Buna seara! Sunt angajată ca lucrător comercial intr o societate. În urma cu o saptamana a avut loc un inventar(menționând că între cel de acum Si ultimul inventar este o perioadă de 8 luni). Inventarul s a realizat cu ușile deschise, au fost găsite multe lipsuri . Angajatoru ne obligă să plătim această sumă,desi avem camere de filmat , n am lut absolut nimic. La gestiunea noastra are acces si o doamnă de la firma mare ,adica ea ne face intrari ,Pe inventarul prezent nu m am semnat nici eu, nici colegele, însă urmăresc sa imi gasesc un alt loc de munca si sa mi dau demisia. Problema este ca angajatorul e posibil sa nu mi dea da drepturile salariale și cu atât mai mult banii pe zilele de concediu rămase. Dacă plec ,fără a achita acea lipsa ,imi pot face vreun rau?
Principalele modalitati de retinere din salariu sunt:
- existenta unei hotarari judecatoresti definitive;
- acordul salariatului.
1. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......
2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.
Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.
Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.
3. In acest caz, promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se resrtitui suma retinuta nelegal.