cu toate ca noi avem certificat de mostenitor din 2010 si de atunci platim taxe pt terenurile dobandite.De asemenea el invocă admiterea prescriptiei dreptului de optiune succesorala.Noi dorim sa ii cedam lui partea noastră de mostenire care i se cuvenea tatălui nostru de pe urma bunicii - fara ceea ce noi am mostenit de pe urma tatalui nostru.
Va rog sa ma îndrumați cum sa procedez ca sa evit cheltuieli de judecata? Daca mergem impreuna la un notar si dam o declaratie pe propria raspundere ca noi ii cedam partea noastra iar el nu mai are pretenție la ceea ce am mostenit de la tatal nostru, ar fi de ajuns pt instanța ca noi sa ne putem retrage din acest proces?
Cel mai recent răspuns: Borhes John , utilizator 08:24, 20 Noiembrie 2018
Buna seara,
Pai daca ati mostenit pe tata la ce vreti sa renuntati?
Va sfatuiesc sa solicitati ajutorul unui avocat sau sa fiti mai explicit in explicarea spetei.
Buna seara,
Am mostenit doar ceea ce tatal meu a mostenit in urma tatalui sau.
In urma decesului tatalui sau (bunicul meu) au ramas ca mostenitori sotia (bunica mea) si 7 copii (o fata dintr-o casatorie anterioara si alti 6 din a doua casatorie).Impartirea mostenirii s-a realizat printr-o tranzactie dintr-o sentinta civila din 1996, in care fiecare a primit partea sa.
Mama tatalui meu a decedat in 01.05.2009, dar in urma ei nu s-a dezbatut succesiunea intre copiii ei, iar acum unul dintre ei ne-a chemat in instanța pt a o dezbate.
In mod normal nu ar trebui dezbatuta doar partea care i-a revenit bunicii mele in urma decesului bunicului?

Cel care ne-a chemat in instanta doreste sa ii revina cota de 1/1 din tot ce este cuprins in respectiva sentinta civila (sentinta este din 1996) pe motiv ca aceasta nu a fost pusa in executare pana la decesul mamei sale (01
05.2009) si invoca acceptarea tacită a mostenirii doar din partea sa, iar ceilalti nu ar fi acceptat.Insa eu si sora mea avem certificat de mostenitor pe bunurile care i s-au cuvenit tatalui meu (decedat in 02.09.2010) in tranzactia din respectiva sentinta civila.
De asemenea el solicita admiterea exceptiei prescriptiei dreptului de optiune succesorala a celorlalti frati ai sai si a exceptiei lipsei calitatii procesuale pasive a acestora pe motiv ca nu au acceptat moștenirea autoarei (mama lor) in termenul de 6 luni.
Eu si sora mea am dori sa renuntam la partea care ar fi revenit tatalui nostru in urma decesului mamei sale (partea mamei sale este cea din tranzactia prevazuta in sentinta civila din 1996).
Intrebarea este: daca mergem la notar si ne intelegem amiabil printr-o declaratie ca noi renuntam la ceea ce ni s-ar cuveni din aceasta succesiune, iar reclamantul declara ca nu ar mai avea nici o pretentie impotriva noastra, am rezolva mai repede?
Nu este aria mea de expertiza, dar in punctul asta, avocatul dumneavoastra face oferta avocatului dumnealui, care o inmaneaza lui, daca acesta accepta se poate face o intelegere inainte de proces.

Referitor la pretentia unchiului, dumneavoastra 7 mosteniti pe tatal tatalui - bunicul, iar unchiul cere partea mamei tatalui adica bunica, daca inteleg bine dansul nu are nici un drept in mostenirea dumneavoastra dupa bunic si isi doreste partea lui din mostenirea bunicii pe care dumneavoastra nu ati facut succesiunea (fiind din prima casatorie). El nu poate ataca in instanta mostenirea din partea bunicului. Dar totusi inteleg gresit pentru ca el a facut-o deja, actiunea in instanta presupune timbrarea (5% din valoarea proprietatii daca nu ma insel) si acum intrebarea este el a timbrat toate proprietatiile? ca daca da pierde banii pe ceea ce nu i se cuvine, sau a avut ghinion cu avocatul care l-a sfatuit prost si nu a observat.

Ca fapt divers, nu va dati numele real si intreg pe forumurile publice, cei de aici va ajuta daca pot si ca Dl. Viorel simplu

Acum inapoi la problema, odata timbrate, sau initiat un proces, va trebuie un avocat, avocatul va face o intampinare - care poate reprezenta vointa dumneavoastra, daca nu au fost timbrate inca si el doar si-a declarat intentia de a actiona in judecata atunci poate exista o intelegere in afara instantei, ca daca inteleg dumneavoastra nu aveti pretentii la partea lui dupa bunica sie el nu are dreptul la partea dumneavoastra dupa bunicul

In orice ca apelati la un avocat, cu documentatia, in persoana si puneti-l daca se poate sa transmita oferta, cert este ca in instanta se pierd bani multi, cu cat mai scurt cu atat mai bine. Daca aveti un numar de telefon puteti incerc sa il contactati si sa rezolvati pasnic, dar in punctul asta avocatul este necesar

Referitor la sentinta civila, aceasta probabil a fost pusa in fapt cand ati primit documentul, exista o sansa mica ca avocatul sau sa nu fi gasit documentul sau sa nu il fi interpretat corect (se mai intampla - rar) dar chiar si asa mostenirea depinde de data decesului nu de data in care se deschide rolul pe proprietate, pe scurt, nu mosteneste 1/1 in nici un caz, sucesiunea rezervatara se desfasoara in functie de data decesului, daca exista un nou mostenitor se recalculeaza dar nu se preia

Exceptia celorlalti sucessori.... ca nu au aceptat la 6 luni, sucesiunea urmeaza legea, impartita conform unor cote parti, intarzierea in prezenta nu ilatura drepturile succesorale, eu pot cere luna cu drepturi si beneficii in instanta si voi gasi un avocat care sa o puna in instanta, cat va rezista dorinta mea acolo este hilar, mie asa imi suna partea asta, dar inca odata - avocat, intampinare, faceti propunerea daca o doreste, mergeti in instanta daca nu sa vi se recunoasca drepturile...iar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune-truda de zece ani maria24ioana maria24ioana Am si eu o intebare,daca sunteti ababili sa ma ajutati...este vorba despre 2 succesiuni ,a tatalui meu decedat si a bunicului,decedat si el.Acum zece ani ... (vezi toată discuția)
Taxa succesiune RodicaVranciuc RodicaVranciuc Buna ziua! In urma decesului bunicului, trebuie deschisa succesiunea. Dansul a avut trei copii, printre care si tatal meu, care insa este mort de aproape 20 ... (vezi toată discuția)
Mostenire aurelia i iordache aurelia i iordache Bunica mea a murit acum 5 ani, lasind in urma o casa si teren agricol intr-o comuna in jud.Olt. A avut 2 fii - tatal meu (care a decedat inaintea bunicii) si ... (vezi toată discuția)