avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj după ce moștenitorii au ajuns la o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj după ce moștenitorii au ajuns la o înțelegere: în instanță sau la notar?

1 Pt,dezbaterea succesiunii,am primit anexa 24 de la primarie si am ajuns la o intelegere cu toti mostenitorii trecuti in anexa cu privire la impartirea masei succesorale,urmand a merge la notariat pt a incheia actele.Unul dintre mostenitori a stat de vorba cu un avocat care i-a propus sa dezbata succesiunea in instanta prin "partaj judiciar"fiind mai simplu a spus el.V-as ruga sa ma lamuriti ce cale este mai simpla si mai eficienta pt a termina actele,prin instanta,"partaj judiciar"sau prin notariat?
2 Locul unde a fost casa parinteasca urmeaza a se imparti intre mostenitori,in rolul de la primarie o parte din teren este trecut arabil si o parte din teren este construibil, ce se poate face ca fiecare parcela dupa impartire sa se poata construi pe ea?Alte terenuri care nu vor fi divizate si se vor mosteni in totalitae trebuie cadastrate si intabulate?
3 In parcela care imi va reveni am o constructie facuta pe cont propriu mai demult fara autorizatie de constructie (nu era dezbatuta succeciunea),cum pot intra in legalitate?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 23:08, 18 Noiembrie 2018
E mai rapid și mai ieftin la notar,
Restul întrebărilor se pot soluționa doar cu actele in fata de către un avocat .
Mergeți la o consultație la un avocat si aflați toate răspunsurile , după ce Rezolvați cu succesiunea
La notar avantajul e ca va costa mai putin și e mai rapid. Dezavantajul e ca trebuie să faceți mai multe acte:
- dezbaterea succesiunii
- că să împărțiți un teren intre dvs, trebuie încheiat un act de dezmembrare
- in final, partajul propriu zis.
In instanta, avantajul e ca se face direct partajul, formandu-se cate un lot pentru fiecare moștenitor. Dezavantajul e ca durează mai mult si costurile sunt mai ridicate (avocat, expert, taxa de timbru etc)
Pentru partajul la notar, sunt obligatorii documentația cadastrala și intabularea.
Si daca apelați la instanța, pentru a va intabula dreptul de proprietate la Cartea Funciară, e obligatorie documentația cadastrala.
In legatura cu casa dvs, luati dvs lotul respectiv (adică locuința și terenul aferent)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj voluntar fara intabulare? justme1 justme1 Buna ziua, as dori sa fac fac succesiunea dupa moartea parintilor mei (suntem doi frati). Ne-am inteles asupra impartirii si am mers la notar, cu toate actele ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune notar vs instanta IuliaGalati IuliaGalati Tatăl meu a decedat anul acesta, fosta soție a lui a murit în 2015 și din păcate nu am apucat sa facem succesiunea după ea. Problema mea e ca trebuie ... (vezi toată discuția)
Cum se numește actul notarial prin care moștenitorii legali fac o înțelegere privind împărțirea masei succesorale înainte de dezbaterea succesiunii? bratone bratone cum se numeste actul notarial prin care mostenitorii legali( mama cu 2 fice si un fiu) fac o intelegere amiabila privind impartirea masei succesorale inainte ... (vezi toată discuția)